Колкото и да се отклоняваме от световната тема номер едно,

...
Колкото и да се отклоняваме от световната тема номер едно,
Коментари Харесай

Накъде отива войната? Тодор Тагарев пред Свободна Европа

Колкото и да се отклоняваме от международната тематика номер едно, войната е реалност и директно ни визира. Това излиза наяве от думите на някогашния боен министър Тодор Тагарев в "Студио България " на Свободна Европа ".

За него най-голямата заплаха пред България е да замязя на втора Унгария в НАТО и Европейски Съюз, като се трансформира в обезсърчителен сътрудник. Тагарев, който през март беше обсъждан за министър на защитата, сподели, че би заемал твърда позиция за даване на военна помощ за Украйна. "Дали щеше да стане е различен въпрос " добави той.

Тодор Тагарев разказа обстановката на фронта сега и предвижда развиването на войната в близко време. Той счита, че е допустимо "до месец-два " Украйна да си върне контрола над южния град Херсон. Това би попречило на Русия да организира референдум в региона за присъединение и на тази територия към Руската федерация.

Русия възнамерява такива референдуми в първата половина на септември.

Вижте и цялостния текст на изявлението.
 До два месеца Украйна може да си върне Херсон. Тодор Тагарев пред Свободна Европа  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

- Защо наподобява, че войната е замряла?

- Може би от такова разстояние наподобява по този метод. Но не мога да кажа, че в действителност войната е замряла. Нека я сравним с интензивността отпреди два месеца. Ще употребявам цифри, които разказват жертвите на съветската войска и провалите, които тя търпи. Преди месец, когато тя стартира интензивните настъпления от юг и изток, съветската войска губеше приблизително по една батальонна тактическа група дневно. В последно време съветската войска губи приблизително по три батальонни тактически групи на седмица. Тоест, на половина са [намалели нейните] загуби. Това може да се схване като знак, че бойните дейности са на половина по-интензивни. Но надалеч не са спрени.

- Колко души има в една батальонна тактическа група?

- В съветските концепции и практики става дума за към 400 души. Тези групи са разнообразни по състав, само че в случай че приказваме за техника, [в една такава група] има към 30 бронирани машини плюс някаква друга техника. Има и разновидности с танкови батальони в тях. Тоест, към 30 машини - бронирани или танкови - значат една батальонна тактическа група. През април и май Русия губеше по една такава дневно, а в този момент губи някъде по към половин дневно.

Но няма никакво прекъсване на войната. Артилерийският обстрел е всекидневен. Разбира се, откакто Украйна стартира да употребява американските далекобойни ракетни системи HIMARS, и унищожи няколко склада на съветската войска, понижа и интензивността на артилерийския обстрел, само че все пак дейните бойни дейности вървят по дължината на цялата фронтова линия.

- Тази линия е дълга над 1000 километра с всичките й зигзаги и не дава отговор на километрите от Google мапс, нали по този начин?

- Точно по този начин, само че единствено в случай че приказваме за линията на дейните бойни дейности. Реално тя е двойно по-голяма, тъй като и съветската войска не е спряла да организира мероприятия и дейни дейности на север и североизток, а същото прави и армията на Беларус от север. Така че украинската войска би трябвало да пази граница от над 2000 километра.

- В по-скорошната история има ли преценти за това? Войната, на която бяхме очевидци - тази на босненските сърби в Босна да вземем за пример - сравнима ли е с тези мащаби?

- Изобщо не може да се съпоставя босненската война, която имаше доста, доста по-ниска активност и по-малки мащаби. Ако би трябвало да търсим аналози, те са във Втората международна война. Там несъмнено има такива случаи на огромни фронтове и настъпления.

- От по 1000-2000 километра?

- Да, изключително в Африка - случаи, които тук малко се учат, само че несъмнено е имало такива [мащаби].

- Усилено се приказва, че в скоро време Украйна може да си върне контрола над Херсон - южният град, който беше един от първите завладяни. Това действително ли е?

- Руската войска поддържа непрекъснато наличие и в петте области - Херсонска, Запорожска, Луганска, Донецка и Харковска. Херсон е единственият областен център, който беше окупиран от Русия след 24 февруари, само че за Русия е по-трудно да задържи този център, защото посредством река Днепър той е разграничен от останалата част от региона, а респективно и от останалите войски на Русия. Украинците много ловко нападат мостовете, по които може да се придвижва военна техника и тежки товари с муниции, горива и така нататък Те сполучливо употребяват новопостъпилите западни въоръжения, с цел да нападат хранилища с муниции и хранилища с горива и смазочни материали, които са надалеч от тази фронтова линия. Вече има много такива атакувани. Също по този начин украинците организират партизански бойни дейности - изключително в региона на Мелитопол. Дори през вчерашния ден имаше информация, че е взривена железопътна линия. Това значи, че Русия в никой случай не може да продължи настъплението си в тази област и даже все по-трудно става да удържа този регион. Дали и по кое време тъкмо Украйна ще успее да го освободи... Ръководството на Украйна е твърдо решено да възвърне териториалната си целокупност такава, каквато е отпреди 2014 година Но зависи до каква степен ще успее да сътвори формация, която да е задоволително добре готова и въоръжена, и да може да предприеме по-сериозни настъпателни дейности.

Към момента [тези действия] са местни. Възможно е до месец-два Украйна да успее да освободи Херсон. Това е много значимо, защото към този момент от месеци съветското управление се пробва да откри един проруски режим с всички негови атрибути.

- Какво значи това?

- Както в Луганска и Донецка област, по този начин и в Херсонска, вкарват за потребление рублата. Те споделят по този начин на жителите: "Ако желаете да си получавате пенсиите, заповядайте, дайте си паспорта, ще ви запишем тук и ще стартираме да ви превеждаме пенсията, само че в рубли. [Има го и това], което видяхме първоначално - назначават управление, което е изцяло в техен интерес, и в случай че се стигне до тези прословути референдуми, за които приказват, то те ще имат най-малкото лист на жителите, които би трябвало да гласоподават там. А имайки описи, ще показват видимо по-приемливи резултати. Подчертавам "привидно ", защото никой не чака украинските жители да тръгнат всеобщо да гласоподават да се причисляват към Русия.

- Законният кмет на Мелитопол твърди, че 60% от жителите на града към този момент са напуснали региона. Не че има огромно значение на фона на войната, само че въпреки всичко да попитам: Русия желае да организира референдум за самостоятелност, или напряко за присъединение?

- За присъединение към Руската федерация. Но въпреки всичко и там има на хартия някакви правила. Доколко те се съблюдават е различен въпрос. За да бъдат приети резултатите от референдума, 70% от популацията би трябвало да взе участие в гласуването и 70% от гласувалите би трябвало да поддържат едно или друго решение. Въпросът е, че ги няма тези хора там.

Иначе съгласно мен Кремъл няма никакви предубеждения тук и ще си напише подобен протокол, какъвто му изнася. Въпросът е по-скоро ще съумеят ли да провеждат подобен референдум и по кое време. Говори се за септември месец, даже някъде се загатва и дата – 11 септември, че може да опитат да проведат референдуми и то освен в Херсон, а и в тази част от Запорожка област, която са окупирали досега. В Луганска и Донецка област - по същия метод. Вероятно ще желаят по едно и също време да се случи това. И по тази причина ходът на военните дейности е много значим. Затова е толкоз значимо и смисъла на Херсон, въпреки всичко Херсон е най-големият град и центърът на тази област. Ако той е в украински ръце, този референдум просто няма по какъв начин да бъде показан даже и на другари на Русия по допустим метод.

- Още един уточняващ въпрос. Те се готвят да организират референдум на територията на административните области или на територията на обособени огромни градове?

- Според мен на областите. Поне политиката на Путин дотук е… Той приказва за областите. Когато на 25 февруари излезе с това свое изказване, той говореше за това, че би трябвало да се признае правото на самостоятелност и вероятно присъединение към Руската федерация на Луганска и Донецка област такива, каквито те са в своите административни граници в Украйна. Той не приказва за краткотрайно окупирани елементи.

- От това, което казахте, улових два времеви интервала, които съответстват. Вие казвате, че Русия приказва за осъществяване на референдуми на 11 септември, а в това време казвате, че не е изключено в околните месец-два, което обгръща тъкмо тази дата, Украйна да си върне контрола върху Херсон. До каква прогноза води това?

- Без Херсон не е ясно по какъв начин ще проведат референдум за Херсонска област. Прогноза… доста е мъчно да се вършат прогнози, само че в случай че в действителност се разгласи дата за осъществяване на референдум, това може да накара украинските въоръжени сили да подхващат дейности с по-висок риск, даже да не са изцяло готови, единствено и единствено да не може да бъде извършен този референдум в град Херсон.

- Видяхме какво споделя самопровъзгласената кметица на Мелитопол. Впрочем тя е украинка, колаборационистка, казано на по-точен език. Преди предаването Вие казахте, че има към този момент офанзиви против такива самопровъзгласили се кметове.

-В окупираните райони, изключително в и към Мелитопол, се водят партизански дейности. Те не са единствено за събиране или предаване на информация за ситуацията и придвижването на съветски войски. Вече имаше няколко случая на офанзиви против такива колаборационисти, хора, които са назначени от Кремъл под някаква форма на управителни длъжности. Мисля, че ставаше въпрос за заместник-кмет, който беше погубен, някой различен беше взривен с автомобила си. Има такива случаи и това е част от войната.

- Да се преместим малко по на изток, към Луганска област, която след доста седмици беше завладяна, и към Донецка област, от която е завладяна малко над половината територия. Защо Русия напредва толкоз постепенно, откакто има опция да атакува и от юг, и от изток, и от север.

- Да, и без да има никакви проблеми с линиите за обезпечаване на войските си на фронтовата линия. Тоест там [Русия владее] непрекъсната територия, не е както на север и както беше с боевете за Чернигов, Киев, Гостомел и така нататък И все пак лиши много време, месеци, на Русия да превземе Луганска област. Дори се смята, че украинската войска можеше да пази още Северодонецк и Лисичанск най-малко, само че се изтегли оттова, с цел да понижи загубите си. Чисто тактическо оттегляне. Към този миг не проличава Русия да има потенциал да продължи със същото движение своите настъпателни дейности. Напротив, министър Шойгу преди десетина дни издаде заповед, най-малко по този начин беше показана обществено, съветската войска да стартира нахлуване по цялата фронтова линия.

- По тези 1000-2000 км.

- Русия освен че не може да организира настъпателни дейности по цялата фронтова линия, само че даже не съумява да поддържа и същото движение. Не съумява да възвръща всички загуби, които търпи на този фронт. Имаше данни неотдавна, от последните дни. Едно от поделенията, които водят война там и е дало жертви, е преместено от Курилските острови - а те са в Тихия океан - с цел да води война в Донбас. Гаубиците се вадят от запаси, които са надълбоко в Сибир, от Томск. Вадят гаубици и ги карат на фронтовата линия, а до момента в който ги закарат до фронтовата линия, те търпят толкоз загуби. Освен това другият характерен детайл е, че тъкмо този регион - Славянск, Краматорск…

-... т.е. незаетите градове на територията на Донецка област...

-... Краматорск е най-големият град в Донецка област, който не е окупиран от Русия, откакто центърът Донецк беше окупиран още 2014 година, и той играе ролята на районен център в Украйна, към 150 хиляден град е Краматорск. В този регион 2014-2015 година се водеха доста интензивни дейности. Самият Славянск беше високомерен от съветските сили, след това върнат от Украйна. И там има доста сериозна, опитна формация, построени са отбранителни позиции на украинската войска, тъй че ще е доста мъчно на Русия да превземе този регион, даже и да успее да [добави] свежи сили. Което не е доста ясно, защото в този момент Русия [взима войски] от Запорожието, с цел да пази Донбас, а след това [взима войски] от Донбас, с цел да пази Запорожието. Няма от кое място да взема толкоз доста сили Русия.

- Излиза, че при започване на войната съветската войска е изглеждала като недобре подготвена и проведена, а 5 месеца по-късно това е и войска, която страда от дефицит на сили и от дефицит на техника. Така ли е?

- Пресилено би било да кажем, че тя не е добре подготвена, просто тя е подготвена за избран вид дейности против избрани съперници. Руската войска имаше доста съществено въздействие за развиването на военните дейности в Сирия да вземем за пример. Но въпреки всичко Украйна не е Сирия. И там даже най-подготвените им подразделения претърпяха доста съществени загуби тогава, когато започнаха настъпления от всички направления. Това несъмнено се смята за неточност. Путин евентуално е бил измамен или е направил по този начин, че да повярва в мечтаното, с цел да стартира офанзиви от всички направления. Това е неверна първична тактика, затова беше унищожена забележителна част от квалифицираните сили. А украинската войска също е доста добре готова. Така че действително съветската войска води война против съразмерен съперник, който на всичкото от горната страна е доста по-амбициран, с доста по-висок дух да пази своята татковина, своя суверенитет, и да реализира триумфи.

- Като казахте за квалифицираната Украйна. Знаем че в интервала 2014-2022 година украинските военни са прекосявали през голям брой образования със своите западни сътрудници. Това се вижда в метода, по който те се отбраняват, само че обучавани ли са за осъществяване на контраатака? Изисква ли се по-особена подготовка за това и в случай че да, те прекосявали ли са през такава?

-Въпросът Ви е изцяло обоснован. Подготовката не е за защита и за нахлуване. Подготовката е по какъв начин се слагат задачите, по какъв начин се реализира нападението на войските. Как те водят на място своите тактически дейности, като те могат да бъдат и отбранителни, и настъпателни. Големият напредък, който показва украинската войска, е посредством въвеждането на така наречен „ мисийно командване “. Това е когато от високите равнища се задават по общ метод задачите и някои правила за деяние, а към този момент на локално равнище командирите демонстрират самодейност. Подготвени са, схващат своята отговорност, демонстрират самодейност, взаимодействат със своите съседи, осведомят по-горните йерархични равнища какво вършат. За разлика от съветската войска, която знаете, че към този момент има една дузина генерали, които са убити на фронтовата линия, което просто не може да бъде разбрано на Запад – за какво военачалник би трябвало да отиде на фронтовата линия?

- Обясняват го с това, че съветските бойци са деморализирани и по тази причина един военачалник, който би следвало да е на стотици километри от бойните дейности, би трябвало да отиде на място, с цел да ги стимулира. Така ли е?

- Да, само че освен. Те по начало, преди да бъдат деморализирани, са привикнали да работят в остарялата руска командна подчиненост – който седи горе, вижда най-добре и най-далече, той взема решения, дава команди на по-долното равнище, то - на по-долното, а на най-ниското тактическо равнище извършват.

Докато при модерния метод на бойни дейности, а той е "модерен " от Втората международна война, не се води война по този начин. [Става дума за] армиите, които го умеят, които имат вяра на своите хора и имат добре квалифициран младши команден състав, в това число сержантски даже. Но това е от позиция на психическата подготовка и метода на взаимоотношение.

Що се отнася до въоръженията, построението, снабдяването с муниции, в действителност все още не можем да бъдем сигурни дали украинската войска има потенциал за съществено контранастъпление. На места - да, на дребни дистанции – да. Но дали може да направи пробив по този метод и да се възползва от този пробив, не знаем все още.

- Много въпросителни станаха.

- Във всяка една война е по този начин.

- Има една теза, която е споделяна от болшинството специалисти - че благодарение на западното съвременно оръжие Украйна би могла да напредне по-бързо и да си възвърне териториите, а това оръжие идва прекомерно постепенно. Вие податлив ли сте да се съгласите?

- Ако приказваме за това може ли [западното оръжие] да има решаваща роля, решителен принос за успеха и за контраатака, все още – не. Това, което знаем досега, е че има 14 системи HIMARS и аналогични, които са доставени в Украйна. Ами една Румъния неотдавна закупи 54 такива системи. Т.е. 14 системи не са кой знае какъв брой. Вярно, с тях те съумяха да унищожат няколко десетки склада и това имаше забележим резултат и резултат от тактическа позиция т.е. Русия в този момент просто не може да води съответни бойни дейности на фронтовата линия. Но с цел да стартира контранастъпление, е нужно доста повече. В момента се приказва за още 30 [системи], които ще бъдат доставени. Но още веднъж това не са кой знае какъв брой съществени бройки. Може би въоръжените сили на Украйна ще би трябвало да опитат да концентрират някъде тези нови качества, [да ги употребяват само] на някоя част от фронтовата линия, с цел да съумеят да създадат пробив. Но като цяло [системите] са доста.

Освен това за съществено контранастъпление би трябвало освен артилерия. Там би трябвало много авиация, там би трябвало да има много други неща. Няма войска, даже и през Втората международна война, която да е провеждала съществени настъпателни дейности без авиационна поддръжка и предварителна авиационна подготовка. И тук към този момент идва новината, че Съединени американски щати обмислят даването на авиация на Украйна. Знаем че Словакия даде, или най-малко е в развой на даване на своите МиГ 29 на Украйна. Няколко страни – Словакия, Чехия и Съединени американски щати в това число предадоха хеликоптери. Но към този момент се приказва за предаване на американски самолети. Видях някъде, че може би става въпрос за А-10 самолети. Това са много мощни щурмови самолети, които работят по бронирани сили на фронтовата линия и директно зад фронтовата линия.

- Прави усещане, че публичното мнение в Европа и Америка, е захранено с информацията, че
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР