Коледните или Рождественските пости започват на15-тиноемврии завършват на24 декември -

...
Коледните или Рождественските пости започват на15-тиноемврии завършват на24 декември -
Коментари Харесай

Започва 40-дневният Коледен пост

Коледните или Рождественските пости стартират на15-тиноемврии приключват на24 декември - Бъдни вечер,ден преди отбелязването на Коледа. По време на 40-дневния пост не се позволява да се яде месо, както и всички скотски артикули - яйца, мляко, сирене, кашкавал, извара.

Алкохолът също е неразрешен, като се изключи виното. Червено вино може да се използва всеки ден по една чаша, като се изключи сряда и петък. Виното е единственият алкохол, който се позволява по време на поста, защото е знак на Христовата кръв. Риба се позволява само на Никулден - 6-ти декември.

Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните дами, болните и възрастните хора, на които са позволени мляко и млечни артикули. Разбира се, преяждането е неприемливо.

Постът обаче не включва единствено ограничавания в хранителния режим. Желаещите да постят би трябвало да се въздържат от изречени неприятни думи, както и от неприятни намерения. По този метод пречистването би трябвало да стане с изключение на физически, само че и духовно. Смисълът е реализиране на естетика сред душата и тялото.

Във всички национални традиции, даже и преди християнството, има детайли, свързани с рационалното хранене и природосъобразния метод на живот. Християнската вяра ги систематизира и доразвива, като ги обвързва с църковните празници. Християнството изхожда от това, че в човешката природа е нарушена хармонията сред духовното и плътското начало и плътското се стреми да господства над духа. Затова човек се нуждае въпреки и от най-прости способи за самоограничаване.

Без молитва и смирение постът е една от многото диети и няма въздействие върху душата. Постите изискват освен да изключим от менюто си месото и млечните артикули, само че и да пречистим мислите си от злободневните проблеми, експанзията и завистта към близките, които са разрушителни най-много за самите нас.

Човешката душeвност и физика са надълбоко свързани и пречистването на тялото е метод за реализиране на духовна естетика. Най-малкото лишението от избрани храни е приучване на волята, а точно от нея зависи триумфът ни в множеството инициативи.

Смисълът на постите е, за избран интервал от време да се концентрирате не върху удоволствията и злободневните проблеми, а върху личностното си развиване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР