Колкото повече, толкова повечеСпоред зелени организации в България няма смисъл

...
Колкото повече, толкова повечеСпоред зелени организации в България няма смисъл
Коментари Харесай

Пет причини да произвеждаме енергия

Колкото повече, толкоз повече

Според зелени организации в България няма смисъл да се опитваме да трансформираме въглищните централи в газови, тъй като това е скъпо и след това вероятно ще бъде нерентабилно.

 

Зелените не регистрират, че централа като Топлоелектрическа централа Бобов Дол е базова и затваря енергийния кръг т.е. от нея зависи електричеството на част от столицата, която в случай че се затвори би трябвало да се компенсира с друга мощ в същия район и така нататък и тъй наречените Не се взима поради и, че природният газ във връзка с същата тази централа е единствено част от суровинния микс, с който ще се заменят въглищата, само че за това малко по – късно.

 

Логиката „ да не се мъчим да се трансформираме, тъй като няма смисъл “ е изцяло неправилна, пораженческа и от нея могат да следват единствено отрицателни сюжети. Как нещо не може да стане е ясно, само че българските инженери и експерти не един път са показвали, по какъв начин нещата могат да се случват. Дали първият компютър щеше да бъде основан с присъединяване на българин, в случай че и Джон Атанасов смяташе, че „ това няма по какъв начин да стане “? Колкото повече произвеждаме, толкоз по – конкурентна стопанската система ще имаме и толкоз повече благоприятни условия ще имат хората. Проста пазарна логичност. А енергетиката е част от себестойността на всяко произвеждане, което я прави артикул с висока добавена стойност.


Общоизвестен факт, като това, че земята е кръгла. И в последна сметка, в случай че десетилетия сме били експортьор, страна, която подсигурява стабилността на енергетиката в целия Балкански район, построили сме толкоз доста експерти, за какво да не можем да си трансформираме централите? Дори слагането на цели като опазване на българското енергийно произвеждане са пораженчески. В световния изменящ се свят опциите да рестартираме стопанската система си, тъй че да бъдем водещ производител освен на Балканите, само че и за цяла Европа е надалеч по – желан.


Диверсификацията или повече-то, което води до повече еластичност
Ако Топлоелектрическа централа Бобов дол произвеждаше електрическа сила от 5 първични материали, вместо единствено от въглища, в този момент нямаше да се задава въпросът, ще успеем ли да я съхраним. Точно подобен е идейният вид на програмата им за промяна. Въглищата ще бъдат сменени с природен газ, биомаса, биогаз и други био горива. 100 мегаватовият фотоволтаичен парк, който към този момент се вижда на мястото на остарелия им сгуроотвал, пък е първата стъпка към произвеждане на зелен водород. Колкото повече са суровините в микса, толкоз по – гъвкава става централата и по – конкурентна цена може да предложи. Логиката и за непрофесионалист в региона е ясна и тезата, че по – добре да не се пробва да се трансформира, тъй като е скъпо, от ден на ден издиша.


Баланс при вървене по фино въже
Най-просто казано, електричеството, което използваме във всяка минута, би трябвало да бъде обезпечено с произвеждане в същата тази минута. Разликата сред двете се назовава небаланс, който се покрива нормално с по – висока от междинната цена. Ако произвеждаме електрическа сила единствено от слънце, в тъмните часови пояси би трябвало да има друга мощ, която да компенсира отсъствието на фотоволтаичното произвеждане. Конвенционалните централи – тези, които създават от суровина, която може да бъде разполагаем 24/7, са значими за обезпечаване на тъкмо този баланс. Когато се отхвърляме от природния газ, признат като преходно гориво, ние се отхвърляме от опция да осигурим този баланс със лично произвеждане, а планираме това да стане с импорт на електрическа енергия от прилежащи страни. Да внасяме вместо да изнасяме е гибелно, за която и да е стопанска система.


Сигурно или сигурност
Гарантиране на националната енергийна сигурност е по – комплицирана тематика, която цел е задоволително значима, с цел да се разказва незадълбочено. Достатъчно е да се знае обаче, че европейската сигурност е пъзел от сигурността на обособените и членове. Сигурно някак можем да се оправим и без да произвеждаме електрическа енергия от стандартни централи, само че сигурно техният напор да се трансформират и да продължат да работят заслужава почитание, тъй като тъкмо те през днешния ден обезпечават енергийната система, дружно с АЕЦ Козлодуй.


Хората в центъра на смисъла
Целият план на Зелената договорка е да се създадат старания в името на хората – тяхното здраве и благоденствие. Да оставим хиляди на улицата без прехранване, закривайки централи, да внасяме ток вместо да изнасяме, да свиваме промишленост, тъй като себестойността и става все по – нерентабилна най – дребното, ползвайки съвсем 100% вносни първични материали сигурно не е резултат, който ще увеличи благосъстоянието на хората.


Трябва да стискаме палци ТЕЦ-овете ни да се трансформират и да продължат работа – Топлоелектрическа централа Бобов дол и целият комплекс Марица изток и всички въглищни топлофикации. За притежателите им може да се окаже по – доходно да ги нарежат за скрап. За хората и родната стопанска система обаче смисъл има всеки създаден мегават на българска земя.

 

Земеделските площи са за земеделска продукция, а превръщането им в сиви железни полета с подредени фотоволтаични паркове е двоен удар върху стопанската система и тъжна, доста тъжна панорама.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР