Колективът на Всеукраинската обществена организация Конгрес на българите в Украйна

...
Колективът на Всеукраинската обществена организация Конгрес на българите в Украйна
Коментари Харесай

Българите в Украйна честитят освобождението на България от турско робство

Колективът на Всеукраинската социална организация " Конгрес на българите в Украйна " насочи пожелания във връзка Националния празник на България Трети март.

" Честит народен празник! Честит 3-ти март - Ден на Освобождението на България от турско иго. Именно този ден бележи възобновяване на българската държавност и на картата на Европа България още веднъж се появява като страна, въпреки и в разнообразни граници от преди ", пишат българите в Украйна.

" Българите сме мощен народ. Въпреки петвековното иго, измежду българите се намират хора, които освен будят народа, само че и го водят към битка за избавление ", се добавя в приветствието.

Напомня се, че тази битка стартира от словото на Паисий и последователно се трансформира в национално придвижване с многочислени герои, познати и непознати.

" Националната концепция сплотява българите и отвън България. Данаил Николаев, Стефан Ламбовски, Георги Тодоров - това са част от великите бесарабски българи, завърнали се в България. Болградската гимназия оказва огромно въздействие за подготовка на редица фрагменти, които вземат участие в ръководството на България и възраждането ѝ в края на 19-и и началото на 20 век ", акцентират украинските българи.

Те приканват имената на Левски, Ботев, Каравелов да бъдат постоянно освен това от имена на футболни тимове, игрища и улици. " Нека делата им бъдат за образец и ни припомнят, че нашето бъдеще зависи единствено от нас и от това, какво вършим през днешния ден. Бъдете здрави и мощни българи! ", приключва обръщението на " Конгрес на българите в Украйна ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР