Колкото и да ги затваряте, апетитният аромат ще издаде, че

...
Колкото и да ги затваряте, апетитният аромат ще издаде, че
Коментари Харесай

Затворени питки с шунка и кашкавал

Колкото и да ги затваряте, апетитният мирис ще издаде, че имат плънка от шунка и кашкавал

Необходими Продукти

● брашно - 450 г
● яйца - 1 бр.
● мехлем - 60 г (може и масло)
● прясно мляко - 250 мл
● квас - 7 г (суха)
● сол - 1 ч.л.
● захар - 1 с.л.
● кашкавал - 100 г
● шунка - 150 г

Начин на подготвяне

Разтопете маста и я оставете да се охлади.

Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята, захарта и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете за 10 минути, покрито с забрадка.

Пресейте брашното и направете кладенче. По ръба поръсете солта.

Към брашното прибавете задействаната квас, охладената мехлем и белтъка на яйцето. Жълтъка заделете за намазване на дребните питки.

Замесете меко и нелепнещо тесто, като се стремете да не добавяте повече брашно. Поставете тестото в купа и го покрийте с забрадка или фолио да втаса, до момента в който удвои размера си, за към 40-50 минути.

Нарежете шунката и кашкавала. Може да сложите и друга плънка по ваше предпочитание - да вземем за пример натрошено сирене с яйце.

Втасалото тесто разделете на две елементи. Всяка разточете на тънка кора. С железен кръг или с чаша изрежете кръгове. Вземете един кръг и поставете върху него комат шунка и кашкавал. Отгоре сложете втори кръг и благодарение на вилица притиснете краищата. Продължете по същия метод и с останалото тесто.

Застелете тава с хартия за печене и наредете пълнените питки. Вземете изострен нож и направете по няколко разреза на всяка питка. За по огромна точност може да ползвате бръснарско ножче. Оставете още веднъж да втасат за 20 минути.

Смесете заделения жълтък с 1 лъжичка вода или прясно мляко и с тази примес намажете затворените питки с шунка и кашкавал.

Поръсете пълнените хлебчета със семена и сложете да се пекат в загряна фурна на 180 градуса с вентилатор за 20 минути.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР