Колкото и да се опитваме да се храним здравословно, най-важно

...
Колкото и да се опитваме да се храним здравословно, най-важно
Коментари Харесай

Как лесно да проверяваме качеството на хранителите продукти

Колкото и да се опитваме да се храним здравословно, най-важно е качеството на продуктите, които слагаме на масата.

От грамотния избор на храни зависи освен усета на ястията, само че и здравето, написа. Но от време на време е в действителност мъчно да определим дали и до какъв брой съответният артикул е свеж. За задачата ви предлагаме няколко лесни трика, които ще ви оказват помощ, до момента в който пазарувате.

Рибата не трябва да мирише на море

Може да ви прозвучи парадоксално, само че прясната риба не трябва да ви блъска в носа със мощна морска миризма - по-скоро би следвало да доловите леко и прелестно благоухание на йод. Всеизвестно е правилото за очите - при прясната риба те са бистри, транспарантни и блестящи. А кожата е лъскава и еластична. Особено значимо е да не купувате неведнъж замразявана и размразявана риба - в тази ситуация по-добре вземете шоково замразена, по този начин ще сте сигурни в качеството. Ще познаете качествената замразена риба по тънкия скреж повърхността - рибите не трябва да са залепнали една за друга в мразовит блок.

Месо без вдлъбнатини

Когато избирате прясно месо, не разчитайте единствено на свежия външен тип. Натиснете леко парчето с пръст - в случай че е качествено и прясно, образувалата се хлътналост бързо ще се възвърне. Ако купувате месо във вакуумирана опаковка, в нея не трябва да има кръв, слуз и друга течност, а самото парче би трябвало е равно и еластично. Необичайно розовият цвят на месото нормално е знак, че животното е било инжектирано с субстанции, които подтикват растежа. Прясното месо наподобява компактно, с леко влажна повърхнина, а некачественото е мокро и лепкаво, отделящо мъждив сок.

Пуснете яйцата да поплуват

В магазина е елементарно да погледнем датата на яйцата (ако може да ѝ се има доверие). Но от време на време се случва у дома да извадим яйцата от опаковката, да ги приберем в хладилника и след няколко дни да се чудим дали към момента са годни за приложимост. Проверката е лесна. Напълнете чаша с вода и пуснете яйцето вътре. Ако е прясно, то се ще потъне и ще остане на дъното. Ако е на към седмица, ще изплува с тъпия връх леко нагоре. А в случай че яйцето не е прясно, ще плува на повърхността на водата.

Залейте маслото с вряща вода

Доста постоянно недобросъвестни производители ни продават маргарин вместо масло - като се изключи че е по-евтин, той е и много нездравословен артикул, който не трябва да слагаме на масата. Ще познаете същинското масло по едно особено качество: топи се бързо. Излейте върху малко парче масло вряща вода. Ако маслото е същинско, то мигновено ще се разтопи. Ако е маргарин или примес, ще се разпадне на късчета. Имайте поради, че в състава на натуралното масло има единствено два продукта - пълномаслено мляко и сметана. Ако купувате масло на кг, обърнете внимание на цвета - не би трябвало да е нито прекомерно жълто, нито прекомерно бяло, както и на консистенцията - положителното масло е твърдо, безпрепятствено, а при разсичане не се троши и не се разслоява. Неопакованото масло има период на валидност не повече от 10 - 15 дни.

Ако пилешкото има бели жилки, значи е богато на хормони

За да ревизирате дали пилешкото месо е прясно, ползвайте съвета, разказан нагоре: натиснете с пръсти. Качественото месо е еластично и бързо възвръща формата си. Не купувайте пилешко, по повърхността на което се виждат прекалено много бели жилки - това е доказателство, че птиците са хранени с хормонални препарати, а в този случай е най-добре да се откажете от покупката.

Капнете млякото в алкохол

Този трик се ползва, с цел да установим елементарно и бързо дали към прясното мляко е добавяна вода. Важно е да спазите вярно съответствие - една част мляко и две елементи алкохол. Разклатете добре получената течност, след което излейте в паница. В качественото мляко би трябвало да се появят бели люспи.

Замразени зеленчуци и плодове без скреж

Във всеки по-голям супермаркет може да се намерят замразени зеленчуци и плодове. Съвременните технологии на заледяване разрешават да се запазят всички потребни субстанции, по тази причина някои хора ги избират даже пред пресните (които са обработвани за по-голяма продължителност и са пътували дълго, в случай че са вносни). Когато купувате замразени плодове и зеленчуци, обърнете внимание на външния тип - по тях не трябва да има заскрежаване и лед, защото това свидетелства за нарушавания в изискванията на предпазване. В идеалния случай върху плодовете и зеленчуците би трябвало да се следи напълно лека слана.

Проверете меда с оцетна киселина

Медът е скъп източник на витамини, минерали и антиоксиданти и има лечебни свойства. Това обаче е годно за качествения мед. За страдание постоянно производителите прибавят към него нишесте, брашно, вода. Можете да ревизирате качеството на продукта с оцетна киселина. Ако след прибавянето ѝ на повърхността на меда се появи пяна, това е белег за ниско качество.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР