Колективна жалба, на около 20-22 души, срещу новата наредба за

...
Колективна жалба, на около 20-22 души, срещу новата наредба за
Коментари Харесай

Внасят колективна жалба срещу новата наредба за ТЕЛК

Колективна тъжба, на към 20-22 души, против новата разпоредба за ТЕЛК ще бъде импортирана в здравното министерство на следващия ден, 29 август. Това съобщи Павлина Григорова, един от основателите на желае.

Конкретният проблем в тази ситуация е, че с наредбата се вкарва в приложимост така наречен принцип на водещата диагноза. Реално на база тази диагноза се дава инвалидна пенсия, само че не се зачитат съпътстващи болести или тяхното въздействие се понижава по отношение на предходното законодателство. Според новите промени % на трайно понижена продуктивност към този момент се дава единствено за главното заболяване, а съпътстващите проблеми се зачитат единствено в случай че носят над 50% .

Кой взема решение кое заболяване е водещо и кое е съпътстващо, откакто всичките ми болести дефинират положението ми, попита Григорова пред Нова телевизия. И посочи, че стачкува против цялата здравна експертиза.

Равносилно е на нещо, което мирише неприятно. Когато искаш да хванеш някого, наблюдава го. Вижте подписите от съответната териториална лекарска комисия, щом хванеш цяло село с астма . Така Ани Бонева от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето разяснява протичащото се и напомни чия самодейност беше това – на водача на НФСБ и вицепремиер по демографската политика Валери Симеонов .

Проблемът е доста сериозен, тъй като не беше дискутиран с пациенти и лекари, акцентира Бонева. Тя посочи, че част от медикаментите за съпътстващи болести се покриват от НЗОК и е питала дали в този момент това ще се промени ли, само че не е получила отговор. Без решение на ТЕЛК не можеш да отидеш на никое място да подадеш други документи, подсети тя.

Бонева уточни и, че първо би трябвало да има нанесени вреди, с цел да се стигне до съд. Тя съобщи, че неведнъж е сезирала премиера Бойко Борисов и за остарялата разпоредба, която е анулирана от Върховния административен съд (ВАС), само че реакция няма.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР