Колко хора знаят, че българските журналисти си имат съюз? СБЖ

...
Колко хора знаят, че българските журналисти си имат съюз? СБЖ
Коментари Харесай

АЕЖ и двойният им аршин

Колко хора знаят, че българските публицисти си имат съюз? Съюз на българските журналисти – Съюз на българските публицисти, който съществува от далечната 1955г. Вероятно са много по-малко в сравнение с тези, които си мислят, че организацията, представляваща родните публицисти и медии, е АЕЖ – „ Асоциация на европейските публицисти ”. АЕЖ съществува от 13 години, само че за този интервал съумяха да се наложат, или по-точно, бяха наложени като единствените, защитаващи гласа на сътрудниците си.  Дали пък от СЖБ непринудено одобриха тази позиция или целеустремено бяха изтикани на назад във времето, е също забавен въпрос...
Всъщност АЕЖ са едно Неправителствени организации, известно и като „ Асоциацията на Прокопиевите публицисти ” заради позициите им, които постоянно са копи и пейст на тези, оповестени в медиите на въпросния предприемач. Съдейки и по имената в управителния им съвет – един мини „ Капитал ”, няма нищо учудващо в сходно определение. Самите те не скромничат – „ Ние сме тук, тъй като има потребност от нас. Ние сме професионална общественост от публицисти, част от Асоциацията на европейските публицисти, самостоятелен наблюдаващ на Съвета на Европа. Нашата цел е да се грижим за възстановяване на медийната среда и качеството на публицистиката в България и да поддържаме публицисти, които са възпрепятствани да правят (свободно) работата си. ”

Преди няколко дни от АЕЖ скочиха на прокуратурата, настоявайки държавното обвиняване „ неотложно да приключи опитите да дискредитира публицисти единствено тъй като не харесва техните изявления, както и да прекрати практиката да разкрива журналистически източници ”.

Наглото им искане касае така наречен проверяващ публицист от „ Бърд ” (преди от „ Биволъ ”) Димитър Стоянов, по-известен към този момент като Митко Бивола, за който се разбра от предоставени от прокуратурата записи, че очевидно интензивно си сътрудничи, само че не по линия на следствията му, а по тази на общи ползи, с търсени нарушители.

Още на 16 март държавното обвиняване разкри, че проведена незаконна група, която включва Красимир Каменов-Къро, търсения олигарх Цветан Василев и други, е целяла да дискредитира висши магистрати, а въпросният публицист даже се отича на престъпния необут Къро (обвиняем като гарант на показното ликвидиране на някогашен полицай), непосредствен е и на Дилиян Георгиев, също добре прочут на правораздаването детайл.

И сега АЕЖ, вместо да потвърдят, че пазят ползите на родните публицисти и медии, като се дистанцират от съмнителни списващи като Митко Бивола, те в действителност напълно очевидно показват зависимостите си, касаещи избрани кръгове, които много от дълго време се пробват да отстраняват основния прокурор Иван Гешев и да овладеят прокуратурата. Доста транспарантно...

Те упорствали, видите ли, упорствали „ прокуратурата неотложно да приключи опитите да дискредитира публицисти единствено тъй като не харесва техните изявления, както и да прекрати практиката да разкрива журналистически източници ”. Какви позиции имат поради от НПО-то в действителност? Тези на Цветан Василев, тези на Иво Прокопиев или тези на Гошо Тъпото. И кои са така наречен „ журналистически източници ”? Тези, с които един публицист си споделя наздраве и координира дейностите си, касаещи злепоставянето и премахването на неуместния им основен прокурор ли? Това ли визират АЕЖ?

Разбира се, АЕЖ са на първа линия, в случай че се касае за избрани медии. Те енергично скочиха на амбразурата, когато преди години Комисията за финансов контрол (КФН) наложи поредност санкции против издателя на в. „ Капитал “, „ Капитал Daily “ и електронното издание „ Дневник “ поради нарушаване на законодателството против пазарните операции, определяйки дейностите на КФН като „ посягане против свободата на словото ”.

По проблема с Труд обаче, когато медията беше изгонена от офисите си, те направиха изявление, с което в действителност опазиха дейностите на тогавашния министър на културата Велислав Минеков. „ Прекратяването на привилегиите „ не може да се преглежда като опасност за свободата на словото, а в противен случай, това е изискване за заслужено отнасяне на медийния бранш ”, беше позицията.

Скочиха против Карбовски, когато беше препоръчан за член на Съвет за електронни медии, проведоха даже и митинг против него, само че редом с това, когато Демократична България предложи Пролет Велкова (в едно от нейните излъчвания по „ Дарик ” намерено се защитаваха и жалеха педофилите) дори приветстваха номинацията ѝ.

Една от дребното им кардинални позиции касаеше Флора Стратиева от Българска национална телевизия, която беше обиждана и изгонена от събитие на „ Възраждане ”, само че безусловно дни по-късно, позорно и за следващ път замълчаха, когато сътрудника ѝ Николай Караколев последва участта ѝ, като беше изхвърлен от конференция на ДБ/ПП.

Преди няколко години, когато водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов отхвърли да отговаря  на въпроси на публицисти от няколко медии („ Дневник ”, „ Капитал ”, ”Медиапул ” и ”Клуб Z ”) като ги назова „ жълто-кафяви отходни тръби на американското посолство ” и задгранични сътрудници, пробвайки се да изгони и репортера на „ Дневник ” Ралица Фичева, излязоха с позиция, в която приканиха за взаимност против „ опитите сътрудници да бъдат мачкани и обиждани от политиците ”.

Разбира се, те осъдиха държанието на Костадинов, като се обърнаха към управленията на публичните медии и най-гледаните малките екрани с въпрос дали ще продължат да „ толерират даването на несъразмерно ефирно време на политици, на които им липсва базисно почитание освен към публицистите, само че и въобще към демократичния и правов ред ”.

Хубаво, прелестно, вярно, само че когато през 2018г. в „ Шератон ” трима предприемачи и медийни издатели - Иво Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев, двама от които подсъдими по това време, събраха публицисти, представители на Неправителствени организации бранша и професионални протестъри, с цел да показват “Бяла книга ” на медиите, тогава още веднъж имаше изгонени публицисти, само че АЕЖ не мъцна и дума, да не приказваме да излезе с позиция, в която остро да осъжда фактът, че екипът на Канал 3 не беше позволен, тъй като ”нямат покана ”. Не осъдиха и дейностите на Прокопиев, който си разреши да направи груба оценка на малкия екран, обръщайки се към журналистката от „ Канал 3 ”: „ Не считам, че попадате в квалификацията на свободна медия. Понеже сте орган на една политическа групировка, която по никакъв метод не създава качествена публицистика ”. Медийният издател Прокопиев скача на неуместни ми медии, а от Асоциятата, преетендираща, че пази публицистите, мълчаха като пукал. Красноречиво!

Но другояче от НПО-то жалят за непрестижното място на страната ни в една ранглиста на едно друго Неправителствени организации, без изобщо да ги интересува, че с техните позиции, съобразени само с ползите, които очевидно и неприкрито обслужват, потвърждават, че евентуално там ни е мястото.

Виктория Георгиева, коментар за 

***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР