Кожните алергии са един от огромните здравни проблеми, с които

...
Кожните алергии са един от огромните здравни проблеми, с които
Коментари Харесай

И натурална козметика може да ни докара алергии

Кожните алергии са един от големите здравни проблеми, с които се сблъскваме всеки ден. Статистиката сочи, че повече от 30% от популацията страда от някакъв тип кожна алергия. Всеки човек би трябвало да поставя ежедневни грижи за кожата си - да нанася лосион, изключително на откритите елементи, даже и през зимата. Да не оставя ръцете и лицето си сухи. Нека всяка част от кожата да е добре хидратирана, поучава доктор Петя Златева от УМБАЛ „ Св. Анна ". „ Когато купувате козметика, постоянно четете състава й. Има доста артикули от Америка и Китай. Те са натурални, само че от време на време съдържат растителни екстракти, които могат да провокират алергия. Натуралното не всеки път е безвредно. Избягвайте артикули, които съдържат ароматизатори, консерванти “, споделя кожната специалистка пред clinica.bg. 

През последните няколко години в Европа плъзна нова наклонност, която отхвърля честото къпане. В Германия къпят децата си на две седмици, споделя доктор Златева. У нас обаче това не е признато. „ Човек може да влезе под душа колкото пъти пожелае, само че да го прави с подобаващите измивни средства “, добавя тя.

В Европа и България най-честите алергени са никел, хром, кобалт, а за жал, те се срещат в стотици, даже хиляди предмети от бита. Тези метали могат да се открият в белите монети, бижутата (дори и златните), има ги в каишките на часовниците, циповете, рамките на очилата, обвивките на новите телефони. Някои съставки на козметиката, акрилите в лаковете и боите за коса също са измежду главните алергени.

Определени специалности, като строителни служащи, фризьорки, маникюристки, козметици, стоматолози, зъботехници, са изключително податливи на алергии, споделя доктор Златева. Освен че имат контакт с алергените, те доста постоянно мокрят ръцете си, кожата се изсушава и бариерата понижава. Модерните „ гел ” и „ ши ” лакове също могат да доведат до противен кожен проблем. От една страна, в състава си имат акрилати. От друга, при нанасянето на лака пръстите на дамата се „ пекат “ под специфична лампа. Причинителят на алергията се задържа доста дълго върху плочката на нокътя. Любопитно е, че най-често заболяването се появява по лицето, а не по ръцете.

За страдание, и най-малките не са предпазени, добавя лекарката. В някои типове мокри кърпички, употребявани от родителите, се съдържат рискови консерванти. „ Имам и случаи, при които деца демонстрират алергия, откакто са били гримирани с детски грим или с грим за празненство “, споделя доктор Златева. Тя поучава родителите да употребяват колкото се може по-малко мокрите кърпички. „ Разбира се, че на открито от време на време се постанова, само че дано у дома контактът да е редуциран до най-малко или най-малко употребявайте хипоалергични кърпички “, споделя още тя. При дете, което е показало алергия потреблението им е рисковано и е най-добре то да се мие единствено с вода.

Кожните експерти от години влагат доста старания, време и средства, с цел да открият най-хубавото средство за предварителна защита и лекуване на рака на кожата. „ Съветвам всеки, който има даже и една бенка, един път годишно да се преглежда при експерт. Внимателно да следи положението й и в случай че се появи зачервяване, увеличаване, стартира да кърви, неотложно да отиде на доктор “, приканва доктор Златева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР