Количеството кокаин, заловено през 2022 г. на пристанището в Антверпен

...
Количеството кокаин, заловено през 2022 г. на пристанището в Антверпен
Коментари Харесай

Трафикът на кокаин към Европа през Антверпен расте. Заловената дрога е скочила два пъти за година

Количеството кокаин, хванато през 2022 година на пристанището в Антверпен се е нараснало над два пъти спрямо миналата 2021 година

Белгийският град е един от главните входове за наркотрафика към Европа. Затова скокът на хванатото количество кокаин там се счита за сигурна индикация за увеличаващото се ползване на Стария континент, оповестява в собствен репортаж по тематиката.

През предходната година управляващите в Антверпен са конфискували рекордните 110 тона кокаин, а през миналата - 52,5 тона. Това хванато количество дрога е толкоз огромно, че през 2022 година локалните инсинератори са се оказали незадоволително, с цел да бъде изгорял опиатът задоволително бързо.

Според някои оценки единствено 10% от кокаина, идващ на пристанището, се залавя, а останалата част отива в Нидерландия за разпространяване по всички краища на Европа.
" Кокаиново цунами "
Началникът на митницата в Антверпен признава пред Би Би Си, че " с това кокаиново цунами в никакъв случай няма да спечелим борбата ". А борбата прераства във война по улиците на Антверпен. През януари 11-годишно момиче беше убито при престрелка сред банди, свързани с търговията с кокаин в града.
 Голяма пратка с кокаин, иззета от управляващите в Антверпен през април 2021 година
Белгийският министър на правораздаването Винсент ван Квикенборн пък живее с защита на незнаен адрес през последната година, откакто полицията разкри скрит план за неговото похищение, а пред дома му беше открита кола с огнестрелни оръжия.

" С прането на пари и корупцията, която в този момент е безгранична във връзка с сумите, които могат да бъдат препоръчани на докери, служители на реда и други хора - по какъв начин желаете да имаме някакъв надзор върху незаконните организации ", споделя пред Би Би Си белгийският проверяващ арбитър Мишел Клайз.

Агенцията на Организация на обединените нации за опиатите оповестява, че производството на кокаин се е нараснало с една трета сред 2020 и 2021 година, което е рекордно високо равнище и най-голямото нарастване на годишна база от 2016 година насам.

През пролетта на 2019 година в Черно море изплуваха 170 кг кокаин с високо качество, а през предходната година българи бяха задържани за трафик на кокаин в Испания и Мартиника, което демонстрира, че обстановката в България е част от европейския проблем.
Подводници до Европа и Африка
Антверпен не е единственият вход за трафика на кокаин в Европа. През март тази година испанските управляващи заловиха самоделна подводница в региона на Галисия.

Дължината на плавателния съд беше съвсем 22 метра, направена от фибростъкло. Макар че беше открита празна, локалната полиция е уверена, че подводницата е била употребена точно за трафик на кокаин.
 Заловената през 2019 година в Испания подводница за трафик на кокаин, натоварена на влекач.
През 2019 година друга подводница беше хваната още веднъж покрай Галисия. Тогава тя беше проследена от службите на няколко страни. Пътят ѝ беше тръгнал от бразилските тропически гори край река Амазонка през Атлантическия океан с кокаинов товар на стойност 150 млн. $.

" Повече от 20 години трафикантите употребяват подводници, с цел да доближат до Африка и Европа, само че тези две са първите, които сме заловили ", споделя пред Би Би Си Антонио Мартинес Дуарте от испанската национална полиция.

Смята се, че стотици самоделни подводници са стигнали до Европа, която е най-големият пазар на кокаин след Съединени американски щати. Всяка сполучлива задача съставлява голям успех за механиците, които конструират плавателните съдове в дълбините на южноамериканската джунгла, най-много в Гвиана и Суринам, отбелязва още Би Би Си.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български ез
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР