Коментар на Амол Раджан, редактор ресор Технологии в BBCВ момента

...
Коментар на Амол Раджан, редактор ресор Технологии в BBCВ момента
Коментари Харесай

Най-голямата криза в историята на Facebook

Коментар на Амол Раджан, редактор сектор " Технологии " в BBC

В момента Фейсбук изживява най-голямата рецесия от основаването си, а несъответстващият отговор на компанията не оказва помощ на обстановката.

Разкрито бе, че мрежата е позволила персонални данни на 50 млн. консуматори да бъдат манипулирани и употребявани с политически цели. Заговори се за овакантяване на шефа по сигурността Алекс Стамос, както и че тази хипотетична оставка е довела до разделяне в екипа на компанията по въпроса тъкмо какъв брой транспарантна би трябвало да бъда тя.

А въпросът за водачеството е още по-голям. Да си спомним както се случи, когато за първи път бе предположено, че Русия е употребила Фейсбук, с цел да манипулира американските президентски избори през 2016 година Марк Зукърбърг съобщи, че това е " откачена концепция ". Няколко месеца по-късно предложи ограничения за битка с явлението.

Сега, след последните скандални разкрития, изказване от Зукърбърг към момента няма. От Фейсбук пък оповестиха, че използването на данните на 50 млн. души не бивало да се смята за " пробив в сигурността ". И отхвърля да е нарушила закона.

Ако в действителност случилото се не се счита за пробив, в случай че в действителност не тревожи компанията, то това би трябвало да разсъни терзанието на всички 2 млн. консуматори на уеб страницата.

Фейсбук забогатя, като оперираше по своята същина един инструмент за следене. Повечето консуматори нямат визия какъв брой знае обществената мрежа за тях. Целият ѝ бизнес модел в действителност е основан на събирането на информация за хората и продаването ѝ на рекламодатели, които да я употребяват за таргетиране на публика.

В същото време шефовете на мрежата постоянно приказват за " задачата ѝ " да направи света по-отворен и обвързван.

Има обаче несъгласие сред тази глобалистка визия и трендовете на национално равнище, свързани с актуалната администрация в Белия дом (смята се, че манипулираните данни са спомогнали за успеха на Доналд Тръмп на изборите).

Има несъгласие сред прокламираното разпространяване на отвореност и обстоятелството, че Марк Зукърбърг се скри и към момента не е споделил нищо за абсурда.

И в някакъв миг тези несъгласия ще станат нетърпими.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР