Колкото повече пари печели човек, толкова е по-умен? Не непременно.

...
Колкото повече пари печели човек, толкова е по-умен? Не непременно.
Коментари Харесай

Защо най-богатите не са непременно най-умните

Колкото повече пари печели човек, толкоз е по-умен? Не безусловно. Това важи единствено до един избран миг. За по-високата заплата са значими и други фактори.

Ако някога сте си мислели, че няма по какъв начин единствено интелектът да е докарал на някого шестцифрена месечна заплата, може би не се лъжете. Защото най-богатите не постоянно са от най-умните.

До един миг в кариерното израстване интелектът и успехът вървят ръка за ръка. След това обаче има и други фактори, които са решаващи за сполучливото развиване на човек. Това сочи ново проучване. Изследователите, които са работили по него, са обработили данни от близо 60 000 шведи. Те проучват приходите им и резултатите от специфичен тест за просветеност, който всеки мъж в страната е минал при прегледите за военна работа. " Тези данни са невероятни ", споделя Марк Койшниг, един от създателите на проучването. Той е професор по социология в университета в Лайпциг.

Връзката сред заплатата и интелекта

60-те хиляди шведи, които Койшниг и екипът му изследват, са положили един и същи тест, когато са били на възраст от 18-19 години - този на армията на Швеция.

Койшниг съжалява, че дамите са изключени от това проучване. " Не считаме, че това е добре. Но трябваше да работим с данните, с които разполагаме, а дамите просто не е трябвало да поставят сходен тест ", изяснява социологът.

" Направихме връзка между измерванията на интелигентността и тези на триумфа на пазара на труда в по-късен стадий от живота на респондентите ", изяснява Койшниг. Това значи, че учените наблюдават годишните приходи на мъжете за интервал от 10 години, когато изследваните лица са на възраст сред 35 и 45 години, и пресмятат междинната стойност на съответните междинни годишни приходи. Резултатите демонстрират, че " има три разнообразни сегмента на пазара на труда ", казва Койшниг. От един миг нататък успехът и интелектът не са взаимосвързани - хората печелят повече без да има забележима корелация с интелектуалните им благоприятни условия.

" За половината от участващите на пазара на труда се следи доста, доста мощна връзка сред приходите и когнитивните умения ", споделя Кеушниг.

Интелигентността не е всичко

Тази ясна взаимозависимост обаче изчезва при приход от към 60 000 евро. " Увеличаването на приходите към този момент не върви ръка за ръка с увеличението на когнитивните качества ", изяснява Койшниг. Учените откриват, че от този миг нататък шансът и положителните връзки играят по-голяма роля. 

Така че положителната вест е: по-добре платеният началник не е наложително да е по-интелигентен от вас. Лошата вест е, че той може би просто е имал повече шанс или по-добри връзки, които са му улеснили скока по кариерната стълбица. От друга страна евентуално е успокояващо да знаете, че умения, разнообразни от елементарната просветеност, също могат да ви оказват помощ да постигнете (финансов) триумф. Устойчивостта на стрес и умеенето да работите дейно с хора сигурно няма да навредят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР