Коледа е празник, който е съпътстван от разнообразни суеверия и

...
Коледа е празник, който е съпътстван от разнообразни суеверия и
Коментари Харесай

Нова дреха, лош късмет: Суеверията, свързани с Коледа

Коледа е празник, който е придружен от разнородни суеверия и национални вярвания. Почти всяка традиция, която одобряваме за даденост и съблюдаваме по време на празничния сезон, има своите корени в от дълго време отминали времена. Често даже не си задаваме въпроса от къде произлизат тези традиции.

Знаем да вземем за пример, че би трябвало да украсим къщата си с коледна елха, само че не знаем за какво би трябвало да го вършим, като се изключи че наподобява добре. Знаем, че американците се целуват под имел, само че не знаем за какво.

Именно такива разнообразни традиции и суеверия ще разгледаме по-надолу. Лош или добър шанс, дано забележим някои от най-необичайните вярвания, които сме приели с отворени прегръдки и от които не се отхвърляме.
. Премахване на елхата и коледната декорация преди Нова година
Едно от поверията е, че е належащо да свалим елхата си в навечерието на Нова година, преди да удари полунощ. В противоположен случай се споделя, че ще пренесем целия си багаж и неприятен шанс от предходната година в новата.

В християнската вяра, коледният сезон приключва на Богоявление, което се чества на 6 януари. Това е датата, на която са пристигнали пратениците да поднесат дарове на бебето Исус. Според някои тогава е най-подходящото време да свалим празничната си декорация - в това число коледната елха. 

Има малко разминаване, нали? Всичко зависи от това коя линия предпочитате да вземете. Често премахването на украсата е след празниците, защото изисква избрани старания и време.
Паленето на свещи
Друго нещо, което се счита се за неприятен шанс и се практикува в действителност от доста вярващи, е усещането, че да запалиш нова свещ през дните към Коледа, може да донесе неприятен шанс през новата година. 

Странно, нали? Това в наши дни не е толкоз общоприето, само че въпреки всичко си битува като поверие през поколенията.
Суеверия, свързани с храната
През XIX в. коледните сладкиши нормално се ядат на Бъдни вечер, макар че се е считало за злощастие да се режат преди настъпването на популярния ден. Едно парче наложително е трябвало да се резервира до самия коледен ден. Определено това вярване поражда комплициране.

В някои други страни се счита, че изяждането на коледния десерт ще донесе благополучие. Е, несъмнено не излиза наяве можем ли да го ядем преди деня или по време на него, само че май всеки ще се възползва, когато реши за добре.
.
Опитването на коледните гозби една по една също се счита, че носи благоденствие. Ако не опитате някоя, може да си навлечете неприятен шанс. Затова не рискувайте никога.

Ето и някои други поверия от разнообразни точки на света, свързани с Коледа:
Ако вятърът духа на Коледа, значи ни очаква добра годинаАко желаете да имате положително здраве през цялата последваща година, изяжте една ябълка на Бъдни вечерАко носите нови обувки на Коледа, това ще ви донесе неприятен късметАко на Коледа се роди бебе, то ще има доста късметАко на Коледа изядете сурово яйце, преди да хапнете нещо друго, ще имате късметАко на Коледа вали сняг, Великден ще бъде топълКъсметът ще споходи дома, в който се поддържа огън през целия интервал към Коледа
Различни поверия има и по отношение на новогодишната нощ:
Ако първият клиент в дома ви на Нова година е чужд тъмнокос мъж, ще имате шанс през годинатаАко първият клиент е с алена коса, това носи неприятен късметАко се разплачете на Нова година, ще плачете през цялата годинаАко дадете нещо назаем на Нова година, ще давате заеми през цялата годинаАко измиете косата си на Нова година, ще отмиете шанса сиАко изметете пода или избършете праха от мебелите в новогодишния ден, шансът ви ще бъде изметенАко в деня преди Нова година носите новите си облекла, през идната година ще получите доста нови облекла
Нека върнем лентата обратно и се обърнем към разнообразни суеверия от други страни, които през днешния ден надали се одобряват насериозно, само че в предишното са били наложителни:

В Дания хората хвърляли всичките си счупени чинии против вратите на приятелите си! Семейството с най-голяма купчина на прага трябвало да предложения всички останали на посетители.

В Русия в миналото имало бит да се връзват краката на хората, които седят на масата в новогодишната нощ. Това се правело, с цел да са сигурни, че през идната година още веднъж ще се съберат на тази маса.

Американските колонисти в Нова Англия чествали настъпването на Новата година, като стреляли с пушки във въздуха и крещели.

Жените в Мароко палели огън на покривите на къщите и пеели и танцували към него.

В Непал се палел декориран дървен дирек, който представлявал изгарянето на тялото на Старата година

Индусите в Индия оставяли светилища до леглата си, с цел да можели да видят красиви предмети при започване на годината

На някои места в Югоизточна Азия хората пускали птици и костенурки, с цел да си обезпечат шанс през идната година

В Испания било прието в среднощ да се изяждат 12 зърна грозде

В Тайланд на будистките монаси се сервират дарове

В Италия хората обичайно включвали в менюто си леща, с цел да им донесе шанс

Разбира се, това са единствено поверия и вие решавате дали ще ги спазите или не, само че е занимателно да сме осведомени със суеверията, свързани с Коледа и Нова година от целия свят.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР