Количеството захар, което консумират на Хелоуин децата в САЩ, надхвърля

...
Количеството захар, което консумират на Хелоуин децата в САЩ, надхвърля
Коментари Харесай

На Хелоуин децата в САЩ ядат 16 пъти повече захар от допустимата дневна доза

Количеството захар, което употребяват на Хелоуин децата в Съединени американски щати, надвишава приблизително повече от 16 пъти дневната целесъобразна доза, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира данни на Националната федерация за продажби на дребно. Това се равнява на към три чаши сурова захар.

Бонбоните се одобряват като неразделна част от празника. По време на обичайна обиколка при съседите маскираните малчугани получават от домакините разнообразни сладки произведения. Според предходни изследвания 50% от децата избират да бъдат почерпени с шоколадови лакомства, 24% - с нешоколадови, а 10% желаят дъвки. Торбичката с лакомства, която едно дете събира, съдържа приблизително 11 000 калории. 

Празникът Хелоуин се отбелязва всяка година на 31 октомври - в навечерието на католическия Ден на Вси светии на 1 ноември. Първоначално е публикуван в англоезичните страни, само че след това става известен в огромна част от Европа, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и някои азиатски страни.

Честването на Хелоуин води началото си от традициите на античните келти в Шотландия и Ирландия. Келтските племена разделяли годината на две елементи - тъмна и светла. Преди началото на тъмния интервал от годината, в последния октомврийски ден, бил отбелязван езическият празник на реколтата Сауин. Смятало се, че през този граничен интервал сред лятото и зимата се отваря врата към отвъдния свят и че измежду хората могат да плъзнат духове. За да се защитят от нечисти сили, келтите обличали скотски кожи, палели огньове и правили жертвоприношения. 

Сауин бил отбелязван и след разпространяването на християнството на Британските острови в интервала 2 - 4 век. За да понижи въздействието на езическия празник, Католическата черква почнала от 8-и век да отбелязва Деня на Вси светии - 1 ноември. Въз основа на тези два празника се оформили традициите, свързани с Хелоуин, който включва келтски традиции и католически обреди.

Празникът не може да мине без обичайните фенери от тиква, в чиято сърцевина е сложена свещ. Те символизират края на прибирането на реколтата и също така оказват помощ да бъдат прогонени злите духове. Първоначално за основаването му в Шотландия и Ирландия била употребена ряпа. След като емигранти от Англия пренесли традициите на Хелоуин в Северна Америка, вместо на ряпа, почнало потреблението на по-достъпната в Новия свят тиква. 

Черният и оранжевият цвят обичайно се свързват с празника. Оранжевото символизира мощ и устойчивост, а дружно с кафявото и златното - прибиране на реколтата и есента. Черното нормално е знак на гибелта и мрака и служи за увещание, че преди време Хелоуин е бил фестивал, маркиращ границите сред живота и неговия край.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР