Коментари за войната в Украйна изпълват страниците на френския печат

...
Коментари за войната в Украйна изпълват страниците на френския печат
Коментари Харесай

Френски издания: В своята помощ за Киев западните страни прекрачиха прагове, непреодолими преди

Коментари за войната в Украйна изпълват страниците на френския щемпел в навечерието на първата годишнина от началото на съветското настъпление.

" Украйна е Европа и Европа е Украйна ", декларира в публикация за в. " Монд " председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Тя акцентира, че Европейски Съюз ще продължи да постанова наказания на Русия, и упорства за основаването на арбитражен съд, който да съди виновниците за военни закононарушения по време на спора.

Цялата европейска концепция се гради върху мира, само че мир не може да има без независимост, нито без правораздаване. Ще продължим да поддържаме Украйна – от това зависи популацията ѝ, от това зависи Европа, от това зависи мирът. Ние сме с безбройните фамилии, изгубили всичко. Ние сме с украинските сили за защита, които се бият за независимост, народна власт и международен ред, учреден на правила. Ние сме с тези, които се борят за нас, декларира председателката на Европейския парламент.

В своята помощ за Киев западните страни прекрачиха прагове, непреодолими преди. Остава им да лишават от Путин ръководството на ескалацията в тази толкоз непредсказуема война. Всяка стъпка на съдружниците на Украйна обаче слага въпроса каква ще бъде идната. И множеството от тези въпроси нямат отговор, разсъждава в различен материал анализаторка на " Монд ".

" Според мен наближаваме края на войната ", декларира в изявление за същия вестник военачалник Кирило Буданов, шеф на украинското военно разузнаване. Войната обаче няма по какъв начин да завърши, без да се възвърне териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите ѝ граници от 1991 година Никой различен вид не е допустим за нас. Всякакви териториални отстъпки ще доведат единствено до нов спор в бъдеще, акцентира Буданов.

Деветдесет и пет на 100 от украинците имат вяра, че страната им ще победи Русия. Това сочат данни от анкета, осъществена при започване на месеца от украинския център " Рейтинг груп ". Значи решимостта на страната не понижава след година война, написа в. " Фигаро ".

Същевременно 97 на 100 от запитаните украинци декларират, че имат доверие на своята войска (срещу 65 % през 2019 г.), а 90 на 100 имат вяра на своя президент Володимир Зеленски (срещу 36 % през януари 2022 г.).

Две трети от украинците приказват за утежняване на материалното си състояние, а 36 на 100 споделят, че са останали без работа. Седемнайсет на 100 показват, че техен непосредствен е погубен през тази война. Над половината (58 на сто) считат за невероятно да бъдат възобновени другарските връзки с руснаците и беларусите, чиято страна е съюзена с Москва. Според 22 на 100 те могат да бъдат възобновени след 20-30 години, а съгласно 11 % – до 10-15 години.

До момента спорът е нанесъл вреди на 1,2 милиона хектара естествени резервати и 3 милиона хектара гори по данни на " Грийнпийс ", отбелязва " Нувел обсерватьор ".

Горски пожари, замърсяване на почвите и подземните води, детонации в промишлени обекти – нахлуването на Русия в Украйна е пагубно освен за гражданското население, само че и за средата, в която хората живеят. Флората и фауната на Украйна търпят доста вреди по време на спора и това може да има тежки последствия, предизвестява изданието.

То показва интерактивна карта на провалите за околната среда, нанесени от войната, създадена от " Грийнпийс " дружно с украинското неправителствено съдружие " Екоекшън ". Последното е записало близо 900 такива разрушителни похищения върху околната среда.

Това са най-много обстрелите на фабрики и стратегически хранилища, откъдето след съветски удари се е популяризирал отровен пушек. Най-малко два пъти съветски ракети са улучвали резервоари с азотна киселина и червен пушек е покривал град Луганск в Северна Украйна, застрашавайки дихателните пътища и зрението на хората. Заслепени и дезориентирани от сонарите на съветския боен флот, животните в Черно море не могат към този момент да заобикалят поставените мини.

При детонациите на ракети и снаряди, припомня " Грийнпийс ", се образува цялостен коктейл от химически субстанции – да вземем за пример карбонов оксид и диоксид, водна пара, азотен оксид, азотен диоксид, диазотен оксид, формалдехид, циановодородна пара и азот. Попаднали в атмосферата, те евентуално ускоряват климатичното стопляне и провокират киселинни дъждове. Тези субстанции изгарят растителността, рискови са за индивида и животинския свят. А осколките от избухналите муниции отделят в почвата и водите редица метали и сяра, които могат да поразят питателните вериги в района.

Природозащитните организации бият паника за въздействието на войната върху екологията, защото мислят за бъдещето на Украйна. Трябва да привличаме вниманието към вредите от войната за околната среда, с цел да се взема и тя поради в полемиките за бъдещето на страната, изяснява за " Нувел обсерватьор " Денис Цуцаев от източноевропейския клон на " Грийнпийс ".

За идната активност в тази тенденция " ще са нужни принадлежности, експертни знания и ангажираност, както и обилни средства. Тези средства би трябвало да се провиснал още в този момент, а не чак когато свърши войната ", акцентира той.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР