Коментарите на министрите, които Държавният департамент определи като подстрекателска и

...
Коментарите на министрите, които Държавният департамент определи като подстрекателска и
Коментари Харесай

САЩ не приема идеята за разселване: Газа е палестинска земя

Коментарите на министрите, които Държавният департамент дефинира като " подстрекателска и безотговорна изразителност " , като че ли акцентират опасенията на огромна част от арабския свят, че Израел има желанието да прогони палестинците от земите, в които те желаят да изградят бъдеща страна. Това би повторило всеобщото изселване на палестинци при основаването на Израел през 1948 година, отбелязва Ройтерс.

Министърът на финансите Смотрич - един от високопоставените представители на дясната коалиция на премиера Бенямин Нетаняху, в неделя прикани палестинците, които живеят в Газа, да изоставен обсадения анклав. Министърът на националната сигурност Бен-Гвир също съобщи, че войната в Газа дава " опция " израелските управляващи да се " съсредоточат върху насърчаването на миграцията на жителите на Газа ".

" Тази изразителност е подстрекателска и безотговорна. Правителството на Израел, в това число и министър-председателят, неведнъж и поредно са заявявали пред нас, че сходни изявления не отразяват политиката на израелския кабинет ", се споделя в изказване на Държавния департамент. Американското ведомство акцентира, че сходни изявления би трябвало " неотложно да спрат ".

" Бяхме ясни, поредни и недвусмислени, че Газа е палестинска земя и ще остане палестинска земя, а " Хамас " към този момент няма да управлява бъдещето ѝ и на нейна територия няма да има терористични групировки, способни да заплашват Израел ", написа още в изказването на Държавния департамент.

Крайнодясната партия Религиозна ционистка партия на Смотрич бе подкрепена от израелските заселниците на изборите през 2022 година и оказа помощ на Нетаняху да си обезпечи нужното болшинство, с цел да заеме за шести път премиерския пост, напомня Ройтерс.

През декември американският президент Джо Байдън, който беше подразнен от предходни изявления на Бен-Гвир, съобщи, че израелският министър и неговите съдружници желаят " отмъщение " против всички палестинци.

По данни на израелските управляващи при нападението на палестинската ислямистка формация " Хамас " против Израел на 7 октомври са били убити 1200 души. При последвалата израелска офанзива против Газа са починали над 22 000 души, сочат данните на палестинското министерство на опазването на здравето.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР