Колкото и добре да се развива една връзка, рано или

...
Колкото и добре да се развива една връзка, рано или
Коментари Харесай

Три мощни умения, с които да контролирате конфликта във връзката

Колкото и добре да се развива една връзка, рано или късно ще стигнете до спор с вашата половинка. Ще бъдете на друго мнение по някои въпроси, което не трябва да ви плаши. Всеки човек има друг прочит върху нещата, а разногласието във връзката е нещо обикновено. Много е значимо обаче да не допуснете тези разминавания да повлияят върху връзките ви в общоприет проект и макар разногласието, да останете все по този начин отдадени един на различен. Това зависи доста от вашето умеене да реагирате в дадена обстановка и да извлечете максимума от нея. Ето какви умения би трябвало да притежавате, с цел да овладеете абсурда и да не допуснете той да стане освен това:

Съпричастност. Емпатията е отговор, насочен към възприятията, който предава сензитивност и схващане. Силните отрицателни усеща могат да се трансфорат в преграда за връзка, а този отговор може да понижи тези усеща. Емпатията е тъкмо конфигуриране на това, което другият човек усеща сега. Това допуска слушане оттатък думите и отразяване на възприятията.

Примери за емпатия: Чувстващ се обезкуражен, тъй като това държание, което виждаш в някого, продължава да се повтаря.; Обиден и сърдит си от опитите ми да ти оказа помощ.; Развълнуван си от новите си благоприятни условия за покачване на работното място.; Изглеждаш удовлетворен, че другите разпознават дарбите ти.

Сондиране. Чрез сондирането се стремите да задавате въпроси, с цел да получите повече информация за протичащото се. Отворените въпроси се концентрират върху общата обстановка, мисли, реакции и усеща на другите. Те са склонни да предизвикват връзката. Затворените въпроси се концентрират върху съответни обстоятелства или аспекти от обстановката на другите, като нормално провокират отговори с „ да “ или „ не “.

Примери за проучване: Мислиш ли, че съм прекомерно упорита за този въпрос?; Как ти се отразява моя дебелоглав?; Искаш ли да приказваме или не?; Усещам, че може да не искаш да приказваш. Ще ми кажеш ли какво чувстваш сега?

Препоръчват се отворени въпроси да се употребяват за проучване на по-широка тематика. Докато задачата на затворените въпроси е да се стигне до съответни обстоятелства или да се употребяват за спиране на дълги, неуместни пояснения. И в двата случая чуването на отговора и реагирането с сензитивност е жизненоважно за процеса на питане. Необходима е нерешителност при задаването на въпроси „ за какво “. Например, в случай че го попитате нещо като „ Защо постоянно си толкоз отрицателен? “, ще го накара да се усеща атакуван и ще го сложи в обстановка на отбрана. От своя страна той може да ви подлага на критика или да предизвикате отрицание.

Саморазкриване. Саморазкриването демонстрира вашите опити да дадете на другите визия за това кой сте. Това значи да споделите нещо за себе си, което е директно обвързвано с диалога, вашите персонални вярвания, настройки, полезности или събитие от вашето минало. Саморазкриването може да понижи тревогата, като увери другия човек, че той не е самичък в своите усеща или страхове.

Примери за саморазкриване: Когато прекосих през интервал на меланхолия, също ми беше мъчно да върша даже най-простите неща.; Подобно на теб, в никакъв случай не съм се чувствала по този начин преди.; Когато бях дете, другите постоянно се подиграваха с тежестта ми. Знам какво е възприятието.;

Саморазкриването е потребно при построяването на връзка с някого, който се бори с сходни проблеми или житейски несгоди. Внимание: несъразмерната приложимост на този способ не е потребна, тъй като концентрира вниманието върху вас, вместо върху другия човек. Може да се преглежда като устройство за привличане на внимание. Използвайте спестовно за най-хубав резултат.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР