Колкото и да е сладка турската баклава, едно парче никога

...
Колкото и да е сладка турската баклава, едно парче никога
Коментари Харесай

Бюзме с шербет

Колкото и да е сладка турската саралия, едно парче в никакъв случай не ни стига

Необходими Продукти

за тестото


● брашно - 4 или 5 в.ч. (колкото поемат течностите)
● мляко - 1 в.ч.
● яйца - 1 бр.
● сода бикарбонат - 1 ч.л.
● сол - щипка
● орехи - 2 в.ч.

за шербета


● захар - 3. 5 в.ч.
● вода - 4 в.ч.
● лимонен сок - 1 с.л.

Начин на подготвяне

Една доста остаряла, може и вековна рецепта за Бюзме с шербет ще ви предложа през днешния ден, това е опция на саралията.

Трудоемко се подготвя, само че си коства да се опита.

В една огромна тава пресяваме брашно, вършим улейче и по средата счукваме едно яйце, доливаме една чаша мляко, щипка сол и сода бикарбонат.

Омесваме хубаво тесто, което не лепне на ръцете. Цялото тесто се разделя на 5-6 части, оформят се кръгли топки и се оставят да починат за половин час, покрити с забрадка.

По това време смиламе орехите на междинни части, да не са доста дребни и да се усещат в устата, в случай че имате мелачка, става доста елементарно - минавате веднъж и са подготвени, в случай че не с нож върху дъска също става.

Взимаме дребни топки тесто и една по една започване да разточваме на блатове, би трябвало да станат тънки и огромни.

Върху разточения тъничък блат поръсваме орехи и завиваме с доста тънка точилка, бутайки от двете страни събираме към средата и оттова идва името Бюзме.

Леко издърпване точилката и слагаме в тава за печене, по този начин продължаваме до момента в който свършим с всичките топки.

Печем Бюзмето на 160 градуса до момента в който се получи златисто-кафеникав цвят.

Изваждаме и оставяме да изстине (може да се запази по този начин изсъхнало печено, без да се сиропира, за две седмици в кашон).

В една теджера слагаме вода и захар, слагаме на котлона да заври шербета, към края на сгъстяването прибавяме сок от лимон.

С горещия шербет заливаме студеното Бюзме и оставяме за един ден да престои с шербета, с цел да попие хубаво и да изстине.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР