Евтиният непалски чай удря продажбите на чай Darjeeling в Индия

...
Колката, Индия – Световноизвестните чаени градини Darjeeling в индийския щат
Коментари Харесай

Колката, Индия – Световноизвестните чаени градини Darjeeling в индийския щат Западна Бенгалия незабавно създават живописни изображения на облаци, плаващи над хълмове, покрити с чай храсти, където жени, облечени в цветни саронги, берат чаени листа, които събират в плетени кошници, завързани на гърба им.

Но има друга реалност зад тези визуални картички: спад в производството и търсенето, тъй като купувачите се насочват към по-евтини алтернативи от съседен Непал, застрашавайки бъдещето на района и неговите работници, някога известни с производството на „шампанско от чайове“ .

„Бъдещето на чая Дарджилинг е мрачно и краят изглежда близо, ако ситуацията остане същата“, предупреди Субхашиш Рой, управител на Arya Tea Estate в Дарджилинг. „Няколко хиляди хора ще загубят прехраната си и това наследство ще бъде загубено завинаги.“

Емблематичната индустрия за чай Darjeeling е основана от бившите британски владетели, които през средата на 19-ти век засадиха храсти по индийските хълмове от Китай.

Днес хълмовете разполагат с 87 чаени градини, разположени на 17 800 хектара (44 000 акра) с общо производство от около 6 640 тона (6,64 милиона kg или mkg) органичен чай през 2022 г., по-малко от 7,69 mkg, произведени през 2019 г., според към Съвета за чай на Индия, върховният орган на чаената индустрия.

Експертите по чай приписват няколко причини за спада в производството, включително почти 40-процентен спад, откакто градините бяха превърнати в напълно органични, за да отговорят на търсенето на купувачите, каза Санджай Чоудри, собственик на чаено имение Ringtong.

„Също така сме изправени пред сериозен недостиг на работна ръка, тъй като младото поколение не е готово да навлезе в индустрията и миграцията е необуздана. Изменението на климата е друга причина за спада в производството“, добави той.

Потопете се в износ

Чаят с първокласно качество се грижи най-вече за международните пазари на Русия, Япония, Иран, Съединените щати и европейските страни. Но има спад в износа към тези нации през последните пет години.

През 2022 г. Darjeeling е изнесъл 3,02 mkg чай или 45,48 процента от цялото производство, което е спад от 3,71 mkg или 48,24 процента от производството през 2018 г., според Съвета за чай.

Дори общият износ на индийски чай е намалял до 226,98mkg през 2022 г. от 251,91mkg през 2017 г., се казва в съобщението.

Производителите на чай Дарджилинг обвиняват съседната държава Непал и нейното споразумение за свободна търговия с Индия като една от ключовите причини за намаляване на пазарния им дял.

През 2022 г. Непал е изнесъл около 15 mkg ортодоксален чай за Индия, спрямо 10mkg предходната година, според Съвета за чай. Православният чай се отнася до насипни чаени листа, които се произвеждат по традиционни или ортодоксални методи, включително откъсване, навиване и сушене. В Дарджилинг чаените градини имат фабрики за обработка на чаени листа. В Непал са склонни да продават чаени листа на фабрики.

Индийските чаени имоти, за разлика от тези в Непал, също са задължени да предоставят обезщетения като осигурителен фонд, бакшиши и медицински съоръжения, наред с други, което увеличава разходите.

Ашок Лохия, председател на Chamong tea estates, който има 14 чаени градини в хълмовете и е един от най-големите износители на чай Darjeeling, казва, че Непал има много предимства пред Индия.

„Тяхното ортодоксално производство идва главно от малки производители, които нямат преработвателни фабрики и по този начин разходите им са много по-ниски в сравнение с нас. Непалският чай също се радва на свободна търговия с Индия, но други съседни страни като Бангладеш и Шри Ланка [се таксуват] със 100 процента вносно мито” върху продажбите си в Индия, каза Лохия.

Лоши цени

Високите заплати в хълмовете и ниската експортна цена също оказва влияние върху индустрията, каза той.

„Около 70 процента от производствените разходи се състоят от работна ръка и заплати“, каза Лохия. Например, каза той, около 2000 г. търговците на чай са печелели около 35 рупии на ден (0,42 долара), докато експортната цена на чая е била приблизително 10 евро (11 долара). Днес заплатите са 250 рупии на ден ($3), докато експортната цена е $19-$20 за кг.

Гюнтер Фалтин, базиран в Берлин, е един от най-големите вносители на чай Darjeeling в европейските страни. Европейското търсене, каза той, страда поради „двоен удар от рецесия и пандемия, които намалиха покупателния капацитет на нашите клиенти“.

При скорошно посещение в Дарджилинг той каза на Ал Джазира, че се тревожи, че нарастващият внос на евтин непалски чай ще „унищожи“ поминъка на хиляди грабители на чай в Дарджилинг. Това вреди и на бизнеса му, призна той.

В чаената индустрия в Дарджилинг работят пряко и непряко около 300 000 души, които включват също 55 000 жени, които се занимават с изваждане на чай.

Дори берачите се притесняват за бъдещето си, посочвайки колегите си, които са били съкратени или не са получили обезщетенията си в 20-те плантации, които са на загуба.

„Все още получаваме заплатите и другите си плащания навреме, но не знаем колко дълго ще продължи това, тъй като общото състояние не е добро... Притеснявам се за бъдещето си“, Сарла Тапар, 45-годишна, черпач на чай в Arya Tea Estate, каза пред Al Jazeera.

Според Jeetendra Malu, президент на асоциацията за чай Darjeeling, близо 30 процента от градините са неизпълнени задължения и не са изчистили законовите обезщетения на своя персонал, като осигурителни фондове и бакшиши. Проблемите започнаха през 2017 г. и оттогава се влошиха, добави той.

Спадът започна през 2017 г.

Производителите на чай в хълмовете казват, че почти петмесечното спиране на хълмовете от политическа група заради искането им за отделна държава през 2017 г. се е оказало катастрофално за чаената индустрия и тя никога не може да се възстанови напълно от него.

>

„Стачката не можеше да дойде в по-лош момент, тъй като беше пиковият сезон за първото и второто промиване на чай, който е нашият първокласен продукт“, каза Сумон Маджумдер, генерален мениджър на Hmp Group Kolkata и износителите на Darjeeling чай. „Международните купувачи, които вече бяха направили поръчките, чакаха доставката, но спирането спря всичко.“

„Глобалните вносители започнаха да търсят алтернатива за закупуване на чай, подобен на Дарджилинг, и се натъкнаха на Непал, който произвежда почти подобен на външен вид, но различен по вкус и който между другото се отглежда на същата надморска височина и климатични условия с по-ниски производствени разходи . Те не могат да се мерят с нашето качество, но износителите го маркираха като хималайски чай на международния пазар и го продаваха на по-добра цена“, каза той.

Дори местните купувачи започнаха да смесват чай Darjeeling с евтин качествен непалски чай, за да секат пари, тъй като клиентите трудно можеха да забележат разлика между двата чая.

Choudhry от Ringtong tea estate също повдигна сериозни въпроси пред Съвета за чай относно опасностите за здравето, причинени от непалския чай, и каза, че Monocrotophos, забранен инсектицид, се използва масово в Непал.

„Законът за безопасност на храните и стандартите изисква проверката на 34 здравни параметъра в правителствена лаборатория, акредитирана от Националния съвет за акредитация на лаборатории за изпитване и калибриране [NABL], преди да бъде счетено за годно за доставка в Индия. Но подходящите лабораторни тестове [на внос от Непал] почти не се правят, излагайки живота на хората на опасност.“

Какъв е изходът?

Чаената индустрия Darjeeling единодушно настоява за преразглеждане на Споразумението за свободна търговия на Индия с Непал и стриктно прилагане на етикет с географско указание (GI), който забранява смесването на Darjeeling с други чайове.

През 2004 г. чаят Darjeeling стана първият индийски продукт, който получи GI етикет поради отличителния си вкус и аромат.

„Несъмнено чаената индустрия Darjeeling е на вентилатор и ситуацията е твърде лоша. Но ние трябва да търсим нови международни пазари, за да оцелеем. Не можем винаги да обвиняваме [чуждестранните купувачи]... Трябва също така да проучим вътрешния пазар, за да разширим обхвата си и да намерим нови купувачи“, каза Аншуман Канория, председател на Индийската асоциация на износителите на чай.

„Трябва също така стриктно да прилагаме етикета с ГУ и да налагаме вносно мито, за да спасим нашата индустрия, в противен случай краят не е далеч“, добави той, особено след като някои международни купувачи спряха всички покупки на чай Darjeeling след вълнението през 2017 г.< /p>

Висши служители на Съвета за чай казаха, че проучват въпроса. „Бордът вече представи предложение [за финансов спасителен пакет] до Министерството на търговията на Съюза за чаената индустрия, което включва и чай Дарджилинг“, каза Саурав Пахари, заместник-председател на Съвета за чай на Индия.

Бордът, добави той, издава периодични уведомления и циркуляри, за да предотврати преминаването на непалския чай като чай Дарджилинг.

Но едва ли успя да осигури някаква утеха на индустрията, разположена в живописни хълмове. „Ако им се даде шанс, повечето собственици на градини биха се радвали да напуснат живописния Дарджилинг“, откровено призна Канория.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР