Коментар на финансовия министър Асен Василев за възможностите за изчистване

...
Коментар на финансовия министър Асен Василев за възможностите за изчистване
Коментари Харесай

Интерпретации по стенограма на кабинета вкараха МФ в обяснителен режим

Коментар на финансовия министър Асен Василев за опциите за изчистване на изборните описи от „ мъртви души “ стана мотив за остри медийни мнения и наложи подопечното му министерство да обясни с писмо до медиите какво тъкмо е имал поради той.

Публикации с тезата, че служебното държавно управление се кани да лиши от право на глас българите зад граница, се появиха в няколко уеб страницата, като за източник беше посочена стенограмата от съвещанието на държавното управление на 19 май.

Там министър Василев споделя следното: „ Може би предвид на това, че в Национална агенция за приходите има масиви с хора, които са заявили, че са с трайно престояване в чужбина, е добре тези хора да бъдат извадени от описите. Някаква работна група да се случи и не знам сътрудниците от Министерство на вътрешните работи дали могат да подадат лист на хора с настоящи персонални документи – било паспорти, било персонални карти, с цел да може хора без български персонални документи няма по какъв начин да гласоподават, тъй че в действителност описите да бъдат кросчекнати с тези два налични масиви от държавните институции, с цел да бъдат в допълнение изчистени от мъртви души “.

От МФ прецизират, че в това изявление няма ограничение на конституционните права на жителите, а се слагат на разискване два съответни въпроса:
Как може български жители, които не имат годни български документи за идентичност – персонална карта, интернационален паспорт и други да упражнят правото си на глас? И в случай че не може, би трябвало ли те да попадат в изборните описи в България?Да се обмисли дали български жители, които публично са заявили, че имат непрекъснат адрес в чужбина, да се извадят от изборните описи по адрес на местоживеене в България, като в това време запазят правото си да гласоподават в чужбина или в България по досегашния ред за гласоподаване по сегашен адрес?
Действително, за намиращите се в чужбина има релативно лесна процедура за гласоподаване – отивате в секцията, подписвате декларация, че няма да гласувате на друго място и упражнявате правото си на глас. Тя е ясно написана в - член 33.

В същото време, от години наблюдаващи разясняват, че съществуването на стотици хиляди изселили се от България и умряли в описите е причина за операции, не липсват и апелите за въвеждането на т.нар дейна регистрация точно за справяне с този проблем.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР