Коментар на Калоян Стайков от Института за пазарна икономикаИзразът справедливи

...
Коментар на Калоян Стайков от Института за пазарна икономикаИзразът справедливи
Коментари Харесай

Кой пълни хазната

Коментар на Калоян Стайков от Института за пазарна стопанска система

Изразът " обективни налози " е оксиморон, само че постоянно се употребява като мотив за налагане на прогресивно данъчно облагане. Идеята се опростява до това, че „ богатите” би трябвало да заплащат повече. Миналата седмица бяха оповестени данни, които задоволително красноречиво показват по какъв начин даже и с симетричен подоходен налог „ богатите” заплащат повече.

1% от задължените лица (с месечен приход над 3000 лева.) заплащат 19% от налога върху приходите на физическите лица през 2016 година, до момента в който близо 2/3 от задължените лица (с месечен приход под 600 лева.) заплащат по-малко от ¼ от налозите. Нещо повече – сравнението сред 2012 и 2016 година демонстрира, че точно делът на нискодоходните групи в платените налози понижава, до момента в който този на останалите групи се усилва. С други думи освен че тези с по-високи приходи заплащат общо повече налози, ами и с течение на времето техният дял в платените налози се усилва.

Доходната група с месечни приходи в интервала 250-600[1] лева е забавна както от позиция на това, че е най-многобройна – включва към 1,1 млн. души, по този начин и от позиция на платените налози. Докато делът ѝ от общите задължени лица през 2016 година е същият, какъвто е бил през 2012 година, то делът на платените налози понижава от 24,7% на 20,3%.

Като цяло дебатът за „ обективни данъци” се концентрира върху данъчни ставки, тъй като те са лесното, само че извънредно нездравословно решение. Този спор размива по-важния въпрос, който е по какъв начин да се покачат приходите, тъй че заплащането на налози, осигуровки и държавни/общински такси да не понижава сензитивно разполагаемия приход на семействата. На първо място това става посредством полагане на труд, т.е. увеличение на коефициента на претовареност в страната. Не по-маловажен е и типът на труда, т.е. належащо е и повишение на квалификацията на работещите (и безработните) за приемане на по-високо възнаграждение, работа на цялостен работен ден и без интервали на спиране. Именно това би трябвало да е стремежът – повишение на приходите посредством работа, а не посредством преференциално отнасяне от страната на една група от популацията за сметка на друга и основаване на отрицателни тласъци за укриване на приходи.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР