Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма,

...
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма,
Коментари Харесай

Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме

Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално потребна лой. В Hera.bg сме писали просторно за изгодите му в,. Наскоро обаче американски учени и лекари от Американската здравна асоциация сложиха под подозрение точно полезността му за здравето. И ние се почувствахме длъжни да представим и тази позиция.

Единодушни са учени и лекари, когато настояват, че наситените мастни киселини покачват " неприятния " LDL холестерол. Той се наслагва по стените на кръвоносните съдове, затруднява кръвообращението, което генерално има резултат върху сърцето - сърдечният инфаркт е най-смъртоносната болест през днешния ден.

По състав, макар растителния си генезис, кокосовото масло спада към наситените мазнини - на 100 гр., 82 гр са наситени, а останалите ненаситени. Това го извежда в челните редици на храните, източници на наситени мазнини, изпреварвайки мазнините от скотски генезис: кравето масло (63 гр.), телешката лой (50 гр.), свинската лой (39 гр.). По този индикатор обаче до него се подрежда едно от най-разпространените масла в хранително-вкусовата индустрия - маслото от ядките на маслодайни палми, т. нар " палмово масло ". То също има високите стойности от 82 гр. ( - виж PDF файла)

Ключов факт в проучването е съотношението на мастните наситени киселини - лауринова, миристинова, палмитинова, стеаринова. Досега се смяташе, че лауриновата киселина в действителност понижава " неприятния " холестерол, само че съгласно проучването, тя не е задоволителна като съответствие да обезврежда действието на другите киселини.

Хранителна стойност на 100 гр. кокосово масло

Общо мазнини: 100% - 154% от дневния банкет
от тях:
Наситени: 86.5 гр. - 432%
Мононенаситени: 5.8 гр.
Полиненаситени - 1.8 гр.
Омега-3 - няма
Омега-6 1800 мг.
(Източникът дава даже по-високи стойности за наситените мазнини в кокосовото масло)

“С най-ниско наличие на наситени мазнини остават зехтинът (14 гр.), слънчогледовото олио (10 гр.), рапичното олио (7 гр.), сафлоровото олио (6-8 гр.). ”

Според екипа, провел проучването, управлението на мазнините има също толкоз значение за сърдечното здраве, колкото е приемът на медикаменти. Само че едното е предварителна защита, а другото - контролиране на към този момент нанесени вреди. Д-р Франк Сакс, началник на проучването, споделя, че правилно извършеното научно проучване единствено поддържа ограничението на наситените мазнини в храненето за предварителна защита на заболяванията на сърцето и кръвносносните съдове.

Ние в Hera.bg постоянно сме поддържали тезата, че здравето се крие в салдото и във вслушването на сигналите, които тялото изпраща. Защитаваме тезата, че най-хубавата и здравословна храна е тази, която се употребява в сезона си, която е обичайната и позната от генерации. Не е пътувала от надалеч, не е престояла в опаковки и хранилища и има елементарни, познати съставки. Можем да опитваме нови храни и усети, само че в границите на любознанието и устрема към многообразие. Крайностите в каквото и да е вредят на здравето повече, в сравнение с обичайното, даже и считано за консервативно хранене.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР