Колко ще струват извънредните парламентарни избори? Правителството одобри план-сметката за

...
Колко ще струват извънредните парламентарни избори? Правителството одобри план-сметката за
Коментари Харесай

От епидемичната обстановка зависи колко ще струват изборите на 11 юли

Колко ще костват изключителните парламентарни избори? Правителството утвърди план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на вота на 11 юли. Въпросът по-скъпи или по-евтини ще бъдат изборите през юли спрямо тези на 4 април, се трансформира в обществена полемика и тематика за конфликт сред политическите водачи.

Съществуват два разновидността за крайната сметка на предварителните избори. Всичко зависи от ковид. Ако няма оповестена епидемиологична конюнктура, то изборите ще са с над 8,5 млн. лева по-евтини от тези на 4 април. Ако гласуваме в изискванията на епидемиологична конюнктура, то изборите ще бъдат с 2,5 млн. лева по-скъпи.

Държавата планува да похарчи 57,1 млн. лв. за парламентарния избор. Те би трябвало да покрият разноските за изборните бумаги, логистиката, възнагражденията на комисиите, компютърната обработка на резултатите и разяснителната акция. В сумата е включено и цялостно поръчителство на над 500 секции в чужбина.

Освен тези 57,1 милиона лв. са утвърдени и спомагателни средства в размер на 11,1 милиона лв. при положение, че епидемиологичната конюнктура продължи по време на изборите. Ако епидемиологичната конюнктура не продължи по време на изборите - тези пари няма да бъдат нужни, изясни Асен Василев, длъжностен министър на финансите.

След провеждането на социална поръчка по доставката на спомагателните машини и откакто стане ясно какъв брой тъкмо устройства ще бъдат нужни за вота, ще бъдат обезпечени нужните средства.

След като министерството на образованието подаде информация какво видеонаблюдение има по учебните заведения сега и се реши какво в допълнение видеонаблюдение е належащо и откакто ЦИК реши дали видеонаблюдение ще има или няма да има на тези избори, или то ще стартира от идващите постоянни избори Министерството на финансите също по този начин се е заело да подсигури нужните средства за спомагателното видеонаблюдение, в случай че такива са нужни, добави министър Василев.

Здравният министър регистрира: извършената на предходните избори процедура за обезпечаване на маски и дезинфектанти не е била най-хубавата.

Даже ми споделиха, че е имало комисии, които са ги получили на другия ден след изборите част от защитните средства. Затова преценихме, че е по-добре и министерството на финансите се съгласиха - процедурата да се децентрализира и доставката да се провежда от регионалните шефове, изясни доктор Стойчо Кацаров, длъжностен министър на опазването на здравето.

Ексздравният министър дефинира изказванията за забавени доставки на защитни средства като лъжи.

Държа дебело да подчертая, че на 16,17 и 18 март по график по часове всички изборни администрации получиха персоналните си защитни средства и дезинфектанти, съобщи проф. Костадин Ангелов, някогашен министър на опазването на здравето.

Извънредното съвещание на Министерския съвет стартира с послание на служебния министър председател към медиите.

Разчитаме на вашето успокоение, само че и да отразявате това, което се случва като мисля, че е значимо хората да са осведомени. Така ще работим, както сме дали обещание - намерено и навременно ще подаваме информация към вас, безапелационен беше Стефан Янев.

Следващото съвещание на Министерския съвет се чака да бъде в четвъртък.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР