Коментар на независимия финансов експерт Румен Гълъбинов затова какви мерки

...
Коментар на независимия финансов експерт Румен Гълъбинов затова какви мерки
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов пред novini.bg: Не бива да допуснем икономическата криза да прерасне в дългова и фискална

Коментар на самостоятелния финансов специалист Румен Гълъбинов по тази причина какви ограничения още са нужни, с цел да се тушират неприятните последствия от втората върна на каранавирусната болест както за стопанската система ни, по този начин и за жителите.

За да се минимизират отрицателните последствия от втората вълна на пандемията би трябвало да продължим с поддръжката на стопанската система и на жителите, като поради това може да се подхващат още някои ограничения:

Първо, заплати, пенсии и обществени заплащания да се усилят,

с цел да нарасне паричната маса за ползване. Второ, да се усилят и други квазипарични средства, като ваучери за храна, да вземем за пример. Трето, да се вкара необлагаем най-малко в подоходния налог от 10%, на равнището на минималната работна заплата.
Четвърто - Данък общ приход на дребните компании - еднолични търговци, да се понижи от 15% на 10%. Пето, компаниите с до 100 000 лева годишен оборот да се освободят от Данък добавена стойност и да минат на патентен налог.

И още: осигурителна и данъчна почивка в потърпевшите браншове,

увеличение на бюджетите на лечебните заведения и учебните заведения.
Необходимо ни е фрапантно усилване на вътрешното търсене и ползване, посредством увеличение на приходите, защото това е мощният фактор за възобновяване на икономическия напредък. Така ще се компенсират загубите от износа, вложенията и прехвърлянията от чужбина, които скоро няма да се възстановяват.
Можем да имаме фискални тласъци без огромен бюджетен недостиг, като използваме рационално Европейския фонд за възобновяване през 2021 година Фискалните тласъци са от първостепенно значение за подкрепяне на икономическото ни възобновяване.
На 30.09.2020г. изтече периода за подаване на претенции от клиенти на банките за отлагане на отговорности по мораториума и одобряването им от банките. Крайният период, до който могат да се отсрочват по към този момент подадените и утвърдени претенции за кредитни отговорности, е 31 март 2021г.

Общо за над 10 милиарда лева са настояванията за отлагане на заеми

постъпили към края на Септември 2020г. Това е забавно по какъв начин ще се отрази на възобновяване ни, тъй като в този момент би трябвало да гледаме да не изоставаме от другите в Европейски Съюз във връзка с този аршин.
Данъчно-осигурителната ни политика да бъде насочена към поддръжка на икономическия напредък и възстановяване на бизнес средата.
В умозаключение, не би трябвало да позволяваме, заради covid19, икономическата рецесия да прерастне в дългова и фискална.
Преминаваме в режим на "Старт - Стоп Икономика ", като при автомобилната система за старт-стоп, която автоматизирано изключва и рестартира мотора.
Хората ще би трябвало да продължат със общественото разграничаване за по-дълго, а спомагателните разноски за фирмите ще са по-високи, поради новите практики за сигурност и хигиена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР