Коментарът на седмицата на Фокус обхваща важните и ключови моменти,

...
Коментарът на седмицата на Фокус обхваща важните и ключови моменти,
Коментари Харесай

Да, ама не, а сега накъде: Игри в сглобката, скандали за бюджета и БФС, онлайн писма, има ли мистерия около Лукойл

Коментарът на седмицата на " Фокус " обгръща значимите и основни моменти, които са се случили през миналата седмица. В текста участват обстоятелства от материали на редакторите на " Фокус " , както и авторски отзиви, позиции и догатки. Оставя се място и за бъдещи въпроси, които да бъдат разисквани и на които ще се търсят отговори. 

Тази седмица на дневен ред: 

- Скандалите към БФС и Бюджет 2024 година

Очаква се:

- Развръзката за дерогацията и търси ли се покупател на " Лукойл "?

Коментар на седмицата:

Да, но не, а в този момент накъде? Ако можем да използваме тази фраза за протичащото се на политическата сцена сега. След като част от България се възстановяваше от циклона, който ни връхлетя през предишния уикенд - седмицата продължи с бурни кавги към това чий министър тъкмо е Калин Стоянов и за какво е бил на кино, до момента в който тече митингът против БФС. Някои от депутатите съпоставиха случилото се в нощта на мача България – Унгария с " гангстерска борба ".

Футболът в политиката

Истината е, че някой трябваше да поеме отговорност. Съпредседателят на " Продължаваме промяната “ Кирил Петков излезе с коментар по време на изявление, че Калин Стоянов е бил препоръчан за министър от ГЕРБ и може би това беше едно от камъчетата на раздора, които разбуниха духовете в продължение на седмицата сред сътрудниците ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в композиция с намесата на Движение за права и свободи. От своя страна вътрешният министър не остана задължен и влезе в конфликт с Петков по време на телефонен диалог в директен ефир. Беше намесена тематиката кой с кого е приказвал, по какъв метод, и какво е обсъждано? Което ни води до мисълта – към този момент е неразрешено на депутатите да си приказват между тях – макар, че са от разнообразни политически сили ли?

Игра на пари

Покрай всички тези кавги и препирни потъна друга значима тематика, която е основна освен за политиците, само че и за елементарните жители, а точно Бюджета за 2024 година. Националният съвет за тристранно съдействие организира съвещание, на което бе разискван държавният бюджет, бюджета за НЗОК и бюджета за държавно публично обезпечаване, откакто в края на предходната седмица представителите на ръководещото болшинство (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС) се срещнаха с финансовия министър Асен Василев, с цел да обсъдят проектобюджета. След срещата стана ясно, че е реализирано съглашение за намаляването на финансовите разноски от 12 на 10 милиарда лв..

Накрая: Проектобюджетът на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2024 година бе прегледан от Националния съвет за тристранно съдействие, само че не срещна поддръжка от всички обществени сътрудници - от АИКБ и Съюзът за стопанска самодейност се въздържаха от поддръжка. КНСБ и КТ " Подкрепа " се оповестиха срещу. 

Асен Василев съобщи, че в основата на икономическата политика залага повишението на средноевропейските нива. По думите му сега България се придвижва с към 1,5% на година , което значи, че ще е нужно едно столетие за достигането на останалите западноевропейски страни. Според Василев това се дължи на незадоволителното финансово образуване в стопанската система - това се случва посредством вложенията на страната или бизнеса.

А в петък министър председателят Николай Денков като " уравновесен и доста добре квалифициран ". Малко след това Министерският съвет утвърди законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 година и обновената средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за интервала 2024-2026 година, която съставлява претекстовете към законопроекта.

Онлайн писма

На финала на седмицата: След серия нападки за БФС, вътрешния министър и бюджета - със 123 гласа " за “ Народното събрание реши да сътвори краткотрайна комисия, която да откри имало ли полицейско принуждение на митингите против БФС, която бе съпроводена от серия кавги и обидни реплики от вида " съветски тролове “, " дребни лъжци “ и " розови понита “. Спорът за бюджета мина и на онлайн равнище, откакто депутатът от ГЕРБ Делян Добрев разгласява отворено писмо до Асен Василев, само че вместо отговор от него, получи " писмо “ от водача на " ИТН “ Слави Трифонов. Така в поредност от изявления Добрев и Трифонов си размениха реплики и размисли, намесвайки имената на Асен Василев, Бойко Борисов, Делян Пеевски и даже на президента Румен Радев. Слави Трифонов даже дефинира протичащото се като " сантиментално “, а да чакаме ли продължение на онлайн връзката им? Предстои и да забележим...

Ябълката на раздора и нов състезател на политическата сцена?

В края на краищата едно нещо е видно - Бюджет 2024 година сигурно бе ябълката на раздора в връзките сред съдружните сътрудници, които не желаят към този момент да бъдат наричани " сглобка “, в композиция с дребна щипка български футбол, който в допълнение изостри връзките. По остаряла традиция – намеси ли се футболът в политиката, ситуацията става взривоопасно, а докога ще бъдем очевидци на тази игра на политики – остава просто да чакаме и да забележим какво тъкмо ще се случи. А дали в това време няма да се появи нов състезател на сцената?

Руски петрол, дерогация и " Лукойл "   

Не оставяме на назад във времето тематиката за енергетиката и дерогацията на " Лукойл “, която също си тлее в ъгъла, до момента в който не пристигна време да избухте. Търси ли се покупател на " Лукойл “ и има ли загадка приватизация на енергийния бранш в България? Продължаваме да търсим отговори на въпросите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР