Колективното безумие около коронавируса заплашва да вземе големи размери по

...
Колективното безумие около коронавируса заплашва да вземе големи размери по
Коментари Харесай

Проф. Младен Григоров категоричен: Няма място за паника от COVID-19, всички да пият...

Колективното безумство към ковид заплашва да вземе огромни размери по света и у нас.

Какво се случва в България след откритите публично 7 случая, има ли място за суматоха и по какъв начин се оправя Националния щаб до момента, какви превантивни ограничения да вземем – по тези въпроси изявление пред "Труд " даде доайенът на кардиологията у нас проф. Младен Григоров.

– От два месеца поради ковид светът е в положение, което някои с право назовават суматоха, нервност и всеобща неуравновесеност. В България от няколко дни публично към този момент има 6 случая на инфектирани – какво мислите за всичко, което се случва към тази пандемия, проф. Григоров?
– Не съм епидемиолог или инфекционист, само че като доктор и като жител ще ви отговоря, доколкото мога. Място за суматоха изрично няма. Вирус като вирус. Да напомня, че в последните години по незнайни за мен аргументи ни споходиха и ги преживяхме: луда крава, свински грип, птичи грип, тежкия респираторен синдром, ебола, да не приказваме за заболяванията от ветеринарната медицина, където въпросът за разлика от този при хората, се взема решение елементарно – избиват се животните и по този метод се лимитира инфекцията, което при хората естествено не може да стане.

– Така е, само че при този вирус особеното е, че болестта идва доста бързо и елементарно, по тази причина хората са доста обезпокоени и е разумно те да желаят да чуят нещо обнадеждаващо.
– Сигурен съм, че човечеството ще преживее и този вирус, колкото и да е противен. Най-вече с неизвестностите към произхода му, към това, че няма ваксина. Някои споделят, че няма лекуване, само че аз не зная да има вирус, към който да има причинно лекуване. Ние лекуваме признаците на всички вирусни болести. Другото, което ме обнадеждава, това е, че както при всяка зараза, а в тази ситуация очевидно става дума за пандемия, тя има свойството откакто стигне някакъв връх, сама да стартира да се лимитира.

– За Китай ли намеквате?
– Да, както виждаме, в Китай, откъдето стартира всичко, във вторник оповестиха, че в Шанхай – град, който е с 30 милиона население, имало единствено 20 нови случая за деня и нито един смъртен, което е голямо достижение. И което, несъмнено, се дължи на невероятната организация, наложена от китайската страна, за което им смъквам шапка.

– Президентът Си Дзинпин беше в Ухан, градът, откъдето стартира епидемията, и съобщи, че всичко е овладяно. Но в днешното време на глобализация преместването на вируси от единия до другия завършек на света е безусловно допустимо и елементарно. В обществените мрежи има всевъзможни мнения, в това число и въпросът не приличаме ли на жертва на някакъв обществен опит? Вие вярвате ли на този мит?
– Това е тайна доктрина, назовавам го догадка. След като стопанската система е обвързвана с политиката – някои го считат за допустимо. Всичко това са хипотези, в тази ситуация става дума за някой, който би трябвало да има сходно оръжие… Но вижте, получава се нещо сходно като с атомното оръжие. Ние го ругаехме, ругаем го и ще го ругаем… Убеден съм, че човечеството съществува и поради атомното оръжие. По простата причина, че всеки го е боязън да го употребява.

И затова, световните войни, които сполетяха предишния век – Първата и Втората – доведоха до десетки милиони жертви. Днес се случват местни конфликти, има оръжия за всеобщо поразяване. Но споделям всичко това точно поради сравнението, което ви споделих доскоро. Защото една от версиите на тайните теории е, че става дума за биологично оръжие.

– И по какъв начин ще отговорите, в случай че ви попитат дали с този ковид не тестват по някакъв метод по какъв начин ще реагират огромни общности и групи в обстановката, в която се възнамерява огромна опасност?
– Пак споделям, че това по никакъв начин не наподобява да е по този начин, само че бих дал отговор с въпрос: а този, който би тествал такова нещо, какво му подсигурява, че няма да се стовари и върху неговата глава? Да приемем, че пускаш една атомна бомба върху страната Х, само че за какво ще го правиш, като най-малкото няма да се се предпазиш от радиоактивния облак.

Тоест, отново ще загинеш, само че след няколко месеца. Горе-долу и тук е същото. Използваш такова вирусно оръжие, само че сигурен ли си, че това няма да опре и до теб? При тази глобализация, която нанесе доста вреди на човечеството в различен аспект, коронавирусът също е една от тези вреди.

– Колко ужасно е това заболяване, професоре?
– В медицината има едно предписание: опазването на здравето се прави оценка по две неща – смъртност и брой хоспитализации. В случая, където и да било, като се изключи Китай и частично в този момент в Италия, нито имаме някаква зашеметяваща или огромна смъртност – тя върви някъде към 3,5 най-много 4%, което е почти като огромните грипни епидемии и доста по-малко от сърдечно-съдовите болести – от инсултите, инфарктите, тежката сърдечна непълнота, които ни спохождат всеки ден.

Второ, доколкото зная, става дума за атипична пневмония, която предизвиква гибелта. И то от вида на така наречен интерстициална пневмония.

– Бихте ли обяснили какво значи това?
– Докато елементарната пневмония – тази, която срещаме всеки ден, образува инфилтратор в белия дроб на основата на инфектиране в него, което визира бронхоалвеоларния уред, в тази ситуация имаме засягане на алвеоло-капилярната мембрана. Т. е. границата сред алвеолата и капиляра тъкмо там, където минава кислорода сред тях.

Това е огромният проблем. Блокирайки прекосяването на кислорода сред алвеолата и капиляра, се получава тежка дихателна непълнота. Затова епидемиолозите предизвестяват основателно да обръщаме внимание на две неща: първо, на температурата, защото става дума за инфектиране (а то се съпровожда с инфектиране и температурата е защитна реакция на организма против бактерии, вируси в тази ситуация – коронавирус), и, второ, приказват за усложнения при дишането.

И когато се блокира тази алвеола от капилярната мембрана, кислородът доста мъчно минава в кръвта, което това води до тежките последствия. В Китай разбрах, че половината от тези, които са умряли, са били хипертоници, само че не хипертонията е повода.

– А коя е повода, проф. Григоров, и за какво?
– Причината са болесттите, до които води хипертонията. Те нормално са със съществени последствия: сърдечна непълнота, исхимична болест на сърцето или тежки ритъмно-проводни нарушавания, като и хронична бъбречна непълнота. Когато хипертонията е провокирала такива сърдечни болести, наслагването на вируса с така наречен интерстициална пневмония внезапно утежнява дишането и оттова се получава съдбовният излаз.

– Може ли да кажем, че коронавирусът спада към изключително рисковите болести и инфекции или не?
– Без да съм епидемиолог, не считам, че това е по този начин. Опасните са напълно други и човечеството към този момент ги е претърпяло като чумата и други При изключително рисковите инфекции смъртността е неведнъж по-голяма. Едно от доказателствата за изключително рисковите инфекции е, че те поразяват всички – и здрави, и заболели.

В случая приказваме за поразявания върху хора от третата възраст. И то не толкоз поради възрастта, а поради това, че съгласно СЗО те имат нормално от 3 до 6 заболявания. И когато една от тях е от въпросните, които загатнах, а към бях бих добавил и диабета, на тази основа инфекцията става рискова. В никакъв случай не може да се приказва, че коронавирусът е изключително рисков, тъй като има доказателства отвън нас, че доста от хората го прекарват на крайник, без да знаят, че са се разболели.

– Едно потресаващо писмо на италиански доктор от Бергамо подейства на доста хора: „ На война сме, коронавирусът е доста по-заразен от грипа, а затрудненията по-чести “ – написа той преди дни. В писмото му има отблъскващ роман за обстановката в Италия и в действителност той опровергава тези, които споделят, че вирусът не е толкоз рисков.
– Не съм чел писмото, само че отново ще кажа, че в медицината има твърдо открити критерии за нещо доста рисково. Те са два, единият е смъртността и инвалидизацията – т. е. смяната на качеството на живот. В случая смъртността, както се оповестява до момента, е под 4 на 100 – приказвам за света. Слава Богу, до момента у нас и на Балканския полуостров няма смъртни случаи – инфектираните в нашия регион са единствено към 100 общо. При това състояние място за покруса няма.

Второ, при тези, които го прекарат и оздравеят, не са разказани никакви инвалидизации – няма смяна в качеството на живота им. Като кардиолог отново дублирам – да вземем за пример, като преживееш един инсулт, това внезапно трансформира качеството на живота ти, при инфаркт – също. Досега не съм чул и прочел за последствия след претърпян ковид.

– Според вас би трябвало ли да се лимитират всички обществени прояви?
– Естествено, че при една зараза, а в тази ситуация става дума за пандемия, т. е. за засягане на цялото човечество – някъде повече, някъде по-малко, водещи са епидемиологичните ограничения. Според мен, нашата страна до момента се оправя сполучливо, и то доста сполучливо. Ако всичко това, което се оповестява е правилно, а ние нямаме учредения да считаме, че то не е правилно, нещата са под надзор. С две забележки, които съгласно мен като доктор, считам че би било хубаво да се създадат.

– Кажете тези ваши забележки, те може би са оферти – по този начин ли да ви разбирам?
– Да. Не натрапвам това мое мнение, само че считам, че здравното министерство е добре да изиска информация какъв брой пневмонии има сега в 400-те лечебните заведения в България и какъв брой от тях са атипични, т. е. с дихателна непълнота. Точно на тези заболели да се вземат проби, с цел да се откри дали са породени от въпросния вирус или не. И навръх тях да се създадат съответните проби.

Те може би са няколко десетки, а това ще е по-евтино и по-показателно. То ще даде, съгласно мен, много по-точна визия за положението на казуса в нашата страна. Намирам го и за по-сигурно, в сравнение с инспекциите по границите, които въпреки всичко също правят работа. Тезата обаче, която считам за нереалистична, е, че оправянето в епидемиологичен аспект с казуса щяло да бъде стрес тест за нашата здравна система.

– Защо смятате, че не е по този начин?
– Според мен, това е, меко казано, несъстоятелно, тъй като става дума за една вирусна зараза, която е доста дребна част от нашето опазване на здравето. И тя към този момент няма всеобщо разпространяване и нека да няма. Големите проблеми на нашето опазване на здравето сме ги дъвкали доста пъти, те са ясни. Един от тях е високата смъртност от сърдечно-съдови болести и го споделям не като кардиолог. Ако там успеем да понижим смъртността от 68%, както е до момента, на 50 или даже на 30%, както е в някои много напреднали страни, това в действителност ще е доста значим тест.

– Какви препоръки бихте дали за предотвратяване от ковид – маски, персонална хигиена – какво е най-важното?
– Естествено, хигиеничните привички са от голямо значение. Миенето на ръцете е наложително, дали са 20 или 30 пъти… колкото би трябвало. По отношение на маските, мненията са разнообразни. За в този момент доминира мнението, че те повече защищават да не заразим други, в случай че сме заболели, в сравнение с себе си.

Ако някой ти кихне в лицето, с маската ще предпазиш устата и носа, само че не и очите. Това е въздушно-капкова зараза. Добри са многопластовите маски, само че на практика те не се намират. Вероятно, при всяка една зараза е значимо и количеството на инфектирания материал, т. е. този, който вероятно ще те инфектира. Казвам го нагледно – едно е в случай че те нападат 100 вируса от един вид – да вземем за пример 100 коронавируси, друго е, в случай че те нападат 100 000. Дали ще е с кихане или с пипане, това е от голяма важност. Най-важното след хигиеничните ограничения е за тези, които имат хронични болести и са в третата възраст – при тях защитните ограничения би трябвало да са неведнъж по-големи.

– Какво препоръчвате на възрастните хора, които са най-застрашени?
– Най-важното е да лимитират излизанията си и да не попадат измежду огромни колективи от хора. Освен това споделям на всички: Купувайте си и пийте витамин С и Д.

Разбира се, витамин С го има във всички плодове и зеленчуци, само че прибавянето на още – до 1 грам дневно, не е за занемаряване. Витамин Д, да вземем за пример по 5 капки дневно прави добра работа – аз също ги употребявам. Те правят работа, укрепват имунитета. Витамините са потребни и за всички с хронични заболявания, с диабет също.

– Каква оценка давате на Националния щаб по ковид?
– Давам висока оценка и по данните които оповестяват, за в този момент се оправят чудесно. Казват, че този вирус при висока температура не живеел, само че такива температури ще има несъмнено чак през юни месец.

Дано да не се разгръща, тъй като има и песимисти, които пък споделят, че високата температура не значи това, а други пък настояват, че този вирус несъмнено ще се влачи още най-малко година…
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР