Количества от тях не са разпространени в останалите търговски веригиЯбълките,

...
Количества от тях не са разпространени в останалите търговски веригиЯбълките,
Коментари Харесай

БАБХ отговори на „Труд“ за отровните ябълки

Количества от тях не са публикувани в останалите търговски вериги


Ябълките, в които беше засечен пестицидът хлорпирифос, са предопределени единствено за Лидл и не са публикувани в останалите търговски вериги. Това оповестиха в писмо до „ Труд ” от Българската организация по сигурност на храните, след направени техни инспекции.

Припомняме, че от Лидл България оповестиха, че изтеглят от пазара количествата от артикул червени ябълки, в които е засечен нездравословен за здравето пестицид.

Ябълките са от български производител, който има контракт единствено с Лидл, прецизираха от БАБХ. Става въпрос за артикул, разгласен като червени ябълки с мрежичка от 2 кг. До този миг са изтеглени 360 кг.

Пестицидът хлорпирифос не е неразрешен за приложимост в България, само че има пределни правила, които не би трябвало да се надвишават, показват от организацията по храните. Максималната позволена граница на остатъчни субстанции от хлорпирифос е 0,01 мг/кг. При инспекциите на въпросните ябълки в протокола е написано наличие от 0,063 мг. на кг.

Хлорпирифос е утвърдено интензивно вещество, влиза в състава на артикули за растителна отбрана за битка с вредителите (инсектициди).

В България са позволени за стартиране на пазара и приложимост пет продукта за растителна отбрана, съдържащи веществото в своя състав, за битка с вредителите при полски култури, лозя, овощни, картофи, тютюн и други, както следва: АГРИЯ 1050 + (ТЕРАГАРД ПЛЮС), ДУРСБАН 4 Европейска комисия, НУРЕЛЕ Д (ХЛОРСИРИН550ЕК, САНМБА), ПИРИНЕКС 48 Европейска комисия и ПИРИНЕКС СЮПРИЙМ.

От Лидл оповестиха, че до 4 септември клиентите могат да връщат рисковите ябълки и даже без касова записка да им възвръщат сумата от покупката.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР