Колумбийските гласоподаватели избират днес между две президентски кандидатури от противоположни

...
Колумбийските гласоподаватели избират днес между две президентски кандидатури от противоположни
Коментари Харесай

Колумбийците избират президент, който ще определи бъдещето на мира с ФАРК

Колумбийските гласоподаватели избират през днешния ден сред две президентски кандидатури от противоположни краища на политическия набор: десния претендент Иван Дуке и някогашния ляв партизанин Густаво Петро.

Тяхното решение може да предреши бъдещето на подписаното от отиващия си президент Хуан Мануел Сантос спокойно съглашение с ФАРК (Революционните въоръжени сили на Колумбия), най-старото партизанско придвижване в Латинска Америка - съглашението, което умиротвори огромни региони след 52-годишния спор.

Победата на Петро ще подсигурява бъдещето на мирния развой, до момента в който Дуке даде обещание да го промени, предизвиквайки паника, че доста от демобилизираните 7000 бойци на ФАРК може да се причислят към по-малки въоръжени групировки в нов изблик на принуждение.

Умерените претенденти Серхио Фахардо, Умберто де ла Кале и Херман Варгас Лерас отпаднаха на първия тур на изборите на 27 май, оставяйки Дуке и Петро изправени един против различен в оспорван балотаж, отразяващ поляризирания политически пейзаж.

Популярността на 58-годишния Петро, някогашен член на към този момент разпусналата се бунтовническа формация М-19 и бивш кмет на Богота, усилва опцията обичайно консервативната латиноамериканска страна да има своя първи ляв президент. Социологическите изследвания обаче плануват безапелационна победа за Дуке, който завоюва 39% от вота на първия тур, до момента в който Петро получи 25%.

Центристът Фахардо, болшинството от гласоподавателите на който се очакваше да гласоподават за Петро на втория тур, не даде на левия претендент поддръжката си, казвайки, че ще се помири с провалянето. Дуке акцентира в по-голяма част от акцията си на предизвестията, че

успеха на левицата ще трансформира Колумбия във " втора Венецуела ",

която претърпява остра икономическа рецесия при ръководството на социалистическия президент Николас Мадуро. Петро надали ще завоюва, тъй като доста от колумбийските гласоподаватели " изрично отхвърлят всичко обвързвано с (лявото партизанско движение) и Мадуро ", сподели пред ДПА професор Висенте Торихос от Университета на Росарио.

Петро даде обещание политики за понижаване на общественото неравноправие в една от най-поляризираните страни в района - измежду тях спонсорирано от страната всеобщо опазване на здравето и обучение. Той също би облекчил достъпа до заем и жилища за хора, които са прекомерно небогати, с цел да си ги разрешат и ще промени икономическия профил на Колумбия от нефт към селско стопанство. " Ще гласоподавам за Петро, тъй като мисля, че той ще направи доста в поддръжка на бедните ", споделя Сол, която е домашна прислужница.

Дуке, 41-годишен сенатор, които има поддръжката на войнствения някогашен президент Алваро Урибе, даде обещание

да укрепи сигурността и да понижи корпоративните налози.

Сантос, който завоюва Нобеловата премия за мир през 2016 година за напъните си за подписване на мир с ФАРК, беше възпрепятстван от конституцията да се кандидатира за трети мандат.

Най-малко 220 000 души бяха убити и 7 милиона - разселени, по време на въоръжения спор в Колумбия, траял повече от половин век. Една от левите размирен групировки, участващи в спора, наброяващата 1500 индивида Армия за национално освобождение(АНО), към момента е дейна, както и 1200 отцепници на ФАРК, десни паравоенни групи и въоръжени незаконни банди. Повече от 150 000 колумбийци са разселени, откогато е подписано мирното съглашение, съгласно Норвежкия съвет за бежанците.

Създадената за ФАРК и армията правосъдна система след спора не санкционира съответно някогашните размирен командири за убийството и отвличането на цивилни, и за трафика на кокаин, привежда Дуке като аргумент, който се харесва на всички обществени съсловия. " Харесва ми какво споделя Дуке ", споделя Едуардо, охранител в Богота и прибавя: " Имах родственици на (северния) бряг, убити от ФАРК. (Бившите бунтовници) би трябвало да си платят за това, което са създали ".

Дуке евентуално ще модифицира работата на преходната правосъдна система и ще лиши ФАРК, която в този момент е политическа партия, от минимума от 10 места в Конгреса, обезпечени им от мирното съглашение, сподели пред ДПА специалистът по конституционно право Мануел Чари. След успеха си на първия тур Дуке сподели, че не " желае да скъса (мирното) съглашение на части ", само че че

" в мирна Колумбия ще има правораздаване ".

Дуке също най-вероятно ще сложи на продължаващите мирни договаряния с АНО " по-строги условия като едностранно прекъсване на огъня и централизация на бунтовниците в някои елементи от страната ", споделя Чари. Много критици на Дуке шеговито го назовават " Урибито " ( " дребния Урибе " ) свързвайки го с Урибе, който съгласно тях ще дърпа конците на протежето си, когато той бъде определен за президент.

Урибе, който беше президент от 2002 до 2010 година, разпалено пропагандира против мирното съглашение, преди референдума извършен през октомври 2016 година С доста нежно болшинство колумбийците отхвърлиха съглашението, само че Сантос направи някои промени и го прокара през Конгреса.

" Дуке ще завоюва изборите даже в случай че Петро излезе първи ", сподели източник, непосредствен до ФАРК, намеквайки за опцията за изборна машинация. " Много някогашни бойци на ФАРК обмислят да се причислят към други въоръжени групировки ", в случай че Дуке завоюва, добави източникът. Новият президент обаче ще би трябвало да прокара всяка промяна през фрагментирания Конгрес, акцентират анализатори. " На идващия президент ще му е доста мъчно... да анулира (мирното) съглашение ", сподели Сантос пред ДПА преди първия тур на изборите. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР