Кома произлиза от гръцка дума, която означава състояние на сън.

...
Кома произлиза от гръцка дума, която означава състояние на сън.
Коментари Харесай

Какво ще стане с вас, ако изпаднете в кома

Кома произлиза от гръцка дума, която значи положение на сън. Когато мозъкът е развален или кръвообращението от останалата част на тялото е отрязано, съзнателното деяние се нарушава. Ние го назоваваме кома.

Когато човек е в кома, той е жив и от време на време диша самичък, само че не реагира на дразнители. Човешкият мозък е деен, само че единствено на главно равнище. Човек в кома не може да се разсъни и не подхваща никакви доброволни дейности. Това е като сън.

Доставянето на О2 в мозъка може да бъде прекъснато по редица аргументи. Ако мозъкът ви отскочи в черепа, ще получите разтърсване, което предизвиква оток и прекъсване на кръвния поток.

Кръвоносните съдове могат да се раздерат, прекъсвайки притока на кръв. Или артерията, захранваща мозъка, може да блокира, блокирайки притока на кръв. Всяка от тези аргументи може да провокира кома.

Диабетиците да вземем за пример могат да изпаднат в кома, в случай че равнището на кръвната захар стане прекомерно високо или прекомерно ниско. Налице е също по този начин кома, провокирана от здравно лекуване. Това е най-вече дълготрайна упойка.

Но ние ще се съсредоточим единствено върху естествените аргументи за кома. Всяка кома е друга според от частта на мозъка, в която е настъпил апетит. Затова някои пациенти могат да се движат, до момента в който други даже няма да могат да дишат сами.

Скалата в Глазгоу дефинира степен от 3 до 15. 3 - дълбока кома, 15 - будна, в цялостно схващане. Ако оставите пациентите в кома уединено, те ще страдат от мозъчно увреждане и, в случай че дишат, те в последна сметка ще умрат от апетит, неспособни да се хранят.

Лекарите нормално свързват пациента с интравенозно хранене и употребяват вентилатори за дишане. Дълго време машините поддържат живота на пациента, а сестрите оказват помощ да се избегне мускулна недоразвитост.

Средно комата продължава единствено две до четири седмици. Но колкото по-дълго продължава комата и по-дълбоко е това положение на кома, толкоз по-малко евентуално е пациентът да оцелее.

Поради някаква мозъчна активност, малкия екран ни накара да имаме вяра, че пациентите могат да схващат света към тях. Но не можем да потвърдим, че това е правилно за всички пациенти в кома. Не можем да ги питаме непосредствено, само че можем да сканираме мозъците им.

Проучване в New England Medical Journal от 2010 година демонстрира, че 54 пациенти, които са били в вегетативно или минимално умишлено положение, когато са помолени да си показват по какъв начин да ударят топката за тенис.
Само в 9% от случаите, се следи съответния мозъчен отговор. Макар вегетативното положение да не е кома, те са много сходни.Кома е малко по-дълбока.

Когато израелският министър председател Ариел Шарон попадна в вегетативно положение след инсулт, бяха подхванати функционални МРТ скани, с цел да се оцени мозъчната му активност, до момента в който синът му говореше с него.

Когато му бяха показани фотоси на фамилията му, сканирането сподели, че Ариел е имала изразена мозъчна активност.

В началото на 2015 година бе оповестена публикация за невро-рехабилитация и възобновяване на нервната система, в която бяха изследвани пациенти в кома, които чували гласовете на техните фамилии четири пъти на ден в продължение на шест седмици. Те се възстановили доста по-бързо и в последна сметка възвърнаха съзнанието си.

За страдание, няма метод да се измъкне от кома. Някои се разсънват, а други не. Диабетната кома може да бъде спряна относително бързо по време на лекуването.

Но уврежданията на мозъка или кръвните съсиреци могат да се потопят в кома за по-дълъг интервал от време.

Комата не постоянно е една и съща. Хората по скалата от Глазгоу от 3 до 5 са в най-дълбоката кома с минимална интензивност и постоянно не се възвръщат. Но хората от 11 до 15 години могат да бъдат съвсем дейни и съзнателни.

В последна сметка, продължителността на комата зависи от тежестта на травматичната мозъчна контузия. И откакто се върне в схващане, лекарите ще би трябвало да следят пациента за известно време.

Части от мозъка могат да бъдат развалени без ремонт, което води до трайно физическо или психическо увреждане.

Но по-късно всички пациенти с кома ще се нуждаят от физическа и психическа терапия, с цел да възстановят изцяло функционалностите си. Но въпреки всичко има случаи, когато хората се възвръщат напълно, предава zdrave.to
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР