Колко сол да има хлябът, за да е здравословен -

...
Колко сол да има хлябът, за да е здравословен -
Коментари Харесай

Проф. Дулева: Високият брой деца със затлъстяване и наднормено тегло е общ проблем в ЕС


Колко сол да има хлябът, с цел да е здравословен - за този и други индикатори за риск в храните се работи на равнище Европейски Съюз. Това съобщи пред медиите проф. Веселка Дулева, шеф отдел „ Храни и хранене ” в Национален център по публично здраве и разбори и народен съветник по хранене на Министерство на здравеопазването по време на конференцията в границите на българското Председателство на Съвета на Европейски Съюз „ Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От днешната конференция няма да произлезе инструкция, тъй като задачата не е да създадем законодателен документ, а да се посочат избрани области, в които за в бъдеще би трябвало да се работи, едната от тях е така наречен реформулиране на храни, сподели тя. Тук би трябвало да се концентрира вниманието към хранителни субстанции, които съставляват риск за здравето на деца и възрастни. Имам поради високата консумация на захар, сол, на наситени мастни киселини, разясни проф. Дулева.

Днес на конференцията ни вземат участие учени от България и от разнообразни точки на света и ще бъдат завършени избрани изводи, заяви тя. Но крайната цел на Председателството е да се създаде така наречен Заключение на Съвета- политически документ, в който се показва какъв е казусът, какво е направено до момента и по какъв начин с общи старания да бъдат подхванати ограничения от всички страни-членки. Документът ще бъде подписан от всички министри на опазването на здравето в Европейски Съюз и не може да бъде признат, даже в случай че една членка не е съгласна с негови клаузи.

Има задоволително регламенти на Европейски Съюз, които са заложили задоволително на брой характерни условия към храненето на кърмачета и дребни деца. До 3 година възраст при децата има условия и към храни на зърнена основа, към бисквити, макаронени изделия- това са етикетирани храни, на които е посочено наличието им и за кого са предопределени.

Днес на конференцията бе казано и се удостовери, че България и другите страни от Европейски Съюз имаме в действителност общ проблем- високият брой на деца със затлъстяване и наднормено тегло, свързани на по-късен стадий с пораждане на хронични заболявания. На второ място- да се понижи натискът на маркетинга и рекламата на храни за деца, на трето място- реформулирането на храните и превръщането на здравословния избор в най-лесен, т.е. повишение на въздействието на храните в здравословния бранш, акцентира проф. Дулева. Работим доста интензивно за основаване на общи правила и условия към граничните стойности на някои субстанции по групи храни- примерно, какъв брой сол може да има в хляба, с цел да бъде той здравословен. И различен въпрос- по какъв начин тези храни да бъдат отличени, тъй че потребителите елементарно да ги разпознават. Вече имаме основан Съвет по хранене към Министерство на здравеопазването, който се ръководи от зам. министър и има за цел да вкара тези положителни практики в България, разясни проф. Дулева. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР