Коклюшът, известен като магарешка кашлица, набира скорост през лятото, предупреди

...
Коклюшът, известен като магарешка кашлица, набира скорост през лятото, предупреди
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: През лятото коклюшът ще ви мори, ако не сте ваксинирани

Коклюшът, прочут като магарешка кашлица, набира скорост през лятото, предизвести проф. Тодор Кантарджиев
За разлика от другите инфекции коклюшът се популяризира в топлите месеци. За последната седмица в България има 10 нови случая.

Така от началото на годината публично регистрирани с инфекцията са 34 души, което е с 10 пъти повече от предходната година по същото време.

За съпоставяне 20 души са болни за цялата 2023 година. „ Искам да направя едно предизвестие, че коклюшът е лятна зараза и в случай че не се вземат ограничения за имунизация на децата и реваксинация на застрашените контингенти, мисля, че лятото ще имаме доста повече случаи “, съобщи някогашният началник на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
Зараза
Един кашлящ с коклюш заразява 17 души без ваксина. В случая не става въпрос единствено за неимунизирани. Лекарите би трябвало да знаят, че имунизацията има протективно деяние до 10 години. След това, в случай че човек не е реимунизиран, ще изкара инфекцията, само че леко.

Магарешката кашлица е най-опасна за неимунизираните бебенца. Дамите, които имат желание да забременеят в скоро време, е добре да се предпазят от заболяването с ваксина, поучават експертите.

Симптомите при коклюш траят седмици или месеци. Неслучайно е наречена още магарешка или 100-дневна кашлица.

Всяко дете, кашлящо повече от 10 дни, което има и затруднено поемане при кашлица, повръщане по време на пристъпа или има потичане на кръв от носа по време на кашлица, би трябвало да се изследва за коклюш. На малчуганите се изписва макролиден антибиотик.

Ако той е в вярната доза и дълготрайност, детето няма да кашля още три месеца, а единствено седмици, разясни професорът.
Симптоми
Болестта стартира с катарални прояви, т.е. Така, както би почнал грип или RSV вирус да вземем за пример. Инфекцията започва с хрема, кихане, общо неразположение и лека кашлица.

След няколко дни към този момент идва същинският етап с кашлячни пристъпи един след различен, от които човек не може да си поеме мирис. Тук става дума за отрови, които се отделят от бактериите и те в действителност нервират рецепторите на клетките в лигавицата на респираторния епител.

Кашлицата идва в опит токсинът да се изхвърли. Тук става въпрос за невротична кашлица, без човек да може да си поеме мирис. Характерна за заболяването е нощната кашлица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР