Коментарите идват в момент, когато продължават спекулациите, че президентът се

...
Коментарите идват в момент, когато продължават спекулациите, че президентът се
Коментари Харесай

Зеленски се готви да сменя висши служители и беше опасно близо до сраженията

Коментарите идват в миг, когато не престават спекулациите, че президентът се готви да уволни командващия въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний.


" Това е въпрос на хора, които би трябвало да управляват Украйна. Необходимо е пренастройване, приказвам за замяна на редица държавни ръководители, освен в армейския бранш ", съобщи Зеленски


От седмици Украйна е обхваната от спекулации, че президентът е покрай уволнението на извънредно известния пълководец на въоръжените сили Валерий Залужний. Двамата са в несъгласие във връзка с провеждането на близо двегодишната съветска инвазия в Украйна.

Но в изявление на 4 февруари Зеленски съобщи, че всички промени надвишават промяната на един човек, с цел да се впрегнат напъните за изтласкване на съветските войски.

" Когато приказвам за промяна, имам поради нещо съществено, което не визира един човек, а посоката на управление на страната ", сподели Зеленски пред италианската държавна телевизия, когато го попитаха за Залужний.

За да спечелим войната, сподели Зеленски, " всички би трябвало да натискаме в една и съща посока, не можем да се обезкуражаваме, би трябвало да имаме вярната и позитивна сила, негативизмът би трябвало да бъде оставен у дома ".

Различията излязоха на напред във времето, откакто украинската контраатака, почнала предходната година, реализира единствено лимитирани триумфи против съветските сили, които са се окопали по продължение на 1000-километровата фронтова линия в южната и източната част на Украйна.


В есе за Economist през ноември предходната година Залужний съобщи, че войната е навлязла в нова изтощителна фаза. Това провокира укор от страна на президента Зеленски.

Миналата седмица, когато спекулациите за уволнението му се ускориха, Залужний изложи своите причини в коментар за телевизионния канал CNN за нови електронни средства за водене на война.

Той също по този начин съобщи, че някои украински институции пречат на страната да реализира задачите си, в това число напъните за създаване на ефикасна бойна мощ, която да дава отговор на съветското числено предимство, посредством " непопулярни ограничения " като всеобща готовност.

Залужний си завоюва възхищението на украинците за това, че наблюдаваше интервенциите за отбиване на съветските сили, настъпващи към Киев при започване на войната, и последвалите настъпления, които възвърнаха огромни територии в южната и североизточната част на страната.

На два пъти през миналата седмица украинските медии разпространиха известия, че уволнението на Залужний следва. Поне в един от случаите представителят на президента отхвърли командирът да е бил заменен.

Бяха повдигнати и въпроси за това дали на Залужний е била препоръчана различна работа, да вземем за пример посланически пост, и кой би могъл да го размени.

Междувременно късно на 4 февруари украинският президент съобщи, че е посетил войските в южното село Роботине, което Киев си върна от съветските сили предишното лято, само че още веднъж е подложено на тежки набези. Киев си върна дребното село в южната част на Запорожка област през август предходната година, което разгласи за огромен триумф в контраофанзивата против съветските сили. Оттогава Роботине е безмилостно атакувано от съветските войски и е една от главните горещи точки на южния фронт.

" Запорожска област. Роботине. Местоположението на 65-та механизирана бригада. Разговарях със бранителите, благодарих им и връчих държавни награди ", съобщи Зеленски в обществените мрежи. " За мен е чест да бъда тук през днешния ден ".

Видео, оповестено във Фейсбук, демонстрира по какъв начин президентът в униформа се среща с бойците в мрачно помещение, което наподобява на подземна маза.

" Имам голямата чест да бъда тук през днешния ден, да ви наградя, тъй като на плещите ви лежи толкоз сложна и решителна задача да отблъснете врага и да спечелите тази война ", сподели Зеленски на бойците.

" Пожелавам ви победа, желая да ви възнаградя и ви поисквам да извършите всичко, с цел да постигнете тази победа по-скоро ", сподели той.

По-късно в неделя неговият представител съобщи, че Зеленски е бил " относително близо " до детонациите по време на пътуването си. " Това е Роботине, а там се водят дейни бойни дейности, тъй че е имало относително близки гърмежи ", сподели Сергей Никифоров. " Но не бих драматизирал обстановката. " Миналата година 65-а бригада е водила щурма на селото.

Въпреки че повторното завладяване на Роботине беше приветствано като триумф на контраофанзивата на Киев, от този момент насам напъните на Украйна да си върне изгубените от Москва територии се забавиха съществено./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР