Коментар на Сяо Бай, в. „Хесюн“Бившият Съветски съюз първи изпрати

...
Коментар на Сяо Бай, в. „Хесюн“Бившият Съветски съюз първи изпрати
Коментари Харесай

Как руската икономика падна до нивото на една китайска провинция?

Коментар на Сяо Бай, в. „ Хесюн “

Бившият Съветски съюз първи изпрати човек в Космоса, неговият боеприпас от нуклеарни бойни глави не отстъпваше на американския. По време на Втората международна война той беше подложен на многочислени набези, само че не се съобщи. Само че след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики неговата стопанска система стремглаво падна до нулата. Понастоящем номиналният Брутният вътрешен продукт на Русия е 1,33 трилиона $, а на китайската провинция Гуандун този индикатор е 1,16 трилиона $.

Т.е. можем да си представим, че общият размер на производството в една, не от най-големите, провинции на Китай се приближава до размера на произвеждане в голямата свръхдържава, чиято повърхност е над 10 млн. квадратни километра. От една страна това се дължи на непрекъснатия напредък на Китай, само че, което е по-важно, на упадъка на съветската стопанска система.

„ Шокова терапия “ след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики

В този миг Съветският съюз към този момент мощно беше измършавял заради събитията в Източна Европа. Бързо се постановяваха промени, които биха съумели да спасят стопанската система, намираща се на ръба на сриването. Подобна промяна стана прословутата „ шокова терапия “. В навечерието на промените в Русия остро стояха проблемите с корупцията, растежа на външния дълг, хиперинфлацията, и то във време, когато развиването на тежката и леката индустрии вървеше извънредно неравномерно. За да форсира промените Елцин издаде предписание да се хвърлят всички сили за реализирането на шоковата терапия, която в действителност представляваше значително редуциране на паричната маса, повишение на налозите, угнетяване на обществените претенции, принудително компенсиране на разрива сред търсене и предложение, с цел да може в най-кратки периоди да бъде открит надзор върху инфлацията. На всички са известни следствията от сходни дейности: след тях следва дефлация. Съкращаването на паричната маса докара до внезапен спад в цените на активите, което разреши на тези едри капиталисти, които поддържаха разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, с лекост да приберат в ръцете си висококачествени държавни активи. От друга страна в хората още веднъж изчезна желанието да използват. Предприятията започнаха да рухват едно след друго,а стопанската система не можеше да падне по-ниско. Всъщност сега на разпадането, стопанската система не беше чак толкоз неприятна, колкото всички си представяха. По-лошите времена настъпиха след няколкото години, последвали използването на шоковата терапия.

Рязко рухване на цените на енергоресурсите

Макар Русия да не съставлява огромна стопанска система, в това време тя е енергийна страна. На Русия й принадлежат 13% от петролните ресурси в света, а във връзка с природния газ става дума за 26,7%. След финансовата рецесия през 2008 година цените на петрола на вътрешния пазар на Русия паднаха с 42,5% а в областта на добива на потребни изкопаеми те паднаха с 20,8% Повсеместният спад на цените на суровините докара също до спад на цените на едро на промишлените артикули с 6,6%, което намаляване стана нов исторически връх. Това също по този начин докара директно до спадането на темповете на напредък в съветската стопанска система през 2008 година

Западните наказания

Без подозрение, въпреки че още веднъж изправилата се на краката си Русия е капиталистическа страна, нейните връзки със Съединени американски щати и другите страни от НАТО към момента са надалеч от идеалните. Западните страни, отпред със Съединените щати, одобриха пакет от стопански наказания, ориентирани против Русия. Тези наказания постановат възбрана за вноса на първични материали, на директна търговия и т. н. В края на октомври Съединени американски щати пуснаха още един санкционен лист, в който попаднаха имената на 39 компании и обособени лица, занимаващи се с съветската отбранителна индустрия и специфичните служби. Очевидно е, че отсъствието на свободна търговия нанася вреди на стопанската система на всяка страна. Краткосрочните наказания ще доведат до неголямо рухване на цените на активите. Продължителните наказания, обаче, ще доведат до нездраво развиване на стопанската система в дълготрайни вероятности. Дейността в доста области ще бъде спряна заради възходящите разноски или веществен недостиг.

Източник: БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР