Командирът на военноморския флот на иранската Революционна гвардия днес заяви,

...
Командирът на военноморския флот на иранската Революционна гвардия днес заяви,
Коментари Харесай

Иран заяви, че може да затвори Ормузкия проток и че смята присъствието на Израел в ОАЕ за заплаха

Командирът на военноморския флот на иранската Революционна армия през днешния ден съобщи, че наличието на Израел в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) се преглежда като опасност от страна на Техеран и че Иран може да затвори Ормузкия пролив, в случай че реши, че това се постанова, заяви Българска телеграфна агенция.

Иран към този момент заплаши, че ще отвърне на въздушните удари в сирийската столица, които се допуска, че са били осъществени от Израел. При ударите бяха убити седем офицери от Революционната армия, в това число двама високопоставени командири и това ускори напрежението сред върлите близкоизточни врагове, което към този момент тлееше поради войната сред Израел и " Хамас " в Газа.

ОАЕ, които се намират на отсрещния бряг на Персийския залив против Иран, станаха най-видната арабска страна, открила дипломатически връзки с Израел през последните 30 години, откакто с посредничеството на Съединени американски щати през 2020 година бе подписано дипломатическо съглашение. Абу Даби поддържа естествени дипломатически и търговски връзки и с Техеран.

" Знаем, че ционистите (Израел) не бяха доведени в ОАЕ с икономическа цел, а за работа в областта на сигурността и военната сфера. Това е опасност за нас и не трябва да се случва ", съобщи командирът на военноморския флот на иранската Революционна армия Алиреза Тангсири.

Тангсири добави, че в Персийския залив, както и в Оманския залив, откъдето минава главната част от търгувания по море нефт в света, няма място за израелци. Той обаче не посочи дали Иран обмисля някакви дейности в района по отношение на наличието на Израел.

" Ние не понасяме удари без да отвърнем, само че също по този начин не прибързваме с отговора си ", сподели Тангсири, няколко дни откакто почитан консултант на висшия водач на Иран предупреди, че израелските посолства към този момент не са в сигурност.  " Можем да затворим Ормузкия пролив, само че не го вършим. Обаче, в случай че врагът пристигна, с цел да ни пречи, ние ще преразгледаме нашата политика ", добави той.

Нормализацията на връзките на ОАЕ с Израел проправи пътя няколко други арабски страни да създадат същото и наруши табуто върху определяне на дипломатически връзки с израелската страна, преди да бъде основана палестинска страна.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР