Колкото по-ценно е нещо, толкова повече желаещи има да го

...
Колкото по-ценно е нещо, толкова повече желаещи има да го
Коментари Харесай

Най-зрелищните обири на изкуство в света

Колкото по-ценно е нещо, толкоз повече искащи има да го имат. Картини и други творби на изкуството постоянно стават обект на обири. Методите на крадците от време на време са напряко сензационни.

Изчезналата усмивка на Мона Лиза

През 1911 година е откраднат най-известният женски портрет в света: " Мона Лиза " на Леонардо да Винчи. Италианецът Винченцо Перуджа изнесъл картината от Лувъра, преоблечен като чиновник на музея. Творбата, която е относително дребна по размери, била скрита под престилката му. През 1913 година " Мона Лиза " още веднъж се появява. Един търговец на картини издал Перуджа на полицията.

Най-често крадената картина на света

Портретът на " Якоб де Хейн III " от Рембранд е най-често крадената картина в света. Тя изчезва общо четири пъти от изложба във Англия - през 1966, 1973, 1981 и през 1986 година. Затова даже ѝ излязъл прякор - „ Рембранд за домашна приложимост ”. Радостно е въпреки всичко, че картината постоянно е била откривана и връщана в музея.

Кражбата в Бостън - мистерия и до през днешния ден

Обирът на 13 известни картини от Бостънския музей „ Изабела Стюарт-Гарднър ” раздруса феновете на изкуството през март 1990 година. Двама мъже, преоблечени като служители на реда, изнасят общо 13 платна на Рембранд, Мане, Готварт Флинк и други. Сред тях е и показаният на фотографията " Концерт " на Ян Вермер ван Делфт. Рамките на откраднатите картини и до през днешния ден висят празни.

Кражба от тоалетната в музея на Амстердам

През 1991 година апаш съумява да се укрие в тоалетната на музея на „ Ван Гог ” в Амстердам и благодарение на един от охранителите отмъква общо 20 картини на великия художник. Сред тях е и фамозният му " Автопортрет пред триножник ". Само час след кражбата полицията открива откраднатите картини в един автомобил. Няколко месеца по-късно са задържани и крадците.

" Мадоната с вретеното " изчезва за четири години

Оценяваната на към 70 милиона евро картина на Леонардо да Винчи " Мадоната с вретеното " е похитена през 2003 година от един палат в Шотландия. Двамата крадци посетили частната сбирка като туристи, след което обезвредили защитата и отмъкнали платното. В продължение на четири години от картината няма и диря. Едва през 2007 година тя е открита от полицията в Глазгоу.

Въоръженият обир в музея на Мунк

През 2004 година в Осло са откраднати " Викът " и " Мадоната " на експресиониста Едвард Мунк. Двама въоръжени мъже нахлуват в музея на Мунк и изтръгват картините от рамките пред погледите на смаяните гости. Полицията по-късно съумява да намери похитените произведения. Състоянието на " Викът " обаче е било толкоз неприятно, че картината не е можела да бъде още веднъж напълно реставрирана

Най-големият грабеж на картини в Европа

През 2008 година въоръжени лица отмъкват четири картини на стойност 180 милиона швейцарски франка от частната сбирка на Емил Бюрле в Цюрих. " Момче с алена жилетка " на Сезан, „ Цъфтящи кестенови клони " на Винсент ван Гог, показаната на фотографията " Макове покрай Ветьой " на Клод Моне и " Людовик Лепик и дъщерите му " на Едгар Дага по-късно са още веднъж открити.

Кражбата на стокилограмова златна монета

През март 2017 година от музея „ Боде ” в Берлин беше открадната стокилограмова златна монета. Стойността единствено на материала, от който е направена тя, се пресмята на 4 млн. $. На лицевата ѝ страна е изобразена кралица Елизабет Втора. Монетата произлиза от Канада и е с диаметър 53 сантиметра. Властите допускат, че кражбата в Берлин е дело на незаконен ливански клан.

Още по тематиката:

21 август: Служител на Лувъра открадва картината „ Мона Лиза ”

Откраднаха пет картини за 100 млн. евро от парижки музей

Осъдиха човека-паяк за трагичната кражба на шедьоври през 2010 година

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР