Кометата Каталина вече се вижда на сутрешното небе в Северното

...
Кометата Каталина вече се вижда на сутрешното небе в Северното
Коментари Харесай

Най-очакваната комета на 2015 година

Кометата Каталина към този момент се вижда на утринното небе в Северното полукълбо. От пролетта, когато избледня кометата Лавджой, нито една повече или по-малко ярка „ опашата звезда “ не се е появявала на небето.

И ето една нова комета, която ще се вижда от края на ноември 2015 до пролетта на 2016 година!

Кометата C/2013 US10 Catalina е открита през октомври 2013 година. Първите прогнози за нейното държание били много оптимистични – по-конкретно се предсказвало, че в края на 2015 година, след прекосяването на перихелия, нейната бляскавост ще доближи внушителните 4,5 m (това би направило Каталина забележима с невъоръжено око). Оправдават ли се тези прогнози? Засега единствено отчасти.

Както и доста от новите комети, Каталина лети към нас от облака на Оорт. Това е първата ѝ поява във вътрешните области на Слънчевата система. Поведението на такива „ посетители “ е по-непредсказуемо от периодическите комети. Това е елементарно обяснимо.

За разлика от периодическите, добре изучени комети, астрономите не знаят нито масата, нито формата на ядрото на кометите, нито преобладаващия материал, от който са формирани те (с други думи, какво ще доминира в изхвърлянето на кометата – газ, прахуляк или вода).

В резултат доста комети от облака или не оправдавали предоставените им очаквания, или ги наминавали. Като ослепителен образец може да се даде известната комета ISON, която не претърпя близкото доближаване със Слънцето и се изпари за броени часове.

Първоначално сходна орис не заплашвала C/2013 US10 Catalina – нейният перихелий минавал прекомерно надалеч от Слънцето. Но от август – три месеца преди прекосяването на перихелия – тя почнала да изостава от графика – повишаването на блясъка на кометата съвсем спряло. През септември той бил 7 m , през октомври достигнал 6,5 m , по-късно още веднъж понижен до 7-а големина. Сега блясъкът на Каталина е към 7 m и в случай че пораства, то е нищожно.

Впрочем това не значи, че кометата ще остане телескопична. Според новите калкулации максимумът на нейния искра ще бъде в средата на януари 2016 година и се чака в рамките на 5,5—6 m , което ще я направи отлична цел за наблюдения даже с бинокъл. (Извън градовете Каталина ще може да се види и с невъоръжено око.)

В първите дни на декември Каталина ще се сближи с ярката Венера. На 7 декември настава същинско угощение за феновете на астрономията – на дребен сектор от небето ще се съберат Венера, Луната, Марс и ярката звезда Спика. Тази заран ще даде забележителна опция да откриете кометата на небето.

Ако възнамерявате да заснемете кометата, то пробвайте да вземем за пример да извършите това в дните на доближаването ѝ с Венера.

Продължавайки своя път по небосклона, в новогодишната нощ Каталина ще се озове покрай Арктур, най-ярката звезда в Северното полукълбо на Земята! Ето още един късмет да видят „ опашатата гостенка “ даже тези, които не се ориентират в съзвездията. На 31 декември и 1 януари сутринта кометата ще се намира в едно полезрение с Арктур.

В новогодишната нощ кометата ще изгрее незабавно след среднощ и ще се вижда в продължение на седем часа – чак до изгрева на Слънцето. За да я видите, просто насочете своя инструмент към най-ярката звезда.

Но кометата няма да се задържи край Арктур. Продължавайки да се движи, на 14 януари 2016 година тя ще се сближи със звездата Бенетнаш, най-крайната звезда в дръжката на коша на Голяма мечка. В това време кометата ще се вижда през цялата тъмна част на денонощието. Големият панер ще бъде прелестен ориентир за нейното разкриване. Да прибавим, че по това време Каталина ще доближи и максимума на своя искра.

След това пътят на кометата продължава към Полярната звезда и в края на януари – началото на февруари 2016 кометата ще мина на по-малко от 20° от Полярната звезда в дребен сектор от съзвездие Дракон и по съзвездие Жираф.

Тук пътят ѝ ще се забави и яркостта ѝ ще стартира да спада. Чак до началото на март кометата ще обитава в съзвездие Жираф, забележима през цялата нощ, а по-късно ще премине в съзвездие Персей, където ще престане да бъде налична за неголеми принадлежности при започване на април.

В огромни любителски телескопи кометата ще може да се следи чак доникъде на май, когато ще се приближи към звездата Капела в съзвездие Колар.

И по този начин, за всички фенове на астрономията, въоръжени най-малко с бинокъл, кометата е подготвила три ярки срещи – на 7 и 8 декември на утринното небе с Венера и луната (последната ще се показа като остарял месец и няма да пречи на наблюденията), в новогодишната нощ – с ярката звезда Арктур, и в средата на януари – със звездата Бенетнаш (другото ѝ име е Алкаид) в Голяма мечка.

Не ги пропускайте!

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР