Кои храни могат да помогнат в борбата със стреса? Ето

...
Кои храни могат да помогнат в борбата със стреса? Ето
Коментари Харесай

Кои храни помагат при стрес?

Кои храни могат да оказват помощ в битката със напрежението? Ето седем суперхрани, сред които са боровинките, сусамът и стридите, които имат потвърдени резултати като анти-стресори във всекидневието ни.

Лесно е да си похапнете в края на неприятен ден или когато сте изключително прегорели - само че евентуално е безвредно да се каже, че множеството от нас протягат ръка към неща, които не са безусловно потребни за нас, написа NOVA.

Има някои храни, които са с потвърдени изгоди, когато става въпрос за справяне с тревогата и напрежението - някои от тях евентуално към този момент имате в кухненския си долап или най-малко можете да намерите в близкия супермаркет.

Ето някои от потвърдените суперхрани за битка със напрежението, които могат да ви оказват помощ:

Кимчи

На корейското ферментирало зеленчуково ядене, което нормално се подготвя от зеле, от дълго време се приписват антистресови свойства.

Пълно с положителни бактерии и с високо наличие на витамини и минерали, счита се, че ферментиралите храни са изключително потребни поради въздействието, което оказват върху чревния ни микробиом.

Здравето на червата се трансформира във все по-обсъждана тематика в медицината, защото връзките сред червата и цялостното ни богатство се изследват все по-подробно.

Понякога наричана " връзка сред мозъка и червата ", тя се основава на концепцията, че термини като " превръщане на стомаха ", " стесняване на червата " и " пеперуди в стомаха " не са инцидентни - когато се усещаме уплашени или тревожни, постоянно можем да получим болки в стомаха или да загубим вкус.

Яйца

Яйцата имат любовно-омразна връзка с диетолозите. Един ден те са прекомерно мазни, а на идващия са цялостни с витамини и минерали, които могат да оказват помощ за здравословна реакция на стрес.

Един от основните играчи, съдържащ се в яйцата, е холинът. Въпреки че механически не е витамин или минерал, той е хранително вещество, което нормално се групира с витамин В комплекс.

От решаващо значение е, че холинът контролира телесните функционалности, в това число връзката сред невроните и цялостното здраве на мозъка.

Артишок

Подобно на кимчито, при артишока става въпрос за високо наличие на фибри и пребиотици, които поддържат здравето на червата.

Забележителните пребиотици, които се съдържат в тези многогодишни растения, са фруктоолигозахариди (късмет с произношението), както и калий и магнезий, за които е известно, че се борят с умората - а когато се усещаме малко по-енергични, постоянно ни е по-лесно да се оправяме с нещата.

Стриди

Стридите, дружно с други ракообразни като мидите, са богати на аминокиселини като таурин. Освен че оказва помощ за подсилване на имунната ни система, тауринът играе значима роля за нервната ни система и подкрепя производството на невротрансмитери - по-специално на допамин.

Някои изследвания сочат, че тауринът може да има антидепресивно деяние.

В едно от тях се изяснява: " Установено е, че тауринът потиска намаляването на потреблението на захароза и предотвратява недостига на пространствена памет и тревога [...], което допуска предпазен резултат на таурина върху депресивно-подобното държание ".

Тахан

Все още по тематиката за аминокиселините, таханът е паста от Близкия изток, направена от сусамови семена. Малките семенца, които постоянно се срещат поръсени върху багета или в азиатската кухня, са цялостни с аминокиселината L-триптофан.

Според едно изследване, което преглежда резултата от диета с високо наличие на триптофан върху младежи, аминокиселината " е прекурсор на синтеза на серотонин ".

Това всъщност значи, че триптофанът подкрепя главно производството на серотонин, който модулира значими поведенчески процеси като настроението и комплекса за заплащане.

Сладки картофи

Сладките картофи са богат на хранителни субстанции източник на въглехидрати, които могат да оказват помощ за поддържане на равнищата на кортизол.

Кортизолът е хормонът на напрежението и може да се увеличи, когато се усещаме напрегнат.

Сладките картофи също по този начин са цялостни с витамин С и калий, които също могат да оказват помощ за контролиране на реакцията ни на стрес.

Боровинки

Това не би било здравен лист без появяването на обичаните на всички ни плодове за закуска.

Боровинките могат да се похвалят с голям брой изгоди за здравето - от противостареене до битка с рака. Благодарение на високото наличие на флавоноидни и антиоксиданти те са известни и с противовъзпалителните си свойства.

През 2017 година едно изследване особено проучва връзката сред храните с високо наличие на флавоноиди и риска от развиване на меланхолия. Заключението е, че наподобява има връзка сред потреблението на антиоксиданти и подобряването на настроението ни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР