Колективни жалби от жители на Велико Търново и няколко околни

...
Колективни жалби от жители на Велико Търново и няколко околни
Коментари Харесай

Омбудсманът: Във Велико Търновско плащат за пречистване на отходната вода без тя да се пречиства

Колективни тъжби от поданици на Велико Търново и няколко околни села, че не се пречистват отходните води на 40% от потребителите е получила националният омбудсман Диана Ковачева. В предаването " Денят онлайн " на NOVA NEWS тя сподели, че в тази обстановка продължава да им се събира такса филтриране в размер на 80 ст. на кубик или към 8 лв. на сметка.

Ковачева посочи, че по думите на хората това е от 5-6 години и назова случая " безусловно безсрамие ". " Сезирала съм всички вероятни министри с отговорност по тематиката - министъра на районното развиване и министъра на екологията, който стартира предварителна инспекция ", уточни омбудсманът.

По думите ѝ тези непречистени отходни води се изливат в Янтра, което може да докара и до екологични проблеми. Омбудсманът разяснява, че на фона на всичко това цената на водата е била нараснала с 45%, а в някои от великотърновските села хората даже нямат вода.

Диана Ковачева разяснява и обстановката с цената на природния газ и отоплението през зимата. " Тревогата ми е обвързвана с паниката и на енергийните специалисти дали са задоволителни количествата на природния газ и за август, и за есенно-зимния сезон ". Тогава по думите ѝ обстановката ще е „ драматична”.

Тя акцентира, че няма импортирано предложение за одобряване на цената за август, а по разпоредба това е трябвало да се случи до 11 юли. " Това подухва мисли за някаква неизясненост ", уточни Ковачева. Тя е изпратила публично питане до енергийното министерство, само че няма отговор. " При липса на публична информация от страна на Министерството на енергетиката хората се тревожат, тъй като въпросът с какво ще се отопляваме през зимата е доста сериозен ".

Омбудсманът подсети, че до 31 август хората могат да оспорят изравнителните си сметки за парно, в случай че са недоволни от тях. Тя изясни още, че е изпратила искане и за смяна на наредбата за сградната апаратура, защото остава неразбираемо за какво се усилва „ драстично” процентът ѝ последните две години. " Буквално на око се разпределя тази инсталация” – уточни Ковачева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР