Коклюшът се завръща заради топлото време и мръсния въздух. Това

...
Коклюшът се завръща заради топлото време и мръсния въздух. Това
Коментари Харесай

Коклюшът се завръща заради топлото време и мръсния въздух


Коклюшът се завръща поради топлото време и мръсния въздух. Това демонстрират нови проучвания в Съединени американски щати и Китай, написа.

Случаите в Америка са над два пъти повече в сравнение с тези през 2022 г. Според Центъра за надзор на болесттите към този момент са регистрирани 5436 случая. През през 2022 година те са били 2388. Но през 2018 година и 2019 година е имало доста повече – надлежно 15 000 и 18 000 случая.

Здравните управляващи в Европа оповестяват за възходящ брой случаи на инфектирани с бактериална зараза, наподобяваща на коклюш. На Острова епидемиолозите към този момент я назовават 100-дневната кашлица и с паника наблюдават развиването.

За разлика от Западния свят, в Китай наблюдават този развой към този момент повече от 19 години и стигат до някои изненадващи заключения. Основният е, че има връзка сред замърсяването на въздуха и увеличението на болните от коклюш. Затова епидемиолозите приканват
медиците да положат най-много старания да имунизират децата.
Това включва и използването на бустери, защото по този метод болестта може да премине доста по-леко.
Освен това, в случай че болестта се „ хване “ в точния момент, съгласно медиците може да се излекува с антибиотици. За родителите е значимо да знаят, че е съпроводена от хрема, ниска температура и кашлица, която е с необикновена дълготрайност – седмици, а от време на време месеци. Според специалистите от  Центъра за надзор на болесттите в САЩбебетата, които все още не са ваксинирани са най-застрашени,тъй като при тях може да се стигне даже до усложнения в дишането.
Подобна е обстановката във Англия, в Дания и в Швеция, където се оповестява за възходящ брой случаи на 100-дневна кашлица. В Европа към този момент няма еднопосочно пояснение за какво от болестта страдат и имунизирани деца, въпреки че при тях то минава доста по-леко. За разлика от западните учени, китайските им сътрудници неотдавна разгласиха забавно проучване в BMC Public Health.

Те стартират да наблюдават връзката сред развиването на коклюша в 31 провинции в Китай и равнищата на замърсяване на въздуха. Така те виждат взаимозависимост сред възходящия брой случаи и високата месечна експозиция от въглероден диоксид, озон, прахови частици и серен диоксид.

„ Като цяло, тези данни
усилват доказателствата за връзка сред честотата на болестта и климата,
открити в районни и локални изследвания. Тези констатации в допълнение поддържат хипотезата, че замърсяването на въздуха е причина за световното възобновление на коклюша. Въз основа на това предлагаме заетите в публичното опазване на здравето да бъдат насърчавани да вземат поради рисковете, подбудени от околната среда, когато се концентрират върху предварителната защита и контрола на болестта. “

Според създателите на разбора в BMC коклюшът „ възкръсва “ по-осезаемо през 2008 година насам, разпространявайки се в началото в Китай, Индия, а по-късно в Обединеното кралство, Америка, Канада и Австралия. Въпреки че през 2012 година навсякъде е въведена имунизацията, заболеваемостта се покачва.

Затова китайските учени позволяват, че епидемията от магарешка кашлица може да е „ резултат от композиция от фактори “ като наклонността за отвод от имунизации, понижената резултатност на имунизацията, генна разновидност в бактерията, предизвикваща болестта Bordetella pertussis, както и фактори, свързани с околната среда и изменение на климата. Но това проучване напълно не е първото, загатващо връзката сред инфекцията и мръсния въздух.

В „ Дългосрочно изследване на резултата от рискови температури върху смъртни случаи в град Хулунбуир въз основа на DLNM модел “, китайски откриватели на собствен ред откриват, че при рискови температурни аномалии стартира взрив на респираторни болести с
нараснала смъртност при по-възрастните
Друг разбор открива, че измененията в температурата и нарасналата мокрота усилват риска от коклюш. Той на собствен ред се базира на изследване, извършено още веднъж в Китай сред 2004 година и 2018 година, когато се потвърждава, че с всяка единица повишение на междинната месечна температура, броят на инфектираните с коклюш за месец нараства с 19,496%. Но дружно с това върху разпространяването му се вижда въздействието на атмосферното налягане и на преваляванията.

Към всички тези аномалии, свързани с климата, в този момент китайските учени приканват за още по-прецизни проучвания в целия свят, с цел да се обясни каква е връзката на магарешката кашлица с мръсния въздух и по какъв начин той се отразява на здравето ни в композиция с световното стопляне.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР