Коледно-новогодишните празници и тази година ще накарат стотици хиляди българи

...
Коледно-новогодишните празници и тази година ще накарат стотици хиляди българи
Коментари Харесай

Коледа и Нова година с 10% по-скъпи куверти, но местата свършват

Коледно-новогодишните празници и тази година ще накарат стотици хиляди българи да потърсят метод за превозване на вечерите отвън дома и по опция - по-далече от него.

Мнозина, които побързаха да си създадат резервациите, към този момент са открили, че цените тази зима са с сред 8 и 11%

по-високи в

съпоставяне с

предходната

Нова година

Плюс това престоят в хотел, тържествената вечеря и празничната стратегия поначало са на цени, които нямат нищо общо с регулярните.

Проверка на “24 часа ” измежду туроператорските компании, които провеждат новогодишни празници, демонстрира, че междинният % на нарастване на цените спрямо предходната година е към 10%.

Например пакет от 3 нощувки в хотел с 4 звезди на двама индивида в двойна стая плюс празнична вечеря с стратегия, който предходната година струваше приблизително 1000 лева в този момент е приблизително по 1100 лева Според туроператорите това важи единствено за коледно-новогодишните празници - другояче

хотелите не са

повишавали

цените си в

съпоставяне с

предходната година

отвън тези натоварени дни.

Според Илияна Стоева от “Александра Тур ” при записванията първо свършват най-скъпите куверти. “В момента да вземем за пример нашите места в Банско, Хисаря, изключително Велинград са изцяло изчерпани ”, сподели тя. Към средата на ноември те евентуално ще бъдат изцяло изчерпани и при останалите туроператори и множеството от тях се пробват към този момент да продават куверти за чужбина, сподели тя.

Става въпрос най-вече за близката - Македония, Сърбия, Гърция, където цените са съвсем равни на българските. Обикновено по-търсени са кувертите за Нова година, защото Коледа е фамилен празник и желанието на хората да го прекарат отвън дома не е доста огромно.

За превозване на коледната нощ в чужбина съвсем няма клиенти, още повече че в Сърбия и Македония Коледата е през януари.

Ориентировъчните цени за такова пътешестване са сред 200 и 400 лева на човек. Например 4 нощувки със закуска и празнична вечеря в Черна гора може към момента да се намерят за към 300 лева

По-посещавани дестинации, като да вземем за пример Охрид, костват по-скъпо - 350 лева на човек в 4-звезден хотел със закуска и вечеря, плюс празнична вечеря, плюс пътуването до такава степен.

Групите за пътувания за Нова година на по-далечни и скъпи дестинации от дълго време са попълнени. Кратък обзор на уеб страниците демонстрира, че тук-таме има свободни места. Но изкарване на новогодишната нощ в Дубай да вземем за пример е към 1770 лева, и то с понижение.

От няколко години насам шлагер измежду българите, решили да прекарат Коледа и изключително Нова година в България, са

спа и балнео-

хотелите

Това изяснява огромния интерес към Велинград и Хисаря.

Друга доста търсена дестинация в последно време са апартхотелите, тъй като дават опция за събиране на няколко фамилии на едно място или на по-големи групи от хора. При тях

рядко се

оферират

куверти, които

да включват

всичко в цената,

и се продават единствено нощувки. Цените там се движат сред 70 и 150 лева за стая за една нощ. За празничната вечеря се заплащат в допълнение сред 100 и 150 лева на човек.

Доста свободни места към момента може да се намерят за огромните курорти по морето. Разбира се, множеството хотели там не работят по това време на годината, само че доста притежатели се пробват да не затварят през есента и зимата обектите си и са навлезли в зоната на конгресния туризъм. За тях Коледа и Нова година са кулминационна точка. Цените, които оферират, са много атрактивни. Например 3-дневен престой към Нова година в 4-звезден хотел на Слънчев бряг може да излезе и 172 лева на човек. При същите условия, само че с един ден повече престой на Златни пясъци коства най-много 400 лева на човек. В Албена работят единствено двата първокласни 5-звездни хотела “Парадайс Блу ” и “Фламинго Гранд ”. Цените са много по-високи, само че и през трите вечери се провеждат занимания: концерт на Десислава, маскен бал на 30 декември и концертът на Графа точно на Нова година.

Според шефа на Института за оценки и разбори в туризма Румен Драганов в края на този декември на път ще тръгнат към 540 хиляди българи, съвсем същият брой както предходната година. Обикновено към 200 хиляди от тях пътуват за Коледа, а 240 хиляди съчетават коледните празници с превозване на новогодишната нощ отвън дома. Към 120 хиляди от пътуващите отпътуват за чужбина.

Разбира се, надалеч не всички, които пътуват за Коледа, отсядат в хотели или отиват на заведение. Повечето от тях вървят на посетители на родственици.

“Според мен дейната продажба на куверти за Нова година ще продължи

още към

една седмица,

най-много две

Първо се продават най-скъпите куверти, в последния миг остават свободни само най-евтините. Още повече че в България има хора, които вървят на едно и също място на Нова година години наред, тъй като първия път им е харесало ”, сподели Драганов.

Другата специфичност на нашенското превозване на Нова година в заведение е, че притежателите нормално първо мислят за цената. Едва по-късно се сещат, че би трябвало да предложат и специфична стратегия, и почват да мислят кого да поканят. За менюто се мисли още по-късно. Голяма необичайност е в офертата да бъде посочено какво се предлага за ястие и пиянство в новогодишната нощ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР