Колкото и хиперорганизирана да сте, непременно ще се появи ден,

...
Колкото и хиперорганизирана да сте, непременно ще се появи ден,
Коментари Харесай

Пропуснато хапче, какво следва?

Колкото и хиперорганизирана да сте, безусловно ще се появи ден, в който просто ще забравите да си изпиете хапчето. А това може да изпрати и най-рационалната жена в серпантина на суматоха и обезсърчение, където единственият въпрос, на който желаете отговор, е: А в този момент какво?

Когато сте на комбинирано хапче, което се състои от естроген и прогестоген, тези хормони предотвратяват месечните съмнения в хормоналната секреция, които водят до развиване на яйцеклетки и от своя страна до овулация. Прогестогенният съставен елемент предотвратява овулацията, до момента в който естрогенният съставен елемент главно предотвратява селекцията и появяването на доминантния фоликул, който създава яйцеклетката. Междувременно хапчетата, съдържащи единствено прогестоген, работят посредством втвърдяване на цервикалната слуз (за предотвратяване от сперматозоиди) и изтъняване на ендометриалната лигавица.

Хапчетата са дефинирани по този начин, че хормоните да бъдат на лечебно равнище единствено за 24 часа. Когато пропуснете хапче, равнищата на хормоните ви ще паднат под лечебното равнище, което ви прави податливи на бременност, в случай че имате сексуален акт през това време. Може също да забележите някои леки хормонални промени като гадене, главоболие и леко кървене.

Какво да извършите, когато пропуснете? Най-добрият курс на деяние зависи от два фактора: какъв брой хапчета са пропуснати и по кое време в цикъла ви са пропуснати. Специалистите споделят, че в случай че се пропусне едно хапче, това не е проблем и би трябвало да го изпиете незабавно щом си спомните, а по-късно идващото хапче в нормалното време. Ако е покрай времето, когато нормално приемате идващото си хапче, вземете и двете по едно и също време. Резервна контрацепция нормално не е нужна в този случай, само че може да помислите за нея, в случай че сте пропуснали хапчета по-рано от опаковката или през последната седмица от предходната опаковка. Продължете да приемате останалата част от опаковката както нормално.

 Пропуснато хапче, какво следва?

Ако пропуснете две хапчета при започване на цикъла си (първите две седмици), може да настъпи неочаквана овулация заради неспособността на тялото да потиска стимулиращите хормони. В този случай би трябвало да наваксате, като вземете две хапчета за идващите два дни, вземете останалата част от опаковката както нормално и употребявате аварийна контрацепция през идващите седем дни.

Ако пропуснете две хапчета през третата седмица или в случай че са пропуснати повече от две хормонални хапчета когато и да е, би трябвало неотложно да започнете аварийна контрацепция и да започнете нов пакет хапчета същия ден. След като започнете приема на новата опаковка, продължете с аварийна контрацепция през идващите седем дни.

Какво да извършите, когато пропуснете таблетка единствено с прогестоген? Има два разнообразни типа хапчета, съдържащи единствено прогестоген - 12-часово хапче, което би трябвало да се приема в границите на 12 часа едновременно всеки ден, и тричасово хапче, което би трябвало да се приема в границите на три часа едновременно всеки ден. Ако се одобряват отвън този интервал, вашите хормони може да паднат под лечебния прозорец, повишавайки риска от бременност.

Ако сте закъснели с приема на по-малко от три часа – или по-малко от 12, според от марката, която приемате – тогава вземете късното хапче незабавно щом се сетите, вземете идващото хапче, когато всекидневно го вършиме, и продължете с останалата част от опаковката хапчета, както нормално. В множеството случаи друга форма на контрацепция не е нужна, само че помислете за аварийна отбрана, в случай че хронично забравяте хапчетата.

 Пропуснато хапче, какво следва?

Ако сте закъснели с повече от три часа с приема – или повече от 12 – вземете едно хапче незабавно щом си спомните (дори в случай че сте пропуснали повече от едно), по-късно вземете идващото хапче, когато всекидневно го вършиме, и продължете с останалата част от опаковката ви хапчета, както нормално. След като си спомните да вземете пропуснатото хапче, използвайте аварийна контрацепция най-малко през идващите два дни, защото са нужни 48 часа, до момента в който хапчето, съдържащо единствено прогестоген, има цялостен резултат. Без значение къде се намирате в опаковката си с хапчета, използвайте тази тактика.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР