Колумбийският наркобарон „Отониел“ осъден на 45 години в американски затвор

...
Дайро Антонио Усуга, един от най-известните наркобосове в Колумбия, беше
Коментари Харесай

Дайро Антонио Усуга, един от най-известните наркобосове в Колумбия, беше осъден на 45 години затвор във вторник от федерален съдия на САЩ.

51-годишният Усуга, който се призна за виновен по обвинения в контрабанда на кокаин по-рано тази година, беше лидер на най-голямата банда за трафик на наркотици в Колумбия, Clan del Golfo или Gulf Clan.

Известен като „Отониел“, Усуга беше екстрадиран до Съединените щати от Колумбия миналата година.

Той се призна за виновен през януари в управление на престъпно предприятие, участие в конспирация за морски наркотици и участие в конспирация за внос на наркотици.

Съдия от окръжния съд на САЩ Дора Иризари осъди Усуга на 45 години затвор по всяко обвинение, като присъдите ще текат едновременно.

Усуга, който беше изправен пред задължителен минимален срок от 20 години затвор, се съгласи като част от споразумението си за признаване на вината да плати 216 милиона долара конфискация.

Прокурорите описаха Усуга като „най-жестокия и значим колумбийски наркотрафикант след Пабло Ескобар“ и обвини него и клана от Персийския залив в незаконно внасяне на най-малко 73 тона кокаин в Съединените щати между 2003 г. и 2012 г.

„Отониел ръководи един от най-големите организации за трафик на кокаин в света, където той насочваше износа на огромни количества кокаин към Съединените щати и нареждаше безмилостната екзекуция на колумбийските правоприлагащи органи, военни служители и цивилни“, каза главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд в изявление след присъдата .

Американският прокурор Бреон Пийс каза, че продължителното изречение „изпраща послание до други паравоенни и картелни лидери, че Съединените щати ще търсят техния арест и екстрадиция, за да ги подведат под отговорност в нашите съдилища.“

Усуга беше най-издирваният човек в Колумбия, докато не беше арестуван през октомври 2021 г. в северозападната част на страната след мащабна военна операция.

Според Министерството на правосъдието на САЩ, Gulf Clan има до 6000 членове и е един от най-големите дистрибутори в света на кокаин.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР