Колекция от стари пощенски картички представи проф. Михаил Неделчев в

...
Колекция от стари пощенски картички представи проф. Михаил Неделчев в
Коментари Харесай

Пейо Яворов и пощенските картички

Колекция от остарели пощенски картички показа проф. Михаил Неделчев в дните на Яворовите празници в Поморие, съобщи кореспондентът на БГНЕС от района.

В центъра на изложбата е поетът Пейо Яворов в Народния спектакъл, дружно с неговите сътрудници по слово в театъра – драматурзите, които са били най-поставяни по това време, от Иван Вазов до Антон Страшимиров, и несъмнено, Пенчо Славейков като шеф на театъра. Представени са и други здания и паметни места в София, които обкръжават Народния спектакъл.

Яворов е един от най-големите европейски поети, а тематиката на изложбата е срещата сред Европа и българското Черноморие. В изложбата проличава по какъв начин Европа е облъчила българското Черноморие по един благополучен метод при започване на ХХ век и българските градове наподобяват в действителност като европейски, описа проф. Неделчев. Затова Яворов е обвързван с изложбата и участва в нея и посредством Анхиало, и посредством цялата морска тема, която е толкоз присъща за неговото творчество.

Важно място в сбирката заема царското семейство, тъй като с помощта на Кобургите България добива своето пълноценно място в цялото пространство на Европа като една независима суверенна страна. Самият Яворов е колекционер на пощенски картички, както несъмнено и Пенчо Славейков, и Петко Тодоров, т.е. целият кръг „ Мисъл “.

„ Яворов има удивителни пощенски картички, с които изпращат послания до Дора Габе, по-късно на Мина Тодорова и по-късно, несъмнено, на своята брачна половинка Лора “, сподели проф. Неделчев. Една от най-важните картички в сбирката е на самия Пейо Яворов, който я праща до своя предстоящ биограф Михаил Кремен през 1910 година. „ Много съм благополучен, че картичката ми е подарък от огромния артист Явор Милушев “, сподели още проф. Михаил Неделчев. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР