Колективният имунитет се получава най-лесно, когато има ваксина срещу дадено

...
Колективният имунитет се получава най-лесно, когато има ваксина срещу дадено
Коментари Харесай

Имунолог: Колективен имунитет се получава, когато има ваксина |

Колективният имунитет се получава най-лесно, когато има ваксина против обещано заболяване. Ако над 80% от популацията е имунизирано, тогава се основава подобен имунитет. 

Това сподели имунологът проф. доктор Елисавета Наумова - народен съветник по клинична имунология пред бТВ. 

Според нея няма доказателства, че в случай че всеобщо прекарваме COVID-19, ще се създаде стаден имунитет. 

" Безразборно се взимат хранителни добавки, което по-скоро вреди ", добавя доктор Наумова. Малко са имуномодулаторите, за които се знае, че са ефикасни. Те обаче би трябвало да се ползват единствено от експерти и единствено когато се знае, че има някакъв недостиг в някои от звената на имунната система, поясни още тя.

По думите й всяка една хранителна добавка или медикамент, взет безсистемно, без да знаем, че организмът има потребност от него, по-скоро вреди, в сравнение с оказва помощ. " При нас идват деца, на които се дават какви ли не добавки и вместо да оказват помощ, те отключват други нежелани процеси ", изясни националният съветник по имунология. 

" Както си вършим кръвна картина, по този начин би трябвало да си създадем проучване на имунитета, с цел да сме наясно какво е положението на имунната ни система в другите интервали от нашия живот ", изясни проф. Наумова. И добави, че не би трябвало да се сещаме за имунната си система, единствено когато има пандемия, а би трябвало да мислим за нея през целия си умишлен живот. 

Има разнообразни белези, които може да насочат към търсена на дадена помощ. Когато сме здрави и изкарване леко инфекциите, без да има затруднения, ние сме с една добра имунна система, която няма потребност да бъде подкрепяна. Тя се бори с всичко, което ни заобикаля, това е главната й задача. Тогава не се търсят и лекари, изяснява тя. 

Стресът и депресията намаляват имунния отговор. Но за какво се стресират хората? Защото не познават казуса, не знаят какво да чакат, къде да отидат. Хората би трябвало да са спокойни и да знаят - да има одобрен логаритъм, безапелационен е експертът. 

Според доктор Наумова една от хипотезите е, че колкото по-често сме се срещали със сезонни коронавируси, ще имаме по-силен имунитет. Тя изясни, че имунитетът има няколко звена.

" При вроденият той стартира да се бори с външния патоген и нещата стопират, без да се развива. Има теза, че хората, положителни на COVID-19, само че нямат антитела, могат още веднъж да се заразят. Следващата стъпка е активирането на адаптивния имунитет. Срещу вирусите водещ е Т-клетъчният имунитет. Най-добър отговор има към 14-ия ден. Такъв отговор се получава и в случай че човек се е срещал и с други коронавируси. Имунният отговор може да продължи 5-6 месеца ", акцентира имунологът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР