Колебанието на Запада относно предоставянето на помощ за Киев насърчава

...
Колебанието на Запада относно предоставянето на помощ за Киев насърчава
Коментари Харесай

Колебанието на Запада насърчава Путин, предупреди Зеленски

Колебанието на Запада по отношение на даването на помощ за Киев предизвиква Владимир Путин, който желае да окупира цяла Украйна, предизвести през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски, представен от Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Трябва да обръщаме внимание на риториката на Путин. Той няма да спре. Той желае да ни окупира изцяло ", предизвести Зеленски по време на изненадващо посещаване във Вилнюс.

" Понякога съмненията на сътрудниците по отношение на финансовата и военната помощ за Украйна единствено усилват дързостта и силата на Русия ", изрази страдание украинският президент.

Владимир Путин няма да спре, до момента в който Украйна и нейните съдружници не приключат с него, добави Зеленски. " Той няма да спре, до момента в който ние дружно не приключим с него ", съобщи украинският президент на взаимна конференция с литовския си сътрудник Гитанас Науседа.

" Доказахме, че Русия може да бъде спряна, че възпирането ѝ е допустимо ", сподели Зеленски.

В случай на украинско проваляне, другите съседи на Русия рискуват да бъдат нападнати, добави украинският държавен глава. " Трябва да разберем, че Литва, Латвия, Естония и Молдова могат да бъдат идващите жертви, в случай че не издържим ", означи той.

Зеленски съобщи също, че страната му " изпитва изострен дефицит " на западни системи за противовъздушна защита в изискванията на усилване на съветските масирани въздушни удари през последните седмици.

" Изпитваме остра потребност от тях ", сподели той пред публицисти в миг, когато Украйна е обезпокоена от намаляването на западната поддръжка за Киев.

" През последните няколко дни Русия е изстреляла против Украйна общо 500 ракети, а ние унищожихме 70 % от тях ", добави украинският държавен глава.

Той обаче призна, че запасите от системи за противовъздушна защита са дребни в страните, които могат да ги дават. " Складовете са празни. И съществуват доста провокации пред международната защита ", сподели Зеленски.

Украйна се надява да форсира развиването на личната си отбранителна промишленост и да създаде взаимни планове за ускорение на производството на муниции и оръжия, показва Асошиейтед прес.

Зеленски стартира през днешния ден обиколка в балтийските страни, пристигайки в Литва в миг, когато страната му се стреми да укрепи противовъздушната си защита на фона на масираните съветски въздушни удари, отбелязва АП.

Украинският президент написа в " Телеграм ", че главният фокус на двудневната му обиколка в Литва, Латвия и Естония, ще бъдат въпросите на сигурността, очакванията на Украйна да се причисли към Европейския съюз и НАТО, построяването на партньорства в производството на дронове и основаването на потенциал за водене електронна война.

Пътуващи дружно със Зеленски украински представители подписаха няколко съглашения за съдействие за взаимно произвеждане на оръжие с Литва. Подобни съглашения се чака да бъдат подписани и с останалите балтийски страни, които Зеленски ще посети тази седмица.

Зеленски благодари на Литва за военната помощ и положителната воля. Очаква се на следващия ден той да посети Естония и Латвия.

" Знаем какъв брой изтощителна е тази продължителна война и сме заинтригувани от цялостната победа на Украйна във допустимо най-кратки периоди ", сподели на взаимната конференция със Зеленски литовският президент Гитанас Науседа.

Трите дребни балтийски страни са измежду най-твърдите политически, финансови и военни поддръжници на Украйна, а някои техни представители се притесняват, че страните им могат да станат последваща цел на нахлуване от страна на Русия, показва АП.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР