Коментар на Джо Милър от BBC„Големите богатства са огромна благословия

...
Коментар на Джо Милър от BBC„Големите богатства са огромна благословия
Коментари Харесай

Критики към най-богатия човек в света - измама ли е голямата филантропия?

Коментар на Джо Милър от BBC

„ Големите благосъстояния са голяма благословия за общността “ е споделил американският фабрикант Андрю Карнеги. Без подозрение бенефициентите на новия благотворителен фонд на мултимилиардера Джеф Безос ще се съгласят с тази максима. Най-богатият човек в света разгласи в четвъртък, че ще подари 2 милиарда $ от положението си, с цел да финансира мрежа от начални учебни заведения и да сътвори приюти за бездомни в Америка.

Но като се изключи че желанието му бе бурно приветствано, създателят на Amazon се изправи и пред ненадейно остри рецензии.

Джеймс Блъдуърт, публицист, който бе под прикритие в центровете за осъществяване на поръчки на компанията, с цел да разкрие неточните практики и неприятните работни условия, съобщи, че „ има нещо леко иронично “ в проекта на господин Безос.

Пред BBC той сподели: „ Има неоспорими доказателства, че чиновниците в складовите бази на Amazon спят на палатки извън, тъй като не могат да си разрешат наема на лично жилище със заплатите, които получават от компанията. “

" Джеф Безос може да се показва като популярен човеколюбец, само че това няма да го освободи от отговорност, в случай че служащите от Amazon не престават да се опасяват да вземат отмора, с цел да отидат до тоалетна или да употребяват болнични дни, тъй като се притесняват от дисциплинарни дейности на работното си място “ , добавя той.

Обвинения в двуличие безусловно заляха обществените мрежи, като мнозина консуматори показаха напъните на Amazon да понижи налозите си в Съединени американски щати и в чужбина.

Други акцентираха скорошния сполучлив опит на Amazon да отстрани закон в Сиатъл – градът, в който се обитава щаб квартирата на компанията, ориентиран към набирането на милиони долари, които да отидат за справяне с рецесията с бездомните. В това отношение господин Безос, чието положение се прави оценка на над 100 милиарда $, е направил прекомерно малко, с цел да раздели филантропските си старания от бизнес модела на своята компания. „ Ще използваме същите правила, от които се ръководим в Amazon, разгласи самият той в изказване във връзка благотворителната си акция. „ Най-важният измежду тях ще бъде същинската, интензивна потребителска задоволеност “, се показва още в изказването.

Наследството на Карнеги

Идеята, че бизнес титаните би трябвало да ползват правилата на заседателните си зали в общественото пространство не е по никакъв начин нова. Тя е била показана за пръв път от Андрю Карнеги през 1899 година в есе озаглавено „ Евангелието на благосъстоянието “.

Магнатът, самият той обявяван за най-богатият мъж в света, обрисува главните съгласно неговите визии морални отговорности на супер заможните: „ Да преглеждат всички спомагателни доходи, които идват при тях просто като доверителни фондове, които те са призовани да ръководят “.

Бизнесмените, съгласно господин Карнеги, са най-хубави точно в ръководството. „ Заможният човек става единствен доверител на своите по-бедни събратя “, написа той, „ като им дава своята по-висша мъдрост, опит и дарба да ръководи – като го прави за тях по-добре от тях самите. “

Когато умира през 1919 година Карнеги е съумял да се раздели с 90 % от положението си, като употребява парите, с цел да финансира научни проучвания, заплаща училищен заплати, строи учебни заведения и основава над 2000 публични библиотеки.

Неговата теория се трансформира в модел за щедрост на доста от приятелите му магнати, в това число Джон Д. Рокфелер, който не вижда спор сред бизнес метода си – а точно да построява монополи и да смазва профсъюзите, и филантропската си активност.

Това е моделът, който обрисува пътя за модерните филантропи като Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Марк Зукърбърг – чийто благотворителни дела се разграничават от метода, по който ръководят фирмите си. По време на тазгодишното заседание на своята компания Berkshire Hathaway господин Бъфет не можеше и да бъде по-ясен. „ Не имам вяра в налагането на политическите си възгледи в дейностите на своя бизнес “, съобщи той пред събранието на акционерите, когато бе запитан дали ще се отдръпне от производителите на оръжия.

„ Не слагайте лепенка на рака “

Според Ананд Гиридхарадас методът на господин Карнеги е спомогнал за увеличение на неравенството. Г-н Гиридхарадас, чиято книга „ Победителите вземат всичко “ преглежда въпроса за по този начин наречената „ шарада “ на актуалната филантропия дефинира метода на Карнеги като „ рисково взимане, последвано от рисково предоставяне. “ Супер богатите, твърди той, напълно за малко не съумяват да трансформират системата върху която стоят.

Макар дарението на господин Безос да е похвално, то не се оправя с „ дълбоките и комплицирани аргументи “ за бездомността и бедността в Съединени американски щати – която включва самата Amazon, защото самата компания е бенефициент на новия свят на несигурната претовареност.

Той предлага новото мото на хората като Безос да бъде: „ Не питайте какво може да извършите за вашата страна, питайте какво към този момент сте създали за вашата страна. “

Подходите, възприети от супер богатите, декларира Гиридхарадас, са по-малко дръзки в сравнение с фирмите, които са основали. „ Ако желаете да се заемете с публичната политика, имате моралната отговорност да не слагате лепенка върху рака “, декларира той ѝ прибавя, че господин Безос би трябвало да насочи напъните към повлияване на публичната политика.

Един от методите е да се бори за смяна в закона, когато се касае до отговорностите на фирмите по отношение на акционерите им, и най-много – да приготви основите за корпоративните структури, които жертват част от облагите си за публичното богатство.

Мат Килкойн от мозъчният концерн „ Институт Адам Смит “ обаче не е склонен. „ Честно казано най-голямата благотворителна активност на Безос е самият Amazon, твърди той. „ Ниските цени, по-големият избор и конкуренцията са създали милиарди за Безос и милиарди за стотиците милиони консуматори, които той обслужва. “

Нещо повече – господин Килкойн отхвърля всевъзможни диалози за това по какъв начин супер богатите имат морална отговорност да дават по избран метод. „ Джеф Безос има правото да харчи парите си както самичък реши. Критиците, които седят комфортно в креслата си може да споделят, че схващат по-добре от Безос по какъв начин той би трябвало да харчи парите си, само че те по-добре да се опитат и да го убедят в тяхната филантропска идея и по-късно да го подлагат на критика за избора, който е направил. “

Превод: БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР