Колкото по-висок е процентът на ваксинация срещу COVID-19 в дадена

...
Колкото по-висок е процентът на ваксинация срещу COVID-19 в дадена
Коментари Харесай

България е с най-малко ваксинирани и най-много смъртни случаи в Европейския съюз

Колкото по-висок е процентът на имунизация против COVID-19 в дадена страна, толкоз по-ниска е смъртността. Това демонстрират изводите от данните, оповестени от Европейската комисия в България.

От тях излиза наяве, че страната ни е на последно място по брой на изцяло ваксинирани жители в Европейския съюз и надлежно преди всичко по леталитет. У нас със приключен имунизационен цикъл са едвам 29% от популацията, до момента в който в страни като Ирландия, Португалия и Малта този % доближава надлежно 93 и 92%.

На 14-дневна база смъртните случаи у нас са 325 на 1 млн. население, до момента в който в Ирландия са единствено 15 на 1 млн. население, а в Португалия – 10 на 1 млн. души. В Малта за последните две седмици няма нито един умрял от COVID-19, сочат още данните.

Смъртността се резервира ниска и в страни с 80-84% имунизирано население като Кипър, Франция, Италия, Швеция.

Наред с България, обстановката е доста тревожна в Румъния и Латвия. В северната ни съседка изцяло ваксинирани са 43% от популацията, само че за миналите 14 дни смъртните случаи са 267 на 1 млн. души. В Латвия имунизираните са двойно повече в сравнение с у нас, само че умрелите са 266 на 1 млн. души.

„ Суеверие, дезинформация и надълбоко вкоренено съмнение към държавното управление и институциите - това са аргументите, заради които България и Румъния са последни по брой на имунизираните в целия ЕС”, написа английският „ Гардиън “. “Всеки ден изчезва по едно село в Румъния “, споделя шефът на букурещката Университетска болница пред „ Асошиейтед Прес “. „ Всичко е в следствие от едно: неспособността на популацията да разбере, че би трябвало да се имунизира “, добавя той.

Миналата седмица смъртността от COVID-19 в Румъния и България е била над седем пъти по-висока от средноевропейската, отбелязва „ Гардиън “, и над 30 пъти по-висока от страни като Португалия, Франция и Испания.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР