Колко променена е ситуацията във войната между Украйна и Русия

...
Колко променена е ситуацията във войната между Украйна и Русия
Коментари Харесай

Защо Кремъл твърди, че камионът от Кримския мост е тръгнал от България? Коментар пред БНТ на Глеб Ирисов, военен кореспондент на ТАСС

Колко изменена е обстановката във войната сред Украйна и Русия след гърмежа на Кримския мост и има ли ясна дълготрайна тактика и от двете страни? На тези въпроси дава отговор Глеб Ирисов, боен сътрудник на ТАСС, който напусна Москва заради неспособност да работи свободно в страната си. С него беседва Николай Кръстев.



Какво значи гърмежът на Кримския мост и по какъв начин той ще се отрази на доставките за съветската войска в южната част на фронта в Украйна?

Глеб Ирисов: Благодаря Ви, прелестно е да срещнеш такова топло отношение! Какво мога да кажа във връзка вашия въпрос - Кримският мост в подтекста на военния спор, който се е разгорял през днешния ден, на тази ужасна война, е преди всичко стратегически боен обект, по който става прехвърлянето на съветските войски, муниции, гориво, цялото доставяне на територията преди всичко на Крим, и по-нататък на Херсонската част за съветските войски. Доколко мощно този гърмеж на моста се е отразил върху снабдяването, по принцип не е комплицирано да се отговори - най-важното от това, което можем да забележим е - потърпевша е автомобилната част на моста, освен това задоволително съществено, съгласно мен, и възобновяване ѝ ще отнеме дълго време. В същото време обаче, железопътната линия не е потърпевша значително. Ние разбираме, че главното прекачване на материални запаси за снабдяването на съветската част се реализира точно по железницата. Смятам, че този гърмеж на моста не може съществено да усложни снабдяването. А що се отнася до автомобилната част, да, това несъмнено ще сътвори компликации за популацията, за придвижването на гражданския превоз, евентуално и за пренасяне на известна част от оперативната техника. Едното трасе е съществено развалено и не може в сегашния миг да се употребява. Второто трасе не е съществено развалено и може да се употребява за придвижване на автомобилния превоз.

Председателят на Националния антитерористичен комитет на Русия - Бастрикин сподели, че камионът, който се е взривил на моста за Кримския полуостров, е тръгнал от България. Доколко това е действително, съгласно Вас?

Глеб Ирисов: Това съгласно мен са някакви измислици, които постъпват от страна на съветските управляващи, с цел да могат малко или доста да изместят виновността за този гърмеж от Украйна към страните от НАТО, т.е. това е единствено още една крачка към ескалацията. Те са срещу доближаването на Украйна, преди всичко с НАТО. Това, абсолютно, е политическо решение, като доста е болно и обидно, че в Украйна вражеските спецслужби могат да правят задоволително съществени диверсионни дейности на територията, която управляват. Това се прави преди всичко за вътрешния съветски консуматор. И както нееднократно виждаме, в последно време излизат изказвания, че виждате ли, съветската войска води война с Украйна, а НАТО е на страната на украинската войска. Това, абсолютно, са цялостни нелепости, които нямат нищо общо с действителността. Това им е належащо, с цел да се оправдаят за военните си провали и провалите в региона на сигурността пред своите жители, пред личното обграждане. Т.е., те ще приказват каквото им падне. Те ще описват, от кое място е дошъл този камион. На процедура, аз мисля, че те не познават нито механизма на това, по какъв начин е станала тази измама на моста, и всичко, което споделят в този момент, са в по-голямата си степен политически заявки.

Защо, съгласно Вас, Кремъл е избрал точно България?

Глеб Ирисов: Добър въпрос! Защо тъкмо България? Това в действителност е забавно! Възможно е те да желаят да отбележат точно ролята на България, като страна от НАТО. А допустимо е и да има известна персонална злост от страна на съветското терористично престъпно управление през днешния ден в отношението на България. Сложно е да се каже, за какво точно? Безусловно, те постоянно са желали България да остане в областта на тяхното въздействие, това не е загадка. България, съгласно тях, по този начин или другояче е част от гео-политически съображения в Черноморския район. Безусловно, България за тях е цел, а в случай че би трябвало да преглеждаме по-нататъшната ескалация и следващи дейности по разлюляване и разрушение на НАТО в югоизточна Европа, то абсолютно, дейностите от страна на съветското управление ще бъдат ориентирани точно към България. Възможно е това по този начин или другояче да е част от избрани дейности по разлюляване на обстановката на този фланг на НАТО. Сложно е да се каже, от какво са се ръководели в дадения подтекст, допустимо е, както споделих, това да е желанието да повлияят на България, допустимо е да последват някакви закани, може да се чака всичко във връзка с България от страна на путинския режим.

Украинското контранастъпление, което към този момент от месец следим, защо приказва това? Какво можете да кажете за бойните дейности, които се разиграват там?

Глеб Ирисов: Смятам, че това по принцип, е напълно закономерно, предвиждах го още през цялото време на войната, че разгърнатата от страна на Украйна готовност и оня народен повсеместен публичен напредък, който се надига в Украйна по отношение на провалите на съветската експанзия, като цяло рано или късно ще докара до такова повишаване на украинските сили и средства, че Украйна ще реализира стратегически благоприятни условия по прехода от дейна защита към нахлуване, което по принцип следим в този момент. Везните съществено се накланят в интерес на украинските сили, от тяхна страна също се следи съществено предимство в региона на тактиката, тактиката, уменията на военноначалниците, и, несъмнено, всичко като цяло докара до това, че изтощената от дългите месеци боеве съветска войска не устоя и фронта рухна. Днес ние следим навсякъде оттегляне на войските им и много сериозните триумфи на украинците, т.е. тук няма нищо чудно. Аз въобще смятах, че съветската войска е безсилна в актуалната война за водене на малко или доста дейни бойни дейности. А с подобен огромен съперник като Украйна, тя ще издържи не повече от една-две седмици или, може би, месец, което и виждаме. А по-нататък - вижда се, те към този момент губят самодейността, тя не е на тяхна страна и те не могат да водят такива дейни дейности. В края на краищата руснаците изгубиха голям брой от персоналния си състав и техника, убити са десетки хиляди бойци, с хиляди се пресмята изгубената бронетехника, т.е. за съветската войска това са колосални загуби. И мисля, че не би трябвало да се надценяват опциите на съветската войска. Вероятно за съветското военно-политическо управление това се оказа сърпрайз, само че за мен това не е по този начин. Всички виждаме, какво изкарват те на фронта, те отвориха към този момент и стратегическите ресурси, запасите, доставят остаряла техника, своите остарели танкове Т64, скоро ще тръгнат и Т62 и Т55, които ще изваждат от складовете, т.е. в последна сметка този боен проект към този момент е небоеспособен, те са принудени да го вкарват в качеството на авариен. Същото се отнася и до оповестената от Путин готовност. Такива крачки се подхващат от невъзможност. Във военно отношение те претърпяха цялостно проваляне и няма с какво да запушат пробойните в защитата, които към този момент са се образували. Всичко произтича от това.

В същото време чуваме съветските генерали да приказват, че са подготвени да употребят нуклеарно оръжие. Доколко това е действително, съгласно Вас? Със Вас обсъждахме това последния път, само че през днешния ден сякаш светът е доста покрай такава нуклеарна обстановка?

Глеб Ирисов: Да, това е задоволително комплицирана тематика и развиването на събитията в този подтекст е задоволително обезпокоително. Но в действителност на дадения миг развиването на събитията значително зависи от дейностите на международната общественост, от дейностите на Съединените Щати, на НАТО, от Европейския Съюз и от другите страни в целия свят. На процедура, аз считам, че през днешния ден на Русия ясно ѝ дадоха да разбере и се чуват задоволително твърди заявки, че ще последва сериозен отговор от страна на върховете на интернационалната общественост, че тя не би трябвало да храни никакви подозрения, ако се опита да приложи тактическо нуклеарно оръжие в Украйна. Възможно е те да са почнали да се съмняват в такава идея, допустимо е в този миг да се опасяват да приложат нуклеарно оръжие в Украйна, те започнаха да се пробват да тупкат топката, надяват на някакъв резултат от оповестената в Русия готовност и, несъмнено, ще я ускоряват, ще приканват от ден на ден хора, те ще се пробват показно, въпреки и калпаво да провеждат подготовката на тези хора, да образуват някакви нови подразделения, нови елементи и на това са заложили избрани сметки. През последните дни виждаме и обстановката с Беларус. Смятам, че по-голямата част от мобилизираните и новия запас, който те се пробват да основат като жива мощ, ще бъде прибавен и в Беларус и е допустимо да приложат остарелия към този момент опит да ударят от Страна на Минск директно в посока Киев, с цел да унищожават военно-политическото управление на Украйна, да нападат столицата. Това ще бъде идната им стъпка, към това ще бъде ориентирана и идната им тактика. Ядреното оръжие - те по този начин или другояче го готвят, подготвени са и обмислят по какъв начин да го употребят в краен случай, само че абсолютно, те към момента се опасяват и се надяват да реализират задачите си по стандартен метод. Смятам, несъмнено, че никаква готовност в околните месеци няма да докара до никакви резултати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР