Кои са основните умения, нужни на един ученик разказва в

...
Кои са основните умения, нужни на един ученик разказва в
Коментари Харесай

Европейски проект за професионалното образование развива ключови умения на гимназистите за кариерата им

Кои са главните умения, нужни на един възпитаник споделя в предаването " Човекът на фокус “ по Радио " Фокус " Мая Гешева, шеф на Националната финансово-стопанска гимназия.

Днес още веднъж ви представяме рубриката " Образованието на фокус “. С нас е Мая Гешева – шеф на Националната финансово-стопанска гимназия. От нея ще разберем какво е належащо, с цел да могат нашите възпитаници да развият предприемачески умения и да се осъществят добре на пазара на труда. Здравейте, г-жо Гешева. Много благодарим, че сте тук през днешния ден с нас!

Здравейте.

Нека първо кажем, че планът " Модернизиране на професионалното обучение и образование “ е финансиран по Програма " Образование “ 2021-2027 и е съфинансиран от Европейския съюз. Този план натъртва на развиването на основни умения, а не на тясната специализация на учениците. Какви са съгласно Вашия опит тези основни умения, от които гимназистите се нуждаят за сполучливо професионално развиване?

Да, планът " Модернизиране на професионалното обучение и образование “ е с фокус развиване на основните умения на учениците. Това е една нова, съвременна визия, която кореспондира с един по-различен образ и наличие на професионалното обучение и образование в националната просветителна система. В тази връзка и в нашата гимназия, като едно от водещите професионални учебни заведения в страната, се слага сериозен акцент върху развиването на основните умения, върху развиването на уменията на бъдещето, а не върху специалностите, тъй като никой през днешния ден не би могъл да каже какви ще бъдат специалностите на бъдещето. А основните умения съставляват един крайъгълен фокус, който, овладян от учениците по време на тяхната професионална подготовка, ще им даде опция за една сполучлива и удовлетворяваща кариера в бъдеще. Какви са тези умения: несъмнено, развиване на информационни умения, умения за работа в екип, умения за ръководство на времето, всичко, което съотнасяме към така наречен " набор на меки умения “. Това е доста значимо за учениците освен в професионалните учебни заведения, а за учениците във всички български учебни заведения.

Всъщност, това са умения, които по този начин, както ги изброихте, са подобаващи за всяка специалност. Те са нужни, какъвто и професионален път да избере ученикът.

Да, да, това в действителност е по този начин. И те биват разпознавани и от работодателите като значими, значими, нужни умения. Естествено, че спектърът на предметите от професионалната подготовка дава доста богати благоприятни условия за развиване навръх този вид умения у учениците.

Нека като продължение на този въпрос обърнем за миг внимание на модерните модели на учене, които е въвела Националната финансово-стопанска гимназия. Например, доста забавен за мен беше моделът на устойчивото образователно дружество. Какво в резюме съставлява то?

Да, нашата гимназия има съществени обичаи в работата на образователните предприятия. Именно при нас я е основано първото образователно дружество в страната. Но това, върху което ние поставихме фокус и през последната година предвид на нашия новаторски план, е тематиката за устойчивостта. В гимназията учениците в 11 клас работят в образователни предприятия. Във всяко едно образователно дружество, без значение от неговия предмет на активност, без значение от цялата организация на работа през образователната година, участват тематики, които са създадени от сътрудниците и са част от образователното наличие. Всичко това, несъмнено, е одобрено в новаторския план – тематики, които имат отношение към устойчивото развиване и към кръговата стопанска система. И това е по този начин не просто единствено и само тъй като това са съвременни тематики, а по тази причина, тъй като управническият екип и целият педагогичен екип на гимназията са разпознали проблематиката на устойчивото развиване като значима, значима и тя намира място в професионалната подготовка на учениците в края на първи гимназиален и втори гимназиален стадий.

Г-жо Гешева, сътрудничите си с неправителствения бранш, когато развивате ученическите предприемачески умения. Можете ли да ни дадете образци за сполучливи планове, взаимни сред гимназията и неправителствени организации?

Да, несъмнено. Представители на неправителствени организации са измежду нашите сътрудници и в региона на предприемаческото образование и развиване на предприемаческа просвета у учениците. Заедно с представители на неправителствения бранш сме осъществили планове, национални и интернационалните, които са свързани с развиване на корпоративна обществена отговорност, които са свързани с създаване на забавни бизнес хрумвания, презентирани от наши възпитаници на национални и интернационалните конгреси. Дори и през последната седмица наши учители участваха в европейски конгреси, където презентираха едни от положителните, от сполучливите планове на гимназията.

Всъщност гимназията има взаимни планове както с неправителствения бранш, по този начин и с разнообразни университети. Става дума за университети единствено в България или в чужбина, дано това да уточним?

Ние си партнираме с университети и на територията на нашата страна по интернационалните планове, когато сътрудници са и представители на университети в разнообразни европейски страни. Заедно с това, по един от най-големите планове на Университета за национално и международно стопанство – ENGAGE, наши възпитаници участваха в спортни формати, показаха се доста сполучливо и опазиха своите бизнес хрумвания. С Кариерния център към Стопанския факултет на Софийския университет и взаимно с бизнеса ние работим по различен доста забавен план, който е обвързван с професионалната подготовка на учениците. Ежеседмично по няколко образователни часа във водещи счетоводни компании учениците организират на процедура своята професионална подготовка, която ще продължи и след привършване на образователната година. Също по този начин възпитаници от гимназията вземат участие във Финансовата академия на Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси. Този лист бихме могли да го продължим и с други университети и отвън София.

Да, и в действителност допускам, че част от вашите по-изявени гимназисти намират и своите бъдещи работни места след привършване на плановете.

Да, огромна част от учениците след привършване на практиката получават оферти и през лятото, когато те към момента са обучаеми във втори гимназиален стадий, организират своите стажове, а когато завършат междинното си обучение и продължат надграждащото си академично обучение в университета, те получават и съответни работни места.

Проектът включва развиване на умения и в областта на общественото предприемачество. Можете ли да ни разкажете за присъединяване на работодателите в тези действия и да ни дадете образец за сполучливо развити подобен вид планове от гимназистите?

Един от главните фокуси в подготовката на учениците е обвързван с търсенето на новаторски решения на обществени проблеми. Някои от нашите специалности имат и специфичен образователен предмет – " Корпоративна обществена отговорност “, само че отвън образователния предмет, учениците търсят благоприятни условия дружно с представители на работодателите и на неправителствения бранш да осъществят свои планове. И мога да дам една илюстрация за план, който реализирахме взаимно със Столична община и с една от водещите компании в региона на преработване на текстил – един доста забавен фокус. В учебния двор ние и още няколко столични учебни заведения поставихме контейнери, свързани с преработване на текстил. Учениците организираха акции в столични учебни заведения, с цел да показват тази проблематика измежду свои съученици и да спомагат за създаване на един нов вид настройка, на един нов вид просвета във връзка с преработването.

Да, можем да определим този опит като кръгова стопанска система в действително време, нали?

Категорично.

Г-жо Гешева, Вие споменахте два доста забавни обстоятелството. Първият е, че сте следили по какъв начин възпитаници в Словакия отиват на учебно заведение по пантофи. Говорихме си също по този начин, че в Япония учениците сами чистят своите гимназии, класни стаи, всичко в образователното заведение. Разкажете ни малко повече по тези две тематики, какво сте следили вие персонално?

Тази тематика допира учениците през последните години доста осезателно. Онова, което наблюдавахме по време на една подвижност в Словакия, в едно мъничко учебно заведение – учениците бяха решили да станат част от учебния екип, който се грижи за запазване на чистотата в своята постройка, и бяха решили, че в учебно заведение, в класните стаи те ще влизат по пантофи. Това бе една концепция, генерирана от тях вследствие на тяхната самодейна позиция. Тя не бе пристигнала извън, те я бяха припознали, бяха я прегърнали и това доста мощно впечатли учениците от гимназията и от останалите европейски страни, които участваха в плана. Темата за проактивността на учениците, за тяхното присъединяване в целия учебен живот, във всичките му измерения, в опазването на хигиената в класните стаи, в общите споделени пространства е нещо извънредно значимо. И аз мисля, че интензивността на учениците в тази посока се покачва – това е отлично! В нашата гимназия действа една доста дейна група – " Влез в зеления кръг “, която работи цяла година по тематики, взе участие в разнообразни състезания, които са свързани със зелените технологии, с екологията, с запазване на околната среда, и генерира доста забавни хрумвания, които споделя с цялата учебна общественост.

Вие споменахте също, че и родителите на учениците стават все по-въвлечени в тази тема.

Да. Това, което беше доста забавно за мен – при някои от самодейностите учениците насочиха покана към родителите и без значение, че нашите възпитаници са в гимназиален стадий, доста родители се отзоваха на нашите предложения. Същото се отнася и във връзка с активността на образователните предприятия. Стана към този момент традиция в гимназията годишно да каним родители, които да се срещат с активността на устойчивите предприятия, в които работят техните деца.

Т.е. ползата към екологичните начинания нараства в нашата просветителна общественост. И дано да приключим диалога с въпроса: членове на екипа на Националната финансово-стопанска гимназия вземат участие в създаването на държавните просветителни стандарти и на националните изпитни стратегии по новите специалности на бъдещето.

Всъщност за кои нови специалности приготвя гимназията своите възпитаници и какви нови акценти вашият екип съумя да внесе в държавните просветителни стандарти?

Нашият екип се придържа към една много забавна наклонност, която е обвързвана с модерната визия за професионалното обучение в страната. Ако отворите някои осведомителни източници, свързани с специалностите и специалностите – на този стадий приказваме към момента и за специалности, доста скоро няма да приказваме – вие ще видите, че при нас има един относително ограничен професионален сегмент по тази причина, тъй като ние считаме, че основните умения на учениците са значими. Има области, в които ние сме ужасно мощни, потвърдили сме своята високо успеваемост през годините и ние продължаваме своето развиване в тази посока. Какви ще бъдат модерните специалности и новите специалности - обществото ще разбере прекомерно скоро, откакто завърши работата на построените секторни препоръки на уменията в границите на плана " Модернизиране на професионалното обучение и образование “. А нашият екип има професионалната подготвеност и подготвеност да работи по част от учебната документи след уточняване на новия лист на модерните специалности на бъдещето.

Много благодарим, г-жо Гешева, за изчерпателната информация и забавните образци! Надяваме се родителите и образователните заведения все по-ясно да осъзнават потребността от нови подходи в образованието на децата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР