Колумбийските производители на кафе настояват за увеличаване на международните цени,

...
Колумбийските производители на кафе настояват за увеличаване на международните цени,
Коментари Харесай

Колумбия поставя под натиск цената на кафето

Колумбийските производители на кафе упорстват за увеличение на интернационалните цени, които съгласно тях са под индустриалните, съобщи Франс прес. Проблемът визира 3 милиона души в латиноамериканската страна, които живеят от културата.

Кафепроизводителите означават, че референтната цена за кафето вид арабика, на което страната е главният международен производител, продължава да спада от 23 месеца.

" Това е непоносима обстановка за страните производителки, за производителите и фамилиите им и за всички, които имат търговски връзки с тях ", сподели пред Франс прес Оскар Гутиерес, изпълнителен шеф на асоциацията Достойнство за колумбийското земеделие (DAC).

Професионалната асоциация, която бе основана през 2013 година в отбрана на земеделците, изпрати през вчерашния ден писмо до ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посредством посолството на Европейски Съюз в Богота, с цел да го предизвести за " рецесията " в бранша.

В писмото се показва, че кафепроизводителите " работят на загуба " при цена 23 $ за чувал кафе (около 11,3 килограма), който се продава за 25 $ в Ню Йорк.

Членове на асоциацията се събраха през вчерашния ден пред централата на Европейски Съюз в Богота, с цел да може " възмущението " им да доближи до участниците в Световната асамблея на Международната организация на кафето, която се организира в Лондон от 17 до 21 септември, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според Колумбийската национална федерация на кафепроизводителите цената на кафеените зърна се е намалила от 1,6 $ за кг през 2016 година до 95,45 цента в края на предходната седмица.

" Ако цените бяха като тези, които се плащаха на производителите за кг кафе през 1984 година, в този момент трябваше да са сред 2,9 и 3,4 $ за кг на международния пазар ", се показва в официално съобщение на асоциацията Достойнство за колумбийското земеделие.

От години секторът се оплаква от рецесията, която визира над 25 милиона фамилии в 60 страни производителки на кафе.

Пазарът на кафе генерира всяка година към 200 милиарда $ оборот в света, а производителите получават едвам 10 от него, съгласно Националната федерация на кафепроизводителите.

В Колумбия, която е третият производител на кафе в света след Бразилия и Виетнам, над 540 000 фамилии се занимават с производството на кафе, като приходите на 3 милиона души зависят от този бранш.

Кафето е измежду главните артикули за експорт на страната след петрола и минералите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР